Friday, December 31, 2010

::Azri kembali kerumah::

Salam..

ni entry ringkas je ye... nnt mama citer selanjut nya.

balik dari hospital khamis lalu 23 dis 2010. azri kurang minum sampai kena paksa dan kurang nagis.. ahad demam turun naik..isnin mama bwk g hospital demam tinggi terus warded..mama pun sama warded teman azri sbb mama fullybf. alhamdulilah rezeki azri banyak susu dia.tapi dia pulak kurang minum. ni baru 2 minggu. tapi EBM dah dekat 40 botol....
hari ni jumaat 31 dis 2010 azri pulang kembali kerumah alhamdulilah...dah sihat.

Moga dengan kedatangan tahun baru lagi beberapa jam.. azri sihat sentiasa..amin...

mama duduk kat hospital dan pandai dh laa keja kat nursery. hari2 tgk nurse buat keja. bosan dlm bilik.ohhohohoh

ok.. cerita lanjut nnt.. kita sambung..azri buang air besar plak...tp tido..nnt tak ganti pamper merah plak buntot..

Selamat Tahun baru 2011


Friday, December 24, 2010

::Permata Hati Yang Kedua::

Salam....

Alhamdulilah mama dipanjangkan usia untuk update blog... ramai yang bertanya nk tgk picture baby baru.. ok mama buat entry ni kita layan picture je ye. nnt bila senang mama update cerita mama bersalin n berkampung dihospital selama 6 hari!!!

Seperti yang diwar-war kan oleh blog Huda.

Mama selamat melahirkan Hero mama yang kedua pada 17hb dec 2010, jam 7.10 ptg di hospital az-zahrah bangi selangor.

jom kita tgk picture baby.....






kenal kan permata hati mama....
AMIR ADLAN PINTO..
lahir pada jumaat 3.7.2009, 8.25mlm
berat : 3.19kg

*
*
*
ehhh silap ni permata hati mama yang pertama..hehehehe tgk picture diorg betul2 tau..


*
*
*
*
*
*


Yeee...kenal kan permata hati mama yang kedua..

AZRI ADLAN PINTO
Lahir pada hari Jumaat 17.12.2010, jam 7.10 ptg
berat : 3.92kg


beberapa jam lepas lahir... duduk dlm nursery.



Hari ke 4 Azri.. mama nak BF azri dalam nursery.
Tak bole tido ngn mama dlm bilik.
mama kuat semangat nk adek azri sihat cepat. mama usaha BF Azri.


Azri banyak ikut daddy.. putih merah cam daddy kuku , rambut ,jari.
dagu terbelah ikut mama.. lesung pipit pun ada.. awwww!! ensem anak mama...
kekeke angkat bakul anak sendiri ..hehehe
Amir banyak ikut mama kot.



Last muka tak sudah mama... eheheh
tak sangka dah ada anak dua pada usia 26thn..
i masih muda u...kekekeke

Thursday, December 16, 2010

::Satu hari lagi atau kurang 24 jam::

Salam....

Alahai sayang mama syok sungguh dok dalam perut kan.. bila adek nk keluar sayang....
emmmm blum ada tanda ape2 yang mengatakan adek nk keluar..
tapi mama tak berhenti doa...mama tak tension layan je amir.. cuma makin penat.. jln pun slow bole la..
rutin harian.. bangun pagi minum air zam2 n sapu perut.. layan amir breakfast , tgk tv... ptg tido.. ptg kul 6 gie bawak amir jalan. walaupun tak larat sgt.. mama kuat semangat bawak amir jalan.. konon nye cepat skit adek turun.
Hari2 dapat sms dari kawan n keluarga.. ok ke sihat? dh bersalin... aiiii.. klu pikir sgt merungsingkan.. so mama buat dek je.. tunggu je laa masa dan ketikanya..

esok 17 hb 12 2010..... ada check up ngn doc. tgk laa cam ne keadaan adek... klu leh induce atau cara lain kuar kot tingkap gak.. tak tau la.. bengkak kat ari2 kekadang buat mama sakit.. dh bengkak sgt.... baju mmg byk tak leh pakai dh..baju mengandung ok. ni kat umah pun pakai kain batik je paling selesa....


Di kesempatan ini mama ingin meminta maaf pada kawan2 blogger klu ada komen or ape2 yg menyentuh jiwa... doakan saya selamat bersalin.... dh selamat nnt mama post entry.. mama kurang mood nk bt entry. tgk semlm pun tak buat.tp ada jln kerumah korang tp tak tinggal jejak pun. sori ye..

ok pada pemenang contest teka kereta hadiah dah pos.. nnt dah sampai inform kan kat mama di blog or email ye. insyaAllah hari ini or esok sampai.

ok chow..


