Monday, February 28, 2011

::contest Aksi si Cilik Berbasikal::

salam...

aksi cilik berbasikal

mai semua join contest ni.. mama jadi salah seorg penaja...



banner kakyog's shoppe


untuk syarat lanjut sila ke blog kak yong
Friday, February 25, 2011

::Rezeki Tahun 2011::



Alhamdulilah......

Mulai 1 hb march 2011, Mama ngn daddy keja 1 tempat yang sama... Daddy berjaya dapat kerja dekat Pos Malaysia.
Alhamdulilah.... So maka nye tepat jam 5.30 ptg mama dah kena siap untuk balik. klu dulu mama kena tgu 5.45 or 6ptg baru turun daddy sampai...hehehehe
tadi dah pergi shopping baju kerja daddy dekat sogo sale...hehehe time sale laa kan nk shopping.

Tambah anak Tambah Rezeki... saya tetap percaya setiap anak yang Allah kurnia kan pada kita tentu akan ada rezeki dia... cepat dengan lambat sahaja.
Mama nye rezeki pun bertambah gak.. syukur alhamdulilah.. dengan pertambahan rezeki ni...
mama nak kongsi skit ngn kawan2 nanti..

tapi kali ni bukan mama buat contest , GA atau seangkatan dengan nye. tapi mama jadi penaja contest kak yong nanti.... sekarang tengah survey hadiah.. contest nye pun blum mula lagi. hehehe nanti kan nye ye....

Tahniah juga buat kawan mama Puan Mastura, suami dia pun dapat keja baru ngn gomen. murah rezeki kita tahun ni mas... alhamdulilah.. nnt2 kita gather2.. ok.. pssst.. jom pureen sale nnt.hahaha

Wednesday, February 23, 2011

::Mama masuk Gala Tv Astro awani::

salam..

Rentetan dari riuh pagi era tu kan..
smlm tgh nk masak cendawan goreng tepung tetiba daddy panggil..
mai sini tgk tv pak nil dekat pos malaysia.
apa lagi kelam kabut la mama lari duk tgk tv.

Astro awani dan RTM interview Pak Nil pasal Aznil riuhkan Pos Malaysia. habis Pak Nil ckp di tunjuk org ambik sign Pak Nil, Pak Nil ngn Tan sri Aseh... pastu dia tunjuk aktiviti lain2...
ehhh cam dekat meja game je... wahahaha tetiba terpampang laa muka mama dlm tv tu..
sedang asyik menjilat setem... MENJILAT ok.. pakai lidah bukan pakai air.tapi air liur.hahhaahha

Air liur sendiri kan.. bukan kena ambik air liur org lain. apa lagi tertiba terjerit laa.. MAMA la!!!

hahahaha tak sangka masuk tv.. yang tau ada tv RTM je.tp xtau la dia siar bila kan. mlm td kul 11.30 mlm ada citer pasal pos jugak dekat RTM..mama dh di alam mimpi bersama 3 hero.hahaha

Kejap je lepas tgk tv tu.. Kak nor call... lorrr hang masuk tv .. jilat setem ke? napa tak guna air?
dh syarat nye kena jilat.huhhuh.. gelak besar laa kita org.kan..

TQ Era, Tq Pak NIL, Ray n Hanif,Tq Pos Malaysia ,TQ Astro Awani dan RTM..

Pssst: ada sesapa tgk saya di astro 104 mlm td? hehehe :P mcm laa popular sgt..hehhe


Monday, February 21, 2011

:: Mama bersama Riuh Pagi Era::

'Aznil Meriuhkan Pos Malaysia'. Pak Nil dan Riuh pagi era, meriuhkan pagi anda di Pejabat pos terpilih. Sambil menjual Setem dan Postcard yg ada gambar paknil dan bersarapan pagi. Sambil membeli setem anda juga menderma pada Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia .



Ni Iklan yang ada di sekitar Dayabumi.


Aznil Riuh pagi era bersama ray dan hanif..
so mama sempat bergambar dengan diorg juga.

Setem rm0.60 berwajah paknil. Setem ni leh pakai tau..
tapi cam sayang je nak pakai.. tgk laa nnt..hehehe..


