Thursday, December 10, 2009

::Amir Demam::

9 dis 2009... amir demam, dalam perjalanan g keja dapat call dari mmy kate amir batuk tak berhenti n selesema meleleh..hati risau terus call sekali lg tanya..pastu decide call ofis minta EL.dah dekat nak sampai ofis dah pun.lepas tu terus patah blk.masuk umah g tgk anak mama tido dlm playpen muka mcm tak bermaya sangat.check suhu badan dekat 36 c. tapi tak pe la bawak je gie klinik.

doc ckp dia kena demam 38c..paru2 ok selesema je..tekak dah merah..sbb tu dia batuk org kaya cam tak lepas tu.perut dia angin skit.waaa rupa nye anak mama mmg tak sihat ni..sedih rasa hati..masa nk g keja dia bgn bg susu n g keja tgk dia senyum2 tp mcm lemah ..tp biasa la br bangunkan.

ohh lupa..last week ada check up ngn doc pasal kaki amir..tp still sama je..jd mama risau minta surat doc jumpa pakar kanak2. kaki amir bila dia kayuh basikal alaa dia lonjak2 tu kan berbunyi dekat peha, tp this week dekat lutut pun bunyi mcm kita kepak jari bunyi tu..risau kan..tp dia relax je mcm tak sakit.

g jumpa pakar dekat az zahrah..doc bt x-ray...alhamdulilah both legs ok.cuma tulang rawan dia tak hbs bentuk lagi bentuk C cam tu..tulang dia lembut la tgh develop. so bila dia gerak tulang tu duk kuar masuk la berbunyi...risau ok...selama hari jaga anak buah sampai berbelas org tak pernah pun ada kes mcm ni...doc cadangankan suruh pakai double diapers utk support tulang dia.lepas tu no waker until 1 year or until dia dh start nk berdiri.doc suruh amir bersedia sendiri tanpa bantuan..mcm sedia utk merangkak berdiri duduk..biar smua natural.

mama dah start bg jus kat amir..yg heinz perisa apple bg skit je sblum dia demam aritu.amir buat muka pelik.uhuhuhhu doc suggest beli apple merah kisar n tapis.bg amir minum lagi elok.

kisah makan ubat...aduh sangat la susah amir nak makan ubat.mcm kena pukul.tp sebab sayang kan anak org ckp sayang anak pukul2 kan..hehehe mama paksa dia makan ubat juga..walaupun nagis 1 taman bole drg...yeker..tak tanya pun jiran dgr ke tak hehehe.. smlm siap muntah blk ubat dekat baju daddy tp kuar kahak la banyak. lepas tu ptg n malam ok tak kuar dah.

Amir sangat baik tak meregek pun cuma kekadang megerang je..sambil tido.sian sedih hati seorg ibu tgk.hehehe lepas mkn ubat tido sampai kejut utk minums susu.takut angin blk perut tu.mlm tadi amir tak bole tido idung sumbat berkali bangun mama sedut idung dia guna mulut br lega n tido.sampai mama bgn lewat.daddy kejut mama, daddy yg kena marah.sorry ye daddy mama penat jaga amir mlm td.bagi amir pakai koolerfever dia tarik buang ..ish3 cerdik sungguh.emmm pagi tadi nk g keja badan amir mcm panas blk.tp hari ni dia dh senyum skit.lega hati skit nk g keja.

ok la doa kan anak mama sihat cepat ye.....tq friends..

Monday, December 7, 2009

::Luahan hati::

Tetiba hati rasa nak meluahkan perasaan...
hati memberontak ingin bercuti.
ingin keluar dari keriuhan ibu kota.
ingin dengar bunyi angin pantai.
ingin bermain di tepi pantai.
ingin merasa bagaimana cuti bersama suami dan anak..
ingin merasa cuti honeymoon.

ingin menenangkan otak yang berserabut.
ingin merehat kan otak dan badan yang bekerja.
kesimpulannye Aku nak g cuti laa.....
abang, bini abg ni dh lama sangat nak gie bercuti bersama abang dan amir.

