Wednesday, May 26, 2010

::Mama cuti pengepam ::

salam.......

Hari-hari mama usung beg aiskrim = beg pam ke tempat keje...mulai isnin 24hb may 2010..
mama ambik cuti ...daddy approve cuti mama untuk mengepam sampai adik keluar nnt..
bukan mama sengaja or malas...tp sgt sedih bawak blk hasil yg sgt sedikit.. daripada sedikit..baik mama tak pam..tp susu masih ada ..malam2 blk keja mama akan bf amir..amir tak mau susu botol kecuali tgh mlm kul 2pg n 5pg ...klu buat gak membazir dia tak mau minum...mmg air susu sikit.tp amir puas kot .....

Bila mama nk stof bf amir??? bila amir tolok sendiri...uhuuhhu....
sangat berbeza dtg keja tanpa beg galas yg besar tu..byk benda yg tertinggal....

Alhamdulilah rezeki bertambah seiring dgn umur... lepas appraisal mama dapat la naik gaji skit..tu laa anak tu rezeki Allah...tgk kan ada rezeki baru untuk baby kan.

insyaAllah pada 4 july 2010 mama akan buat akikah dan besday amir.. kad invitation sedang dlm process ibu mastura..kita kasi mak buyung yg bushan tu keja..hahahah

esok besday saya....heheehehe byk gak wish yg diterima dr FB sejak hari isnin lagi...terima kasih.. Semoga dengan bertambah nye angka umur saya bertambah la rezeki saya, diberi kesihatan yang baik, menjadi mama dan isteri yg best, selamat melahirkan baby yg kedua, dipanjangkan umur...

Alahan- baby no 2 ni alahan kurang skit dr amir dulu, tp kurang selara nk mkn nasi...muntah tetap ada ye...tp tak da la hari2..pastu sakit kepala yg mcm migraine tu.rasa cam nk hentuk kepala dekat dinding..mlm td tahap tak leh tahan dh nk nagis rasa nye urut kepala ngn bam n makan ubat demam doc bg ..br laa lega pagi ni....hope baby mama sihat kat dalam.. dah masuk nk 12 minggu..kejap je ye

emm tak da mood nk tulis..tp kepada member2 blogger mok cik tetap melawat n baca n3 terbaru korang tau..kira nye aku ambil tau la semua pasal korang senyap2.heheheh

Haaaa...lupa plak akhir nye PAMA bln jun dah keluar.. jenuh mencari dan bertanya smua kedai...
dapat gak akhir nya..walaupun secotet je picture nye..pic mokcik tutup mata tetap yg plg depan.uhhuhuhu suka...suka.. mama tisya minta kebenaran cilok pic dr blog ye.tq






ye..aku yg tutup mata main game mkn pisang.heheeh
Monday, May 3, 2010

::Sedih + Gembira ::

uishhh berabuk dah blog ni....
aku membawa diri yang sedih apabila susu amir start kurang...membizi kan diri dengan menyiapkan keja2 dkt ofis....

kita mulakan dengan Sedih....
skrang pam susu bole laa dapat paling banyak 4 botol 4oz..maka amir akan minum susu isomil advance, untuk topup susu amir yang tak cukup..mama berusaha tingkatkan susu amir siang dan malam....tp still sama..sungguh mama frust sgt..tp cuba kawal diri ini.
sudah masuk 6minggu period tak datang..aduhh...ni lagi satu merisaukan mama..
mmg start BF amir setiap 5minggu akan dtg period tp ni dh lewat 1 minggu tak datang juga..
duga mama mmg betul setelah buat 2 kali test sendiri..dan pergi ke klinik...lps je keputusan tu positive mama senyum dan bergenang airmata bila pandang Amir....
sungguh mama tak duga...Rezeki terawal..

Gembira+sedih..
Amir start manja dan sedih nagis meleleh2 air mata..tak mau dekat daddy langsung klu mlm2 mau mama je..nagis nye bagai di pukul2...kekadang mama pun nk join dia nagis..masa tu belum tau lg.bila dah tau..lg menjadi2 amir sedih..manja sgt.tak bole ilang dimata.
Pegi klinik doc suruh stop BF rasa nk marah n sedih sgt masa tu.mama minta ref ke OnG doc Noraini Az Zahrah.Doc yang juga sambut amir masa lahir dulu...
Alhamulilah doc Noraini ckp cont BF takat mana u larat...tak da salah nye BF semasa mengandung.kecuali ada ape2 masalah bleeding atau apa2...doc Noraini ckp Tahniah tak ramai org yg bole BF anak sampai 9 bulan ... nnt amir akan stop sendiri..BF. Tenang hati dengar nasihat Doc Noraini. statement doc Noraini " Susu ibu untuk anak ibu, susu lembu untuk anak lembu"...sorry i tak bermaksud apa2 pada org yg tak BF anak...tp itu yg dia pikir laa kan..ada juga org yg tak mampu nak bt mcm ne kan dah usaha..at least anak tu dpt rasa susu ibu dia itu dah cukup bermakna..itu pendapat fariza... sbb sy pernah baca n3 blog 1 sahabat yg sgt marah bila org ckp pasal BF dan susu lembu..mungkin anak pertama tak pandai lagi..bole cuba anak seterusnya nnt...so doc noraini cadangankan mama cuba campur susu lain dh utk amir..

semalam mama cuba bagi susu Progess Gold step 2... aduh memula mulut dia merah..muntah skit.lps tu da dlm 1 jam amir muntah semua keluar habis baju daddy..amir mengamuk sakan....badan dan mata amir bengkak2..suhu badan tetiba naik..
nampak nye amir tak sesuai dgn susu lembu mama rasa.nk cuba skali lagi tp mama takut amir muntah..lembik sangat anak mama semlm..aduhai..terus pegi beli isomil advance balik..
arini mama dpt bekal amir 2 botol susu EBM dan yg lain amir akan minum isomil advance.

maka mama hanya layak dapat award ni aje ...Alhamdulilah.

Amber 9 months

ada sesapa perasaan dengan stick dekat atas tak
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Lilypie Pregnancy tickers

Hehehe ni laa berita gembira nye...mungkin ada yang dah perasaan masa baca ayat2 awl dkt atas.

Tak disangka rezeki amir nk dapat adik awal rupanye..mama rancang tunggu amir 2tahun..tp Allah yang menentukan kan segala nya kan..Mama bersyukur dan redha dengan rezeki yang Allah limpahkan..amin.......
Sekarang mama masih BF amir bila malam..tp susu kurang sampai kekadang lama dia bergantung..tido mama mmg laa tak cukup...sakit dkt 'tut' usaha kata laa..sampai luka...



Lilypie
Waaa!!!! Amir dah 10 bulan Hari ni...
sekajap masa berlalu..
1)gigi masih 2 batang
2)banyak mulut kaki tangan jalan mulut pun jalan..mama suka nyayi lagu.."membebel hee membebel..."
3)dah laju berdiri jalan sana sini..tp mesti berpaut la kan..
4)menjadi pakar hiasan dalaman dkt umah..konsep semua benda tarik buang..hahahah
5)pandai turun kerusi dan katil sendiri.... reverse..
6) dh pandai isap air guna straw..
7) sangat manja ngn mama....

Sekian...doakan kan mama mampu menjadi ibu yang terbaik untuk anak2 mama...

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::