Postcard paknil cantik kan. tgk yg tengah ada nama mama.. skrang postcard tu dah tampal dekat board.kekeke

pastu mama main game ngn Alin si polis bantuan Pos Msia.
mama menang... alaa tampal lebihan setem dekat atas kertas kosong.
buat bentuk ERA. mama sempat buat EP...
kaki R dah lari.. hahaha..
45 second je.. mama dapat tampal 19 keping.
Alin tampal 12 kot.. mama menang laa hoohhoho...

ada sesapa dengar radio Era pagi td.. ada laa suara mama ..hehehe
Kak yong. akak sulong mama siap call tny.."wee menang ape?",hahaha
mak dengar gak radio.. tp masa game tu mak gie sidai kain laa..dh misss....

saje bergambar kenangan ngn alin dan hadiah..
ape kat dlm tu..
heheheh

dapat mug dari Pos Msia dan T-shirt dari era...
yuhuuu.. leh laa kan..

lepas tu Tan sri Aseh datang. masa nie dh ramai org.. ada 1 bro posmen tinggi ni tlg
snap pic ni.hehehe alaaa maklum laa ketinggian I kan.. comel2 je..

Pak Nil dapat Hadiah Dari Pos Msia.
Setem muka paknil yang dah di frame cantik.


Ehhh mama pun ada bagi pak nil hadiah...
ni haaa Eco Bottle warna kuning..
biar paknil leh bawak air masak kemana sahaja dia pergi.hehehehe
comel kan..ada notes dlm tu.hehehe

Paknil ... saya ingat nak buat Cup cake. tapi tak sempat.ni je yg sempat.. tq paknil..

ehh cam sama laa kita posing.. kan pak nil.hehehe..
bro yg tolong ambik pic tu ckp
muka mama photogenic.
yeker... terima kasih bro..

Sori Acik lupa nak bagitau laa... i tau u jeles tgk pic i bersama pak nil.keekkekeke

next destination:
7. 22 Februari 2011 - Selasa Pejabat Pos Kelana Jaya
8. 23 Februari 2011 - Rabu Pejabat Pos Besar Shah Alam
9. 24 Februari 2011 - Khamis Pejabat Pos Besar Ipoh
10. 25 Februari 2011 - Jumaat Pejabat Pos Bukit Mertajam
psstt: patut hari ni citer pasal Azri dalam nursery dekat hospital.
tp paknil nye citer dulu ye.. nnt i update pasal Azri.

::Mama bersama Pak Nil::

Salam..

Alhamdulilah.. dah lama nak jumpa Pak Nil. tapi bila dah jumpa tangan mengeletar.. dah macam nk gie interview.. gila gemuruh... xtau nape tapi mmg minat gila ngn Pak Nil ni.

waaa.. sama laa gaya kita.kekeke tq Pak Nil...
love u paknil
mmg terbaek!! sgt sporting. tp nape la saya gementar sgt tadi.
sayang.. mama tak pakai baju sama ngn Pak Nil.
mmg dah try pakai baju ni pagi td. tp ketat skit kat perut. tgu lagi 2 minggu
perut turun leh la pakai blk.. harap2 laa..hehehe
tak sangka plak Pak Nil pakai baju ni.
hari isnin mmg pegawai kena pakai baju koprat..

nnt mama citer panjang ye.. ni dh waktu pam susu Azri...



psstt: dulu nak bubuh nama Azri nama Aznil tapi jenuh cari maksud tak jumpa.ekekekek


Friday, February 18, 2011

::Azri sudah 2 bulan::

Alhamdulilah.. permata hati mama no 2 dah berumur 2 bulan..

kejap sungguh masa berlalu... org lain ckp kejap sy yg lalui lagi rasa kejap.masuk keja ni pun ramai cam terkejut tgk sy dh kembali keja.. ada yg ckp ehh dh kecik dah..hahaha baby dh kuar.. kecik laa..itu pun perut masih lagi buncit!!! ehh citer pasal Azri ok..

Azri dah pergi cucuk 2 bulan.. berat sudah naik lagi.. sebanyak 800g..so jd 5.8kg mantap.... good boy azri tak nangis . yg nangis abang amir yg check tekak dia.aduhai.. dapat lolipop senyap la.

Azri lepas habis pantang lagi dah pandai bersembang.. pantang klu x da org sebelah dia bising laa.. xyah angkat tp kena layan dia borak.. senyum gelak2..
Azri pengeli org nye.. klu geletek dada dia dh senyum sambil badan mengeliting sana sini.
Azri dah bole pusing2 skit.. smlm mama tgk dia lonjak siap terangkat buntot..huhuuh
azri makin hari makin panjang.

