Wednesday, September 29, 2010

::Gaya Si Comel Berbaju Raya ::




Halooo...... aduhai update entry raya blum lagi. tp join contest dulu bole.hehehe
selalu sgt baca blog @BabyIbu dan Azzamoro tapi jd silent reader je selalu.ehhehehe
berkenan plak nk join contest yang dianjurkan oleh blog @BabyIbu dan Azzamoro.
jom kawan2 yang lain join sama senang je.

saya nak join kategori A sbb anak saya Boy.



segak bergaya anak mama pada 1 syawal kan.
nama si comel : AMIR ADLAN PINTO BIN JOHAN PINTO
umur : 1 Tahun 3 bulan


Hadiah2 contest mesti best kan sbb banyak sponsornye.
iaitu :



Contest ni bermula pada
25 September 2010 sehingga 31 Oktober 2010, banyak masa lagi.. gie cari pic anak2 anda untuk join contest ni..hehehe


Thursday, September 23, 2010

::Genap 1 Tahun ::

pada tarikh yang sama hari ini 23 sept 2010, pada tahun lepas iaitu bersamaan 4 syawal 1430H
waktu ini aku on da way gie hospital taiping untuk melawat abah.
tp dalam perjalanan pergi terima 2 panggilan dr kak nor. yang pertama, jaja cepat abah dah tak sedar diri...
yang kedua...jaja abah dah tak da jaaa........
nape abah tak tunggu adik datang.... sekejap je lagi adik sampai................................
abah.... adik sayang abah adik rindu abah...
pada saat ini gak air mata ini mmg tak leh nk dibendung lagi.. aku menaip sambil berteman kan air mata sekarang. rasa nye perlu aku luahkan rasa hati dekat blog aku ni. klu aku ckp ngn org ade ke org yg nk drg.. bila taip tak sape akan bole suruh aku stop...

abah..........

adik rindu nk drg abah buat lawak.. abah sentiasa nak org lain happy.. sbb tu abah pergi dengan senyuman yang terukir cantik dibibirnya..

abah........
mak sunyi sangat tanpa abah. tahun ni mak buka puasa seseorg dan bersahur bersama acik.
sampai ada 1 hari mak terkenangkan abah dia tertido sedar2 dh 5 minit org berbuka. sedih sangat...

tahun lps jaja tak sempat rasa nasi ulam buatan tangan abah.. jaja nekad nk makan nasi ulam tahun ni. minta johan potong halus2 macam abah buat. sedap sangat abah.....

ape kabar abah kat sana..... tentu abah tengah tgk jaja dr jauh dengan senyuman manis kan...
semoga abah tenang di sana.


Ya Allah,Ampun kan la dosa-dosa arwah abah,
Ya Allah, rahmati laa roh arwah abah,
tempatkan laa arwah abah dalam
golong orang2 yang beriman dan
disayangi Mu Ya Allah.
Lapangkan la kubur arwah abah
dan terangi la Kubur abah dengan
cahaya Nur Mu Ya Allah.
AL- FATIHAH.....


Tuesday, September 7, 2010

::Raya Pasti jua Tiba ::


Salamm...


Takut nk tulis entry kali ni.. tp ku gagah juga untuk menaip...
Yang Pasti, Yang pergi tak akan kembali yang bernyawa harus meneruskan kehidupan.
jika sebut pasal raya hati sangat sayu igt kan arwah abah..... tambah pilu aku tak da 1 picture raya thn lps bersama arwah.. mmg menitis air mata setiap kali tgk pic family kak nor, abg gee nyah dan lain2 bersama abah...

*** pulau mata dah bertakung..adik dlm perut sibuk goyang..

Tahun ini dan seterusnya mmg schedule kita 1 family akan berubah... tahun ni first time johan n amir akan beraya dirumah aku 1 st raya. tahun lepas umah family johan...
hati mmg seronok.. tp sama byk nye ngn sayu....
tp bila igt kan amir... mama mampu tersenyum dh kembali dtg idea raya...
thn lps hanya dapat pergi 1 umah je umah pak chak.. thn ni mama nk bwk amir n daddy round 1 kampung plak...
amir lengkap baju raya thn ni... baju melayu, bersampin, bersongkong dan bercapal.. tunggu pic raya nnt.heheehhe
tahun ni daddy pilih color... biru.. woww!!! mama nye fav color ...hehehe
tahun ni juga pos bagi kat raya n sampul raya..best nye bangga jap... mama ada send kad raya pada adik beradik mama tak tau la diorg dpt ke belum... siap tampal setem pic family lg.heehehe
ini laa rupa kad nye simple je..