Tuesday, December 14, 2010

::Hadiah dipos Pagi Esok::

salam...
aduhai maaf sangat2 ye.. pada anda yg menang... sweetmum, miza, azwa dan huda...serta wanie yg order barang... pagi esok baru johan dapat hantar barang korang...
sori sgt... johan mmg tgh standby by 24 hour utk mama.. pastu jumaat lepas plak tetiba dpt panggil interview.. dan esok lagi satu company so daddy banyak habis masa bt preparation utk interview.. tinggal nk balut kotak n ikat tali n hantar ke pos malaysia je..

dah plak mama dpt mc..tak da laa ke pos msia.. klu tak hari2 kesitu.

Yee... chugie.. baby syok duk dlm perut mama..
dh dpt 2 komen dr fb.. tak pe..lambt mesti gegurl... yeker???? emmm kita tunggu dia kuar nnt ye..
alhamdulilah mama sihat2 je kat umah. mak pun baru sampai dr kampung nk tunggu mama bersalin. rasa nye... klu mama masuk ward nnt mama bg status kat fb ye..heheh
tq my friends...


::Baru Kawin ke?::


"perkahwinan fariza parit buntar 27 nov 2010"

salam... bangun subuh online jap.
ehhh tgk nuffnang kat bahagian keywords nk gelak seseorg plak..
heheheheheh
aku baru kawin ye?? kat parit buntar plak tu..
ishhhk3
salah2...

anak saya kejap lagi masuk 2 orang dah tau.. tak kan baru kawin..heehehhe
entry paling popular org search kat blog ni..
"gambar appendix "
dan "alahan susu lembu"


emmmmm tajuk ape lagi yg best yee????

kekadang memikirkan tajuk entry... lama tak pandai sgt nk bt yg best2 kasi org leh search...
ada sesapa leh bg tips?? anje ke ifa ke ibu zakwan ke?heheheh





Monday, December 13, 2010

::12 Dec 2010 berlalu sudah::

Salam.....

Semalam.. sengaja tak buat entry semlm.....saje bagi rehat untuk diri sendiri.
Yee... smlm 12 dec 2010 adalah due date yg doc bagi pada saya. hari ni dh 13 hb maka saya dh lebih due. saya masih dirumah bersiaran langsung dari bilik tidur.. bukan bilik bersalin ok.heheh

Alhamdulilah saya masih sihat... cuma nak jalan je cam susah skit.. slow laa.. kaki mmg bengkak.. sakit pinggul dr mlm td. sakit pinggang kejap je. adek gerak cam biasa. emmm belum ada tanda ape2 lagi yg mengatakan sy akan bersalin.hohoho

Dari hari sabtu lagi ada yg sms.. tny kabar di FB dekat blog... dah bersalin ke...huuhu sy belum bersalin. hari ini kat ofis pun org igt sy dh bersalin. selagi sy tak da sms selagi tu la saya tak bersalin lagi ye kawan2.. doa2 kan la sy bersalin awl.. tak laa buat org lain risau n tertunggu2 saya bersalin. agak nye ada yg dah penat tgk sy. haaiiii berat mata memandang berat lagi perut memikul..kekeke tak la.. mama ok je.. tp mama cepat penat laa.. duk rumah lg penat.. tp syok dpt layan amir.. ni dia tgh tido. entah rasa nye bila cuti time tu mmg diberi sepenuhnya utk amir. opss kelain plak...

Terima kasih pada sahabat dan keluarga yg prihatin pada diri saya ni. doa2 kan je laa...saya mudah dan cepat bersalin. kurma yg dibeli pun dh habis.. hari2 duk minum air zam2..moga dpt keberkatan dr air zam2.

Adek... anak mama...sayang.. keluar laa cepat.. mama tak sabar nk peluk cium adek ...tak sabar nk bau baby yang dikatekan bau syurga..... mama takut adek tak selesa dalam perut mama... adek dh besar.. perut mama cam tak leh nk extend je dah... huhuhu

banyak baju mengandung tak leh pakai..smlm siap beli lg 1 seluar. daddy ckp cam sarung nangka...sob..sob..sob... tak kan mama nk beli baju lagi kan..dh nk bersalin dh pun.. huhuuuhh..