Alhamdulilah mama tak da masalah nak tinggal dia dekat pahmy dia bila mama keja. tp klu bg susu frozen mmg liyat nk habis. Alahai syg kena minum gak.. byk ni susu frozen... rezeki adik tu.tp bila mama blk keja dia balas dendam ..... melekat je laa minum byk ... daddy ckp dia kenyang tapi tak puas.. huhuhu.. ok laa layan pic adek azri 2 bulan....

ni kena acah2 ngn mama dia gelak..cantik je..

pic ni ambik pagi semlm kul 7pg sblum mama n daddy gie keja.


kekadang tgk dia cam rasa dh umur 3-4 bln.. smua baju
amir 3-6, 6bln ke dia bole pakai dah.huhuhu


mana bole tak da pic amir kan...

suka dia ambik gambar..

pssst: smlm ada staff baru masuk.. nama dia Azri....sama nama anak saya la..tergelak kecik..hehehe

::Mama dapat mutiara dari Mamazahra::

salam..

Wooow!!!! best kan tajuk nye...

mamazahraa ada buat CONTEST @akudiazahraa.blogspot.com

simple je contest nye teka umur zahraa.. xyah buat entry pun.. tp entah nape kurang sambutan..sedih gak.. mama ada letak banner contest ni dekat blog contest..tp tak tau la ada org perasaan ke tidak... aleh2 mama seorg je peserta nye.. pastu bila mamazahraa ckp nak tutup baru la ada 3-4 org lagi join.... lepas tu mamazahraa minta alamat... dia kate nk hantar hadiah. mungkin dia busy kot.. minggu ni br dia confirm balik. smlm dia hantar by pos ekspres hari ini dah sampai..

dalam email mamazahraa ckp "hadiah kecik jerr... terbang jauh dr Sabah... hope awk suka.... "

tp pelik kotak dia besar...

uhhuhu hati ku sgt teruja... apa didalam...


waaaahh.. beg comel je kan... leh isi syiling.. tp ada bunyi dekat dlm dia laaa..





meh kita tgk apa di dalam nye....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

seperti tajuk di atas... mutiara sgt cantikk lihat laaa...


Mamazahraa saya sangat teruja lagi suka.. i like it.. kekeke
terima kasih..
peluk cium buat zahraa comel...

Thursday, February 17, 2011

::Kisah Bersalin Azri BHG 2::

jom kita sambung cerita....

17hb dis adalah hari jumaat... so duduk laa mama seorg diri di ward , daddy gie solat jumaat.
makan nasi briani hospital bagi. bole laa... kul 4 cam tu tukar bilik masuk bilik 1 org.td bilik 4 org.
sakit laa skit2 contraction tu. bila dh kul 5ptg start 5min sakit... patutnya diorg dh dtg tgk. tp kul 6 lebih baru dtg midwife ckp doc suh lambatkan 1jam. check heart beat baby guna mesin.. ok.. midwife pegang perut sambil tgk jam.. contraction dah kurang dr 5 min masa tu. pastu buat check VE... hampa..... hanya buka 1 cm dan kepala baby tak rasa.. kepala baby masih tinggi. emmmm...

midwife keluar mama gie minum air n solat asar. pastu dtg midwife minta buat keputusan...
"dah bincang dengan doc pagi tadi kan", midwife tny.. "klu tak buka kita operation. doc suh tny puan nak skrang atau pukul 9 mlm nnt?"

"klu skrang doc bius perempuan , mlm nnt doc cuti ganti doc lelaki. jd puan nk bila?".
emmmm ngn pasrah mama pandang daddy... mama jawab " skrang je la nurse".

bukan la faktor doc lelaki atau perempuan. mama mmg dh tak larat.. lagipun klu tunggu lagi pun baby tak turun cam ne kan..sama je skrang atau mlm nnt. klu skrang lagi cepat mama dpt jumpa baby kan.... mode: air mata berjurai2... banjir...... pasrah buat kali kedua mama akan di belah perut... tp mama tetap bersyukur..Allah dah makbul kan doa mama utk merasa cam ne rasa sakit bersalin normal... dgn itu mama tau cam ne mak rasa sakit masa lahir kan mama.Terima kasih Ya Allah.