sape ada idea nak g mana...
dalam msia dh la...
nak g dlm msia pun tak pernah sekali pun ni nk g kuar msia.
bln ni mungkin tak bole ye laa hujan je kan..
klu bole nk tempat yg ada pantai..
budget tak lebih dr rm1000
3 hari 2 malam jadi la.

tlg bagi cadangan..heeheheh


Friday, December 4, 2009

::Amir masuk 5 bulan::



salam..yeaah sekejap masa berlalu.. sudah 5 bulan anak aku skrang.eheheh
yeyeye...lagi 1 bulan amir bole mamam bubur ....opss mama yg over excited anak tak tau ape pun.heeheh

so ape perkembangan amir utk 5 bulan
1) sudah laju menirap pantang baring..
2)tido menirap lg lama
3)sudah mula angkat buntut n dada..dh nak start belajar merangkak...beware daddy..
4)klu dah menirap selalu keluar dr kawasan yg dihad kan..tgk2 dekat kerusi dh kepala.
5) bole tido sendiri bila menirap.
6)gusi sudah keras..smua benda nk masuk mulut..bf pun kekadang mama sakit kena gigit.
7)pandai sembang gelak mengegek2
8) suka daddy nyanyi twinkle twinkle dia pun nk bt tangan star berkelip juga
9)sangat suka bila org baca buku tambah buku tu warna warni excited je amir..tak caya nnt mama tunjuk picture dia kat bawah..
10)dh pandai bagi tangan nk suh org angkat...

apa lagi..cukup la 10 dulu..eheheh
berat amir dah 6.9kg..daddy dh ada bunyi kate amir ni semangat kena gilir dukung klu g jln bila dia ngamuk..or minta beli kan carrier.dh beli dh..amir macam suka sgt duduk dlm carier.ehhehe so lps ni bwk storler kena bwk carrier sama..huuhuhu
Align Center
macam faham je...

dihujung tahun ni byk YES nye sale sungguh menghabiskan duit..tp agak jimat utk masa depan.heehehe dh tu dengan kenduri kawin nye dh ada dekat 8 jemputan...waaa dh la musim hujan plak tu.minggu ni 2 hari aku driver..penat beb..sbb jem giler plak tu..cuti sek tp ganti ngn hujan..perrrhh dh la kereta manual..tercabut kaki ni. **baru 2 hari bising mcm 2thn..**

Alhamdulilah Raya Haji lepas kami sekeluarga buat kenduri untuk arwah abah..semoga abah tenang,selesa dan dirahmati Allah.rindu pada abah...bila aku buat lawak ngn sedara...ada yg kate waaa tak hilang lawak en yacob ada tinggal kat anak dia..heheehe alhamdulilah.Mak pun dh nampak ok..sekarang. Abang gee ada buat video tribute tp aku tak dpt copy lg la nnt aku ambik.tak jemu walau di ulang tayang...hilang skit rindu pada abah..tp air mata tak pernah kering setiap kali tgk video tu.banjir sungguh aku 1st time tgk...uhuhuhuhu. Ya Allah sampaikan salam rindu kami sekeluarga pada abah tersayang disana....amin..


Hadiah untuk tetamu dari keluarga kami.


Tabahkan la hati ibu ku Ya Allah..



raya ni tokwan tak da amir,so kita bergambar dengan tok chak(abg arwah abah)



nak jugak kawan amir ni beraya.ehehhe


love this picture..nak buat frame la..

Buat mas...banyak sabar..bila mengandung..igt la dugaan ko lebih ringan berbanding org lain.
buat huda...tahniah anda seorg isteri yang solehan bertahan la disana disamping suami tercinta.
tahniah buat epull..akhirnya sahabat aku seorg ni grad dan dapat kerja yang hebat..tp terkilan aku...sbb dia tak bgtau pun..
Tahniah buat Akmar dan Syima yg akan menikah 4hb dan 5hb..
Tahniah buat Fawwaz, fazli, syida,masitah dan kak min office mate untuk hari perkahwinan akan datang.

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::