Banyak dah contest mama tak join sori ye.. kawan2 ...cam tak da mood.tp mama akan cuba penuhi permintaan kawan2 yg tag mam utk contest dan ajak join dkt shout box...jap lagi mama gie bw..lama sungguh tak gie.. tak syok rasa nye.. org dtg umah kita ..kita tak gie umah org.ada gak yg mama gie tapi tak tinggal jejak..

dlm blogLarian url blog mama ada dlm senarai blog 87..best2 ramai dpt kawan nnt.. mama dh tgk dkt nuffnang.. ada kawan baru dtg dr bloglarian.Terima kasih...

Friday, December 10, 2010

::Saya MC Hari ini::



salam...

WWooooWWW!!!! 40 weeks already.... takut je kan...

Hari ini saya pergi check up...kan dah ckp kena buat VE n CTG.. betul tekaan saya.
yee... mama sangat berselara sekarang maka dgn itu berat naik ngn jaya nye.. 72.2kg..wow!!
adek punya naik berat 3.19kg...ehh sama ngn amir laa..tp amir dh lahir 3.19kg.
tak pe janji adek sihat..
emmm mmg bagai diduga kepala adek masuk skit je dlm tulang pelvis... tp mama dh start sakit pinggang n pinggul,.. ntah laa.. takut tulang pelvis tak muat nk masuk kepala adek je.. sob..sob..sob..
Doctor scan jantung semua ok.alhamdulilah...
masa check VE ...emmm belum buka lagi..masuk dlm skit nk rasa tulang pinggul , ok tak da masalah utk normal...
so doctor minta mama decide nak tunggu atau operation..weehuuhuu..Allah huAkbar... cam ne mama nk buat keputusan..emmm memandangkan tak da tanda dan doctor pun sanggup tunggu ...maka mama decide utk tunggu lagi 1 minggu.
so dengan itu doctor bagi MC hari ini 10.12.2010 sehingga 17.12.2010. jika sakit atau turun tanda sila dtg hospital n naik tingkat 2..hoohoho..
lepas tu mama gie buat CTG..

nurse2 yang in charge mama tanya.. kak besar nye perut akak.. kak.. kembar ke? ehehheeh mmg perut sy besor kali ni..
ada la dlm 15 min bt CTG... waaa adek sgt aktif benjol sana sini... gerak je dia.. bila dia gerak mesin tak leh baca heart beat dia.. mesin tu plak baru.. so mama leh tgk baca digital dia jantung n contraction... mama org no 2 la pakai mesin baru ni kate nurse tu.hehehe.. dia pun cam terkial2 nk guna..


ni bacaan CTG, doc baca dr graf jugak la.. doc ckp ok.. ur baby aktif.. no problem.. bole pulang kerumah,,



Thursday, December 9, 2010

::Menghitung Hari ::

Salam....

Tgk laa sticker kat atas tu... perghhhhh esok dah 40 minggu.. smlm pun chugie dah siap pesan..waa tinggal lagi 2 hari kate nye. huhuhu.. ye kita buat2 tak nampak je ye.. ahahah..

Datang ofis hari2 pun org akan tny.. lorrr datang lagi budak ni.. pastu bila nk bersalin.. emm mama jawab bila dia dh nk keluar bersalin la..hahaha tak tau nk jawab ape dh. dkt fb pun klu senyap 1 hari org igt mama dah bersalin. mama pun ada la skit penat dah nk jawab soalan org.
tapi mama faham org prihatin tgk mama bawak perut yg besor... rupa cam mengandung kembar je . hohooh emmm mama rasa cam sticker kat atas ni cepat je.. :P klu ikut due mama doctor bagi 12.12.2010.. so ahad ni laa kira nye cukup 40 minggu. tp malas mama nk tukar. biar la.

Ikutkan nurse dah tukar check up last week ke sabtu ni 11.12.2010. tp mama pikir2 mcm nk mc je esok.. so mama dh call nk bt check up esok.. daddy pun setuju gak. emmm... tau tak dlm hati berdebar2... waaa adek pun tgk main buai kt dlm perut mama skrang ni. alhamdulilah adek ok active cam biasa.. tambah2 waktu mama tido. so dlm kereta lepas je tol saga tu mama dh nk layu dh..hoohhoho ganti tido blk.