kejap lepas tu terus nurse dtg masuk jarum utk drip. pastu gie bilik OT.relax je mama jln sendiri gie bilik OT tak guna wheel chair.hehehehe.. pastu nurse yg kena marah..kekekeke mama yg xnak wheel chair. masuk duduk jumpa OnG sign borang... terus tukar baju.. dekat bilik OT tu agak kelamkabut. sbb doc bising staff blk OT tak da. smua kena on call .. ada nurse tu ngn baju tido dtg..sbb dia gie kedai tetiba dpt call suh dtg keja.huhuu sian tgk dia.. sama2 tukar baju ngn mama.tu yg tau dia pakai bj tido..heheheh sorry laaa nurse.. terus je masuk duduk dekat katil untuk di beri jab separuh badan. cucuk dekat tulang belakang. dh cucuk baring sambil borak2 ngn doc.. nape nk operation ni? sbb tak cukup tinggi ke? tak sempat mama jawab doc noraini as OnG ckp baby dia besar tak padan ngn mak nye kecik je.

sambil tu dengar lagi.. mana scar dulu ni tak nampak pun... rasa org tolak2 perut ..hehehe..
pastu dengan mesin sedut air ketuban.. tp nape daddy tak masuk lagi ni... emm heran dulu masa amir bila dh potong 7 lapis.. daddy akan masuk...
dlm hati tak henti2 berzikir... sambil dgr cerita doc bius tu ada hobi baru bela anak kucing.. tp suami dia takut kucing..

kejap pastu...drg doc ckp," kepala baby tinggi", doc noraini dtg sebelah kanan mama... dia tolak2 perut ni.. dtg pulak seorg lg doc tolak kiri perut.. doc bius yg dok borak tu tetiba tolak ulu hati... ohhh tidak.. masa ni mama dh semput tak leh nk nafas.. air mata dh start mengalir.. ckp ngn doc sy tak leh nafas.. penat.. nurse tgk mesin dan terus bagi oksigen atas kepala. mmg dh siap ada standby.. sbb sblum operation mama dh bgtau mama ada history semput..skit2 je..

pastu baru laa baby mama keluar.. dengar doc takbir dekat adik... " Allah huakbar..." masa tu mama tau la adik dh keluar... mama x sempat kiss adik pun.. nurse tunjuk baby dari jauh je.. puan ni baby puan.. dh laa tgk dia gerak tp dr keluar td tak nagis.. air mata mmg dh laju mengalir.. pastu baru dgr baby menagis.. Alhamdulilah.. pastu doc tambah ubat tido dlm drip....

mama cepat sedar... nurse nk tolak keluar blk OT dh sedar dah. sian daddy sampai sudah tak masuk.. tunggu kat luar nurse tak panggil2 sampai terlelap.. jaga2 nape nurse tak panggil lagi ni.. tetiba nurse dtg bgtau.. baby en dah selamat lahir....


AZRI ADLAN PINTO
Lahir pada hari Jumaat 17.12.2010, jam 7.10 ptg
berat : 3.92kg


psst... sambung next n3... Kisah Azri dalam nursery selama 1 minggu




::mode: keja dah datang::

salam...

aduh...lari program... nk buat n3 byk arini.. 1 smbg kisah bersalin azri bhg 2.
harini azri dah 2 bulan. nk upload pic baru... tp saya perlu siap kan kerja diofis dulu ye....
sy akan usaha mencari masa utk update.. semagat...

psstt nk pasang heart beat laa ok ke?ramai dh pasang ni...



Wednesday, February 16, 2011

::Kisah Bersalin Azri BHG 1::



Salam.. mana saya nak mula dulu ye....

Due saya bersalin ada lah 12.12.2010. masa tarikh ni sy still tak sakit. tapi sy agak dah penat.xda tanda2 yang sya akan bersalin lagi. pergi buat check up untuk 40 wk. masa scan azri dah 3.19kg...sama berat amir masa lahir. kemudian doc bagi saya MC 1 minggu duduk rehat dirumah jangan kerja... doc bagi masa lagi 1 minggu. if tak da tanda2 nak bersalin or sakit sy perlu menyerah diri..wahahah.. pastu saya buat CTG


Hasil nye...baby syok duduk dalam perut.sangat active.. lari sana sini.. tengok la doc komen ape "reactive".