personalized setem.. sapa nk send laa kad kat aku dulu.hehehe


check list raya:
1) baju raya mama n daddy dh siap asing..
2) baju amir nye mlm ni..
3) beg harus siap malam ni packing
4) biskut raya tempah kat MIL je
5) daging rusa dalam freeze en johan jgn lupa ye...

mama tetap bt baju raya walaupun perut dh boncit.. tp test bj lain byk yg dh fail..
baju raya kurung pahang je..
tp hati ni nk g cari blouse raya 1 n kasut raya.. sempat ke? wahahahahah lantak ko..

ohhh lupa esok mama keja lagi petang akan bertolak blk kg kamunting perak.
dah request kat mak nak makan nasi ulam khamis berbuka ramai2..hehehehe harap2 termakbul laa niat hati ini.

itu je kot....... selamat hari raya maaf zahir dan batin
jumpa lepas cuti 1 malaysia ok...heheeh
haaa tahniah pada huda n ali.. juga cik husna bambam.. nnt nk dpt adik ye...
bagus laa zaman sekarang bukan dkt ofis je bole jangkit mengandung dlm blog di alam maya pun bole..heheheh ini kuasa Allah ok... alhamdulilah...


:: Kisah Ramadhan 2010::

salam... aduhai......mood kurang stabil bulan2 pose ni.. tp saya tetap jelajah ke bloger list saya dah baca entry yg anda tulis..
Alhamdulilah Ramadhan tahun ni dapat puasa ngn baik ada 1 hari je mama mc sbb gastrik sedih sungguh nk berbuka.. kuih raya pun tak da buat. blasah mak mertua nye je.. tak larat nk gaduh ngn chef amir buat kuih..dia lagi hebat.
Baby ok.. active je dlm perut ni...amir ada gak laa kena debik ngn adik..dok sondol2 perut mama je kan.huhuhu
Adik dah 26 minggu waaa kejap je.. lg 4 minggu nk 30 minggu kena g az - zahrah bt check up la. harap2 kali ni tak kena minum air gula...bwekkk!!!! kancing gigi pun belum start lagi..


mcm ni laa keadaan adik dlm perut mama sama.. kepala dia kat atas lagi. tak cam amir dulu kepala kat bawah.. tak pe masih awl. nnt adik pusing ye. ikut kiraan mmg dh 26 minggu... tp klu ikut perkembangan adik lewat 1 minggu. klu amir dulu cepat 2 minggu dr kiraan.huhu lain anak lain kerenah nye.dr dlm perut lagi haa ko.. jantina.. biar la rahsia adik tak mau bgtau so sama2 laa kita tunggu. hhuhuuh tgk la dia duduk cam ne mn nk nampak.kannn...


Amir dah 1 thn 2 bln 3 sept lepas. tp sian anak mama demam panas hari tu. sgt panas 39.5 masuk ubat kat buntot. mama tak tido asik bagun basahkan badan dia.sabtu dh sihat n byk idea dpt. tp smlm dia selesama. aduh klu demam manja senyap..klu selesema merap nye sabar je nk nagis je dia.. pagi ni meleleh lg hidung harap ptg ok la sblum g keja mama dh bg dia ubat td. amir cepat sihat kita nk raya kutip duit raya..uhuhhu mama yg over kan.

Ramadhan kali ni byk benda yg baru aku lalui..
1) mengandung semasa puasa
2) melayan amir penat... huss.. thn lps dia 3 bln cam tu tido je kan.
3) selalu hati sayu mengenangkan arwah abah... tambah sedih igt dkt mak yg kena berbuka seeorg kat umah sampai 1 hari tu tertido masa tunggu berbuka.. bila call kekadang dgr suara sedih.. br teringat kan arwah. yelaa klu dulu rutin mak.. sahur, subuh, tadarus bersama abah. tido jap g pasar ke.. ptg2 masak kuih yg abah request. berbuka ngn abah n g surau terawih. perrgghhh mmg sgt2 mak terasa kehilangan. klu aku dkt nk je aku g buka ngn mak.huhuh so aku ambik keputusan ajak johan blk rabu ptg. atleast aku dpt 1 hari bersahur dan berbuka ngn mak.. semoga termakbul niat dihati ini. mak ...adik blk esok...
4) aku jual biskut raya my MIL buat. sahaja je seronok..
5)mmm markah bulan ramdhan kurang skit. lps blk keja berbuka lps tu magrib dh penat tido dh. mana amalan ramadha???? terawih tak da..huhuhuhu tp aku gagah gak baca yassin n al quran bila berkesempatan.

ok.. sambung kat entry raya plak.. lagi sedih entry jap lg.




Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::