Dah lama tak kena kejang kaki ni. amir dulu selalu kena. adek jarang2 laa.. pastu calsium pun dah habis.. mama minum susu je 2 kali 1 hari. tak cukup kot.. dah 2 kali kejang kaki malam2 skrang tambah plak musim hujan skrang sejuk kan.. sian daddy kena kejut utk urut kaki.. :p alaaa dh biasa kan..heheeh tq daddy.. muahhhhh
Ehhh betul ke org kata dkt2 nk bersalin ni mmg akan kejang kaki blk.. ehhh dekat2 ape nye.. mmg awk tu tggu hari makcik oiii......

Agak2 esok mama sure kena buat check VE dan CTG kan...hohho sape doctor ni?kekeke
takut2... tapi tak pe utk anak mama , kena ketepi smua benda..hahah.. perjuagan akan bermula.. waaa cam nak gie perang plak. hehehe

Haaa... kaki ngn tangan pun baru bengkak 2-3 hari ini ye...hohoho sgt lambat. amir masuk 7 bln dh bengkak kaki cam gajah nye kaki... ni dh teras bdn berat laaa...sesangat...agak2 dah 70 lebih ni.. sbb mama makan sgt laa selera nye.. kekadang ada pikir gak nk control mkn. tapi bila pikir jap lagi tetiba aku nk bersalin tak mkn.. mana nk dpt tenaga...uhsss... mcm2....

emm ok.. so esok sy tak bersiaran pada waktu pagi. mungkin ptg sy bersiaran kembali..huhuhu confident je kan. :p
Hadiah2 smua insyaAllah akan dipos hari ini or esok...

haa.. tak lupa buat kawan2 blogger yang selalu mendoakan saya agar selamat dan dipermudahkan bersalin ...Terima kasih sangat... ini laa kelebihan blogger kan.. walaupun hanya berkenalan dialam maya tp rasa dekat dihati..tq...


::Hadiah Adek, Amir, Mama::

Salam.....

Alhamdulilah... kak yong pilih nama mama untuk lucky no 45555... berbaloi gak bangun tgh mlm.heheeh
tp mama blur kejap nk pilih hadiah ape..watermark or signature or susu kambing hi-goat. Tanya pendapat daddy... kate nye ambik laa susu tu..kan tak pernah rasa.. leh laa rasa..klu ok leh beli nnt2.. lagi pun mama ada pernah baca org ckp susu ni baik utk BF.


ni result nye.. mama print screen dr blog kak yong


Semalam juga mama dah dapat parcel baju adek n amir hasil menang GA MOBS dari penaja Baby Tales Loft.
tengok entry ini
::Menang juga!! WINNER - MOBS Giveaway #5 ::


ni adek nye..


ni amir nye..


bole laa skit2.. yang lain 1 pun tak da rezeki lagi.uhuhuhu

untuk daddy mana??? daddy pun ada rezeki dia... tp mama citer next week laa.. Allah maha Adil kan.. dia bagi rezeki kat kita 1 keluarga.. good luck daddy.... mama sentiasa doa yg terbaik utk daddy.. amin.



Wednesday, December 8, 2010

::Gigih Suamiku Balut Hadiah::

Salam....

yeee semesti nye korang sebagai pemenang contest teka kereta tertanya2... bila laa faryza ni nak hantar hadiah kat kitorg kan.. dah laa dia nk bersalin.. tp tak bersalin2 lagi...huhuhuu kan..kan..kan..
waaa sejak bila aku aku ada deria lebih baca hati korang ni kan..kekekekek

ok... laa layan je pic ni... nnt dah post aku bgtau...

ok ni kotak yg dh modify


ni hadiah korang yg dh rap ngn plastik


masuk dlm kotak ye..









bole nampak nama anda kan..


tgk laa gigih suami aku balut hadiah korang.. dh balut buat kotak plak tu kan.. kena ckp tq kat mr johan tau..hehehe


::BW dengan BlogLarian::


Ok 1st time baca pasal BlogLarian

dekat blog anje.. harap tak faham.. pastu
hari cuti plak kan..sibuk ngn amir...
pastu baca blog huda pun ada entry ni..ishhkk tak leh jadi kena selonggar gak benda ape ni.
baca2 huda plak tag aku untuk segmen ni.