So kami pun pulang kerumah... waaa 1 minggu mama cuti.. agak bosan tapi xleh nk berblog sgt..hati tak tenang.. emm asyik melayan kerenah amir je laa.. penghibur duka lara. ape aktiviti kami 1 minggu. duduk rumah.. pagi bangun sarapan. tgk tv 613. tido, lunch... ptg jejlan taman n ronda2 1 taman.. pergi rumah jiran yang dah bersalin baby girl..ambik aura laa konon...kot2 bole bersalin masa tu. emmm xda makna nye.. Azri dah janji dengan yang Di atas..kan..

17hb dis 2010: tarikh yang doc berikan untuk check up 41 wk if xda xtanda ape2... kul 5.30 pagi mama dah bangun solat hajat baca al-quran dan siap2... hati berdebar2 kencang.. aduhai..sedih nak tinggal kan amir dekat rumah. malam2 plak amir tak da tido sebelah mama dah... mama akan masuk ward hari ini..

hari penyerah diri dengan rela... kul 7.30 pagi kami dah keluar rumah... menistis air mata nak tinggal kan amir ... gembira akan lahir seorg lagi cahaya mata. perasaan bercampur gaul..uhuhu...

emmmmmm.... timbang berat mama dah 72kg. woow.. mantap sungguh duduk rumah kan... scan azri plak.. seiring dan sejalan.. berat azri juga naik dengan jaya nye.. 3.5kg. mana tak nye makan ais krim dekat2 nk bersalin.. Ingat ye kawan2 jgn makan aiskrim n kek bila dekat nak bersalin nnt baby besor..hehehe..yeker..
ukur lilit kepala azri pun dah 10 cm. wow..sama besar ngn bukaan ... cam ne ni doc tanya? buat VE check ...xda bukaan tapi pintu rahim dah lembut. kepala baby masih tinggi.
maka dengan itu kami mencapai kate sepakat doc, mama n daddy... kita induce 1st, if tak da bukaan 3cm or 4 cm kita terus operation. klu ada kita induce 2nd time.
oleh itu.. warded laa mama ... kul 11 cam tu mama kena induce.. lama gak laa dekat 2-3 jam br rasa sakit.... baru la tau sakit contraction tu cam ne..kekekeke at last mama merasa la gak rasa sakit bersalin normal.walaupun x bersalin normal.. kul 6 ptg nnt baru diorg check VE...
ok sambung next entry..

pssts.. pjg2 sgt nnt uols boring plak..kan..




::Kembali Bertugas ::

salam..

Hari ni 16 feb 2011, saya kembali bertugas dan kembali berbloging..hehehe..
aduhai lama xupdate blog. duk umah jaga anak.. dh laa diorg ni shift abg tido adik jaga, adik jaga abang tido.. bila mama nak tido. nasib baik malam2 semua tido..bole la mama tido..tapi kdg tu diorg dh tido mama curi2 tgk facebook n blog.. tengok2 je laa..tak sempat nk update.. dh ngatuk.penat.. isnin gie klinik pun doc suh ambik kalsium, obimin utk multivitamin sbb mama nye BP rendah.. mengandung dulu pun x pernah rendah. doc suh byk rehat..mmg rasa cepat penat pun..... emmm nnt nk karang entry bersalin... pssstt sblum keja datang berlongok ini la masa nye.. emmm byk benda nk citer.. entah mana laa nak start dulu.hehehe...

ok.. laa nk gie pam susu dah kul 11pg ni..1st session dkt ofis.td kul 5.30 pg dh pam dh.



Tuesday, February 1, 2011

::Habis sudah 45 hari::

****entry pendek lagi ringkas.. sibuk ngn bebudak comel....***********

Alhamdulilah.. saya sudah habis pantang 45 hari pada ahad lepas.... mari gie raya cina...hehehe

emmm penat gak pantang kali ni.. yelaa dah ada 2 hero.. mana leh nk tido sgt pun....1 tido 1 lagi ajak main plak kan..hehheheh.. keja mama lain anak2...tgk tv.. habis smua citer indon laa CAHAYA, SAFA n Marwah laa.. ape lagi ptg... pastu Adik dan Al-Quran.. dan tiramisu.. ni baru gemilang plak.. heheh tgk ni dia cabut BB plak si amir ni.. sabor je laa...

Azri dah pandai borak siap gelak2.. cepat betul...ok laa nnt update lagi...chow...



Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::