Thursday, September 17, 2009

::Syawal bakal tiba::


Ramadhan tahun ni hanya tinggal 2 hari sahaja..cepat sungguh masa berlalu...sedih rasanya..banyak yang tak dapat aku lakukan ramadhan ni..Ya Allah ampun kan hambaMu yang lemah ini...

Maka syawal jua akan muncul 2 hari lagi...dah bermakna lagi 5 hari genap setahun tarikh pernikahan ku dengan Johan pinto mengikut tahun islam. 3 syawal 1429 H bersamaan 3 okt 2008 adalah tarikh pernikahan aku.

Selepas akad nikah di surau, bergambar di pelamin.

10 rejab 1430H bersamaan 3 julai 2009 jam 8.25 mlm, lahir seorang putera Amir Adlan Pinto, hasil perkongsian hidup kami selama 9bulan (**bunting pelamin..eheheh..rezeki Allah). Alhamdulilah baby selamat dilahirkan walaupun cepat sebulan dari tarikh due 3 ogos 2009. ***tak sabar nak lihat dunia, pastu dia nk suh mama dia puasa ramadhan ni..hehehehe.. hari raya ni anak mama dah berumur 2 bulan 2 minggu 2 hari. dapat juga la mama membeli baju raya amir..tapi kan baju baby boy ni mahal2 laa..kalah baju mama..uishhh poning den...

Amir nak mandi la mama dah petang

ni picture amir hari ahad lepas pergi berbuka puasa rumah kak nor..rindu nak kesana lama tak pergi...dulu sebelum kawin kat sini la aku menjadi musafir ke merempat..hahaha bole mana2..rasa macam baru balik dr uniten lepas exam aku tido sakan petang tu.Amir pulak kak nor yang jaga dia pun tido je kat atas katil kak nor..bawah kipas plak syok je...petang dekat pukul 5 lebih siap la dia akan meragam nak ajak mandi...ini budak en Amir sangat suka mandi..kali ni aku bg dia mandi dalam bath tab besar nye...suka dia tapi tak mau duduk nak diri pegang tebing tab tu....***perasan diri dah besar la tu..jenuh kena pegang dia..daddy pegang paip air panas...tapi keluar je dari bath tab...nagis cam kena pukul...habis satu kawasan leh dengar..tu la perangai anak mama..nak jadi perenang negara agak nye..tapi bila nak tido kekadang nk duduk..daddy cakap nk jd pilot kapal terbang..mana2 la ye sayang..janji jd orang yang berguna..amin...
Ok la....klu sempat aku balik kampung esok petang klu tak sabtu pagi....tak sabar rasa nye nk balik kampung..heheehhe.
Selamat hari raya aildilfitri..semoga perjalanan pulang ke kampung tiba dengan selamat...

Tuesday, September 15, 2009

::tot..tot...posto..posto kad raya dari fariza::

Selamat hari raya buat semua sahabat dan pelawat blog faryza...terima la kad raya yang tak seberapa ini ingatan tulus ikhlas dari faryza untuk anda semua...



Khas buat sahabat aku di bawah sila gantung kad raya ni dekat dinding blog anda..tanda ingatan saya dihari raya untuk anda..terima kasih...



antara sahabat yang di ingati...

huda
mastura
pok din
Laila
kak ara
kak norra
kak iris
kak yatie
wanie
hariza
epul (doc)
epull (woit dah berbulan xupdate blog)
anita
amie
shida
en eyman
cikCT
mummy qis
dan kepada anda yang melawat blog ini.

Terima kasih..semoga perjalanan pulang ke kampung tiba dengan selamat..amin..
selamat hari raya...











Friday, September 11, 2009

::Terima kad raya::(update kad raya dari kak yatie)


Kad raya ke empat dari kak yatie...terima kasih kak yatie semoga mendapat result yang best untuk exam TOEFL...








kad raya ke tiga dari Puan Mastura...semoga murah rezeki cepat2 dapat baby...hehehe tq mas..untuk kad ko yg cantik ini.