Saya dah jadi Follower BlogLarian : faryza

Saya suka berblogwalking kerana Saya dapat menambah info dan kawan serta membantu sesama blogger untuk menaikkan trafic uv blog.semoga blog saya akan naik trafic selapas join BlogLarian .


saya nak tag 3 blog lain :
Miza Yusof
Alycia
Zura

::Lucky No - 45555::

Salam..

dah banyak kali cuba nasib kat blog huda, beca , kak yong dan ada lg 2 blog kot.. tak pernah nye dpt.. alaaa saja2 mencuba kan.. tetiba mlm td bangun nk solat isyak buka laptop jap dulu..
nk kasi hilang mamai... buka blog kak yong.. tetiba no dah 45554 masa tu jam 1pg... tutup nk buka blk haaa.. ko 45555 jam plak 1:08:10am... tetiba aku blur jap..

ehh tekan laa print screen kan..hahaha bengong je..


nii bukti nye...



kasi zooom ....


Kak yong tak umum lagi sapa pemenang nye.. aduh berdebar ni.. kak yong jumpa tak email sya??
huhuhu


Monday, December 6, 2010

::Adek nak Lahir Tahun Baru::

Salam...

Sabtu lepas, sepatutnya ada check up 39 weeks.tapi doc EL ok.. so tunda 11.12.2010.tu dh kira 40 minggu. emmm memula mama n daddy agak kurang selesa.. sbb dok rasa kepala adek dekat belah kiri... klu amir dulu walaupun lari still ada turun tanda nak bersalin.
emmm mama tawakal je pada Allah.. lagi pun adek gerak aktif menari2 kuak lentang kupu2 dan macam2 dkt dlm perut ni.. benjol sana sini. so mama decide.. tunggu je laa 11.12.2010 ni or klu turun tanda baru gie hospital. klu sabtu ni doc ckp mmg tak leh normal.. so mama berserah je operation ... janji anak mama lahir ngn sihat dan selamat... pssst.. daddy kate tunggu adek sekolah baru leh no 3 klu operation..weee...... lama mama cuti.. syok3...

Hari ini hari akhir kita berada dalam tahun hijarah 1431. lagi beberapa jam akan masuk 1432..
banyak dah target tarikh ni.. so ni yang terakhir.. adek nk tunggu masuk tahun baru laa mama...kan.. heheheh so kita tunggu je laa bila adek nk keluar.

Malam td mama dok rasa kepala adek kot bonjol2 dekat kiri.. sambil usap mama selawat n pujuk adek suh gie ke tgh blk..masuk blk pintu rahim... harap2 adek drg la.. pastu ni dkt ofis.. menekan2 kat bawah ni.. pastu rasa keras bonjol kat ari2.. agak nye adek buat percubaan ke 2 daddy ckp.. mama doa je laa adek berjaya.huhuhu sakit tulang pelvis pun terasa balik ni.. dh 1 minggu hilang aritu...entah laaa ni hanya gerak hati mama je.. tak tau laa klu doc scan tgk cam ne.

Ok laa.... Selamat menyambut Maal Hijrah 1432....

esok cuti... jom gie jalan.. kasi cepat skit bersalin...uhuhu leh tak cam tu?

chow...


::Kehilangan seorang lagi ahli keluarga::

Salam...

Sabtu lepas tgh duk melayan amir minum susu dapat panggilan telefon dari mak.. jauh drg sayu2 suara mak menagis...

" jaja, abang hashim , yong... dah sampai hukum..." mak
"haaa.. ape??? biar betul mak ni..abg hashim suami yong??" aku
" ha laaa...entah la tetiba jatuh pengsan pastu habis.." mak..
" aduhai... inalilah... sakit ape... mcam tu je..." aku
" mana ada sakit ape..."mak
" ok la mak nk call tok chu dan yang lain plak..hang call kak nor"mak

aduhhhh tak tertahan aku menangis.... tak sangka..sangat.. dia tak sakit ape n baik je..
abg ipar aku ni pendiam org nye tak byk sangat berckp.. suka bt hal sendiri je.
jejalan pun susah.. tp klu yong nk gie mana.. dia izin kan..

Kejap pastu aku call kak nor.. dia ckp dh tau yong yg call..
pastu letak je yong plak call.. aku ckp dah tau.. takziah... drg sayu je suara dia.. tp aku tak tahan nagis juga.. dia ckp sabar laa doa byk2 n jaga diri sbb tau aku kan dh sarat...
ikutkan hati ingin aku terbang blk kesana n peluk yong ...utk bg semangat dekat dia..
emmmm ajal maut jodoh pertemuan di tangan Allah kita merangcang sahaja.

tak nak menganggu keadaan lagi.. aku call pagi ni utk dapat berita lanjut.
abang hashim ada sawah bendang dikampung bukit merah, perak.. menjadi kebiasaan dia akan blk kesana.. kebetulan plak ada kenduri kata nye so dia blk bawak kereta. yong plak pergi umah mak ada kenduri kat taiping..

Sampai dirumah kakak dia.. dia nk buka stor ambik baja , dia rasa sakit dada..
so dia masuk rumah n duduk dekat kerusi.. rasa susah nk nafas kata nye.. haaiii nape tetiba je rasa cam ni.. pastu kebas plak kaki tangan dia..
dia duduk rehat kejap.. pastu tak tahan lagi.. dia tarik dalam 2-3 kali berbuih mulut... habis...inalilah... sampai situ sahaja perjuagan nye sebagai hamba Allah.. dan di panggil kembali mengadap Allah yang Maha Esa.....

4 hari raya tahun 2008 aku kawin
4 hari raya aildilfitri tahun lepas abah pergi mengadap Ilahi....
aku cukup risau ape2 terjadi 4 hari raya tahun ini...alhamdulilah... semua ok.. aku dpt beraya bersama smua.. amir juga dpt pergi beraya dirumah mak sedara aku semua..thn lps tak dapat..
4 disember 2010.. emmm tanggal 4hb juga tapi bulan yg berlainan.. abg ipar ku yang sulong pergi mengadap Ilahi....

Abang Hashim...Hashim bin Awang Kecik... meningalkan seorang balu iaitu kakak sulong aku.. Noraishah Bt Yacob bersama 3 orang anak yang masih bersekolah. yang sulong sedang mengambil SPM, kedua sedang menunggu PMR dan yang kecik nak masuk darjah 2 thn dpn.

Emmm sepanjang aku belajar .... setiap tahun aku akan dapat baju raya dari abang hashim..
lps keja je dah tak da.. tp baju2 yg dia bagi ada yang bole pakai gie keja skrang tau... duit raya plak tiap thn dpt....hehe.. dulu kecik2 suka juga blk kampung dia.. mandi parit.. tangkap ikan.. tgk sawah bendang.... bagi mak dia baik... tak byk ckp ok.ok je... emmm

Semoga Arwah tenang disana.. dirahmati dan ditempatkan dalam golongan orang2 beriman..

Al- Fatihah untuk arwah abang hashim dan abah ......
agak2 abang hashim jumpa abah tak ye... kirim salam rindu kami pada abah..



Friday, December 3, 2010

::17 bulan dan 39 minggu::

Alhamdulilah dah besar anak mama Amir Adlan Pinto.
Hari ini Hari jumaat bersamaan 3 .12. 2010.... Cik Husna sayang pun lahir 3 hb dan jumaat kn.. happy 20th month husna.
Amir tak lama lagi nk jadi abang amir... emm malam2 kekadang tido mimpi sedih ape ntah dah 1 minggu ni.. pastu cam dah jauh je dr mama rasa nye.. bawak diri plak dia.
Amir dah byk gak la key word dia.. jom.. sedap.. thank you..cicak dan lain2.. lagi
Sanggat suka tgk kartun korea ubah suara.. PORORO the little Penguin .. menari sakan drg lagu intro dia.. comel je penguin ni.. mama pun suka.. mana nak cari kartun ni ye... maksud nye mainan dia ke..
Pastu suka tarik jari org nk ajak gie memana2.. pastu minta dukung..... amir mama semakin hensem n banyak akal n idea2 menarik ... panjat sana sini laa.. bole laa buat jantung kita ni gegar ngn gelagat dia.

Adek - 39 minggu.. waahhh lagi 1 minggu nk masuk 40 minggu.
haaa amir dulu awl .. adek lambat plak.. mama cam takut nk gie jumpa doc esok.. agak2 adek besar dah kot. mesti dh cecah 3kg... emmm janji adek sihat..
Mama malas laa nk target bila adek nk kuar.. mama tunggu je adek bg tanda2 je laa ye...adek dh janji nk kuar bila ngn Allah kan... ok ... mama tunggu adek ok..
Adek... mama pesan skit ye.. adek try laa duduk di posisi yang betul.. leh keluar cara normal..
tapi klu adek dah usah tak leh tak pe laaa adek.. mama tak paksa.. Terima kasih sayang....

semoga selamat semua nye... mama tak sabar nk cium n bau baby... paling penting mama nk mula kerja baru.. yang mama dh stop beberapa bulan lalu.. iaitu BF adek plak...
Doa kan semua selamat hendakNya.


::Jiwa Kacau::

Salam..