Second kad raya dari Huda..meh meriahkan rumah baru dengan gantungan kad raya dari sahabat..sape lagi nak bagi kad raya...cepat2 aku nak gantung kad dinding umah baru ni...hehehe
Teringat zaman sekolah dulu...wajib beli kad raya...pastu simpan semua gantung kat dinding..cantik je...tp sekarang payah nak jumpa rumah yang ada kad raya gantung kad dinding dah kan...yelaa semua nye dh bagi guna blog la, friendster, facebook email...
klu dulu2 pos malaysia siap ambik pekerja untuk bulan puasa uruskan kad...tapi tak tau la sekang...
seronok sangat bila posmen datang rumah...tambah pulak bila dah send dekat kawan2 so tunggu diorang balas la...sape tak balas tahun depan nama dia kena tolak dr senarai..hehheehhe
ada yang kretive buat sendiri kad raya..siap duh duit raya 1 sen la 5 sen la...waaa rindu zaman kecik2 dulu..kad raya tahun lepas simpan jangan buang..pastu gantung sekali dengan tahun ni..kan jadi banyak..kuang..kaung..kaung...tahun ni baru 1 kad raya je aku dapat.....huhuuh...
ok..sape nak kasi lagi leh aku update lagi entry ni...jemput..jemput..(aku tgh edit kad nak sendiri...nnt aku post..)eheheh






Terima kasih kak ara...saya dah tempek kad akak cam kena je ngn blog saya..sape nk bagi lagi..sila2..akan dipaparkan disini...nanti saya buat pulak kad...
Wednesday, September 9, 2009

::Gadget and Yukata ::

salaamm ramadhan....


Tiap hari lepas sahur bagi Amir minum, mandi, solat and mengunakan Spectra 3 pam susu.lepas tu baru bersiap pergi keja...siap kan beg gadget ke office..dah macam bwk laptop je kan..

ni la set aku pakai sekrang


pukul 11pg camtu pam kekadang 2 bottel x 4oz lepas tu pukul 3ptg lagi skali.balik kerja pukul 5 sampai rumah dalam 6.30-7ptg la...tak terus jumpa Amir...simpab susu, basuh kaki n tangan n muka...baru g cari sayang mama Amir..yelaa kan tak tau ada ape bakteria kat kita nk terus pegang baby...dah la skarang penyakit H1N1 semakin melular...uhuhuh takut tu..


Masa dalam pantang kak nor ada bagi hadiah CD (cloth diapers) heheh..beli dekat sini kasihkusayangku ,hadiah paling aku suka..tp amir blum pakai sepenuhnye on and off sbb dia kecik lg kan..ni dah masuk 2 bulan nk bagi pakai sepenuhnya laa...Amir dah ada 6 CD...



Product berserta model nye (model tu tido tu xda muka haha)


Baju raya Amir....tak beli lagi...mungkin minggu ni kot baru nak cari...tp yang pasti 1 baju yukata dari jepun adalah baju raya amir..tq to mummy baby SN.. tahun ni cadang nk tema warna kelabu..hahaha pelik je kan..biar...daddy n amir kena ikut baju mama...sebab diaorg tak da baju lagi kan...hehehe...

Yukata dan mask



Last week jumaat aku saje amir cuti..pergi check up amir dan cucuk 2 bulan. kulit Amir dah ok lepas sapu ubat, tp mmg kulit dia sensitive, so sbb dia minum susu mama..maka mama kena pantang makan..rasa nye dia tak bole mkan daging import kot.lps mkn dia minum susu mama..asyik duk garu muka je..sampai merah mata kekadang sian Amir..(sian mama jugak kena pantang makan..:( )

masa dalam kereta sampai la masuk dlm Az-zahrah, Amir jaga je..lepas tu poo poo dengan banyak nye..ape lg basuh dia kat sinki.hahaha Amir mmg sangat suka air..klu mandi senyap je bagi la air sejuk ke panas ke janji air..nak duduk lama2 dalam tu..bila angkat keluar tab sure nangis macam orang kena pukul je..sama la juga klu basuh buntut kat sinki pun..isshkk nak jadi perenang negara ke anak mama ni???