Tetiba blog ni senyap jap kan... huhuhu.. semalam rasa sangat tak selesa nye.. so mama decide gie klinik dekat ofice tu.. minta doc check contraction n scan baby.
Contraction tak regular.. tp lama2 kedang2 dkt 7 min tak hilang2.. risau laa jugak badan pun tak selesa mungkin tak cukup tido agak nye.

Doc buat scan adek.... sebelum tu doc interview macam2 pasal 1 kandungan dulu.
doc cari kepala adek susah nk nampak. aleh2 ada dekat kiri.. dah lari skit. aduh rasa nk luruh jantung mama. tak kan adek nk ikut jejak amir juga ni. doc ckp haii suka sungguh kepala anak awk duduk sini. doc tak da ckp ape.. tp otak mama dh terpikir aduhai... operate lagi ke kali ni???? persoalan yg membuat jiwa mama kacau bilau... hati beristifar je laa leh kan..
Mungkin tulang pelvis kecik tak muat nk masuk so kepala adek tergelincir keluar. tp kan doc ckp dah masuk before this. agak nye adek makin besar so terkeluar blk kot.
mama pun tak tau nk budget bila adek nk keluar....

Hari ni mama sihat.. tak cam semlm byk contraction. adek gerak normal... doc ada buat surat. klu tak ok suh gie hospital.. tp smlmgie klinik check up utk amir.. asyik duk cirit2 je kan.. so mama minta doc salmi mc sekali untuk jumaat.. sbb ptg smlm mama rasa tak sedap sgt badan ni. nk rehat kan badan n minda.

ohh yee.. amir kan minum isomil.. isomil dah rebranded dan ada antibody tambah yang buat badan amir cam terkejut. so doc ckp terus kan.. dia nk sesuai kan badan ngn antibody tu. alhamdulilah tak da ape. tapi kesian dekat dia sebb bila cirit byk kali buntot dia merah... sakit bila nk basuh.. sian anak mama.

Mama tak nak gie lagi az zahrah. esok pagi baru mama gie... rasa takut nk gie ....emmmm tapi mama kena terima n redha ngn ketentuan Allah.. janji adek lahir ngn sihat dan selamat.
bukan salah adek pun.... skrang ni dari start 36 minggu mama minum air zam2 dan sapu dekat adek serta makan kurma hari2..

emmm tenang kan jiwa ku ini apabila tgk amir..lupa ape yang terjadi.. anak2 mama pengubat hati mama.. terima kasih Ya Allah.


Thursday, December 2, 2010

::Kejutan Penghargaan ::

Salam....
saya ada kejutan pada sahabat, merangkap follower dan pengomen blog
saya.

Terpanggil untuk membuat penghargaan pada beliau.
sebelum saya buat blog ni pun dan blog lama saya pun..
dia juga yang tolong saya..
bila dah ada blog ni..
rasa nye dia tak pernah miss baca entry saya
dan kekadang tinggal kan komen .
Saya nak buat 1 st contest ni pun dpt nasihat dari dia juga.
tapi dia tak tau jawapan tau..
dan dia join contest saya juga..
sangat rindu pada dia
dan sayang dia..
dia juga pernah menjadi roommate saya satu masa
ketika di uniten..
saya rasa dia tengah tersenyum- senyum membaca entry ini...
sambil gelak besar..
dulu dia gelak cover2 je..
pastu dia selalu buat muka blur aduhai...
nnt dia akan tanya haaa ape dia?? korang ckp ape?
pastu bila org gelakkan dia ...
dia akan buat muka muncung alaa2 cute laa konon nye..
majuk beb... sambil keluarkan skit lidah dia.
Dia sangat suka kaler purple dan pink..

maka dengan itu saya ingin beri dia ini..



ehhh jap..peringatan awak tu mengandung jerit je bole lompat jangan
bahaya tau





Eco Bottel ini di beri pada
NURUL HUDA AB KARIM - Purple Light


::Tak Leh Tido::

Salam.....

Dari kul 4 pagi tadi sampai laa skrang dah 5.30 pagi. masih takk leh tido... tadi sakit perut.. byk kali gie toilet buang air kecil je.. yg kali ketiga br buang air besar.. lega.. tp still tak leh tido....
dah masuk 2 hb 12 2010..... adek tak mau kuar gak ke???

esok dah 3 hb 12 2010.. huuhuhh suspen gak laa sakit perut n belakang tadi. tapi still tak da ape... skrang dh bosan tak leh tido tu layan blog ni. nk bw malas plak.. nnt laa..

ohhh yee Terima kasih pada semua pemenang , saya dah terima email anda. nnt bila sy nk pos sy akan email kan ye.. nk kena balut dulu kan.. br leh pos kan.

Jika saya sakit juga pagi ni... igt nk gie je check up..uhuhuh ok k???

apa-apa pun.... sblum terjadi ape2...
saya dengan ini memohon kemaafan
pada semua pembaca yang sudi baca blog saya..
pada rakan2 blogger yg sudi join contest saya.
terima kasih juga pada anda yang sentiasa doakan saya.

Maaf dan doakan saya dipermudahkan urusan saya oleh Nya.

Terima kasih.

Wednesday, December 1, 2010

::Pemenang kategori kedua::

Memula nak ucapan kan terima kasih pada anda semua yang join contest dan jadi follower saya.. saje nk tambah kenalan bole kita sama2 naik kan trafic kan. pada follower yang rasa tak senang tu.. klu rasa nk delete jd follower sy lepas dah habis contest ni saya tak kesah.. tu hanya syarat wajib contest ni.. lps contest suka hati laa terpulang pada hak individu.. heheeheh....
Haaa 1 lagi masa buat cabutan ni... daddy aka johan ada ckp.. nnt bila adek dh lahir mama buat laa lg 1 contest.. ehh dia plak yang suka. insyaAllah.. nnt kena cari hadiah dulu ye... ok.. ok.. meh kita tgk result.

Kategori kedua terbahagi pada 2.

1) follower ke 100.

Tahniah.. dan terima kasih.. atas respond anda..
pada norazwa sila respond secepat yang mungkin. klu tidak mama akan buat
cabutan baru..


2)follower bertuah by cabutan nama follower.

mehh kita tgk cara2 membuat cabutan nama follower..heheheh



memula kita print dah gunting nama follower.. tu sbb mama
minta letak nama dlm entry senang skit.

Kemudiah kita lipat2.. dan masuk kan dlm Tupperware...


tu jari johan tunjuk nama korang..
sori kualiti gambar kurang memuaskan
tangan saya mengetar laaa..ehheeh


gocang2 kemudian buka tutup dan tarik
nama anda...
dan nama nye ye laaa...












Ok pada pemenang sekalian sila laaa email nama penuh, alamat
dan no hp anda pada saya di email ini
faryza@ gmail .com

Selewat- lewat nya pada Jumaat pukul 3.00ptg
3.12.2010
Sekira nye tidak ada respond daripada ketiga2 pemenang..
mama akan buat cabutan lain...


Terima kasih pada semua rakan blogger..

Nanti kan contest kedua ...

dan saya ingin minta maaf sekiranye ada menguris hati sesiapa..
adat contest ada menang ada kalah... nnt cuba lagi ye..
Terima kasih atas sokongan anda smua.



:: Pemenang contest Teka Kereta::

haloaa haaa...

Yeee mari kita tengok sape yang kena.........

Nama follower Date and Time
EiJa ZaQuaN 11/24/2010 13:54
Ejen 010 11/24/2010 16:16
nur 11/24/2010 22:15
Cikanna 11/24/2010 23:30
rosilahi 11/24/2010 23:35
OMU RICE 11/27/2010 15:49
Yatie Chomeyl 11/28/2010 13:16


Dan Pemenang nye yang teka paling tepat dan cepat
adalahhh...

EiJa ZaQuaN 11/24/2010 13:54

Tahniah pada pemenang...

nanti email kan saya nama penuh, alamat dan no telefon
di faryza@gmail.com

Terima Kasih....

Psssttt ... nanti kan keputusan kategori kedua...



::Jawapan Teka Kereta::

Halo haaa!!!! Ramai yang tak sabar nak tau jawapan kereta apakah itu.. lalallala saje je buat tertanya tanya kan . actually ni kereta kak nor kereta kakak kepada mama ok. tak mampu lagi nk pakai kereta ni...heheheh ok ok.. jom kita tgk pic kereta nye...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Kita tgk bahagian sisi... ada sesapa rasa jawapan dia betul????

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Belakang bonnet ni ada jawapan nye...


Kasi zoom jawapan nye...

Naza atau Kia FORTE


Dah puas hati tau jawapan...

ehhh ada yang dah senyum ....
ada pulak yang bermasam muka...
Sabar-sabar.. ni baru jawapan nye..
Tapi sape yang jawab paling tepat dan cepat???
paling tepat ada beberapa orang..
so sapa yang cepat jawab????
nanti kan next entry

ok....

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::