lepas siap tunggu nama amir panggil..doc timbang..waa dah 5.5kg.tapi panjang tak naik sangat..nak ikut mama ke doctor ckp (perli aku pendek la tu doc ni..kenyataan kan terima je la..) lepas tu nak kena cucuk pun amir jaga..tgk banyak mainan dlm bilik doc tu..tp doc ckp skrang dia bole respon pada color red,white and black..dalam baby center pun cakap macam tu.kali ni Amir sedar la kena cucuk menagis la..sampai x sempat nurse nk buh butang baju rompers dia..
mama pujuk2 ok la..balik rumah xdemam tapi manja la sangat dia nangis pun nagis manja gitu..
alhamdulilah tak demam, Amir kuat kan..hehehe



Ni lagi satu gadget amir, warmer baru sampai isnin lepas lepas baju yukata sampai warmer plak sampai..hehehhe


Snow Bear: Car & Home Bottle & Babyfood Warmer



Tahun sedih laa tak dapat buka pose ngn mak abah lagi.....uhkk..uhuukkk..raya pertama pun mungkin dekat sini...insyaAllah lps tu br blk kamunting...waaa rindu mak abah...harap diaorg sini...(tetiba je terigt kat diorg ...) lagi 10 hari je lg nak raya..rindu zaman anak dara..ehhehh
tahun ni klu dengar takbir raya..sure menitik air mata..(tak pernah raya pose tanpa mak abah lagi..first time).tapi tahun ni mama ada Amir...hehehehe kurang dr 1 bulan lagi dah nak 1 tahun aku kawin..waa sekejap je masa berjalan..tahun lepas masih beraya sebagai anak abah n mak..tahun ni raya sebagai isteri, dan mama pada amir...waaa best nye...





Monday, September 7, 2009

::Amir dah 2 bulan::

Alhamdulilah 3 sept 2009 genap 2 bulan umur amir.tapi mama bawak cucuk 4hb..saja ambik cuti, takut2 Amir demam...alhamdulilah tak demam..banyak nak cerita ni..dari habis pantang sampai sekrang dah start kerja.opsss lupa plak 1 sept 2009 aku dah start kerja..seronok nak pergi kerja kembali..tetapi :(( sangat la sedih untuk meninggal kan sekecik en Amir...waah!!!
dah siap smua bagi susu pakai tudung Amir jaga cam tau je mama dia nk g kerja...nak babai mama kot.hehehe tp bila tgk mata buka luas...waa bertakung gak air mata ni..hahahah igt kan kuat..simpan dlm hati je..:P.
3 kali buat call kat mummy tanya kabar sekecik..dah minum k?buat ape?meragam tak...tp itu bukan untuk hari pertama sahaja...dah jd biasa sampai hari ni..alhamdulilah production susu ok dibulan pose ni...syukur rezeki amir...dah macam gugu gaga era..tp ni gugu gaga Fariza..bawak bag pack mcm laptop tp sebenarnya ada spectra 3 n susu baby Amir.heeheh
Alhamdulilah terbentuk juga blogspot baru aku..blog dulu still hidup..yelaa sejak belajar lg maa..dah lama mcm2 ada...

ok laa nnt aku karang cerita dr lepas pantang dan juga update picture baru amir..
lupa bawak extension SD card..

ok..see u.


Tuesday, September 1, 2009

Blog baru...

salam..akhirnya hati dah tak tahan..tgk blog orang lain macam2 ada...
aku telah membuka blog baru...ahahah...tunggu update seterusnya..ni nak buat keja dulu..ada keja ke???kihkihkih
Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::