Thursday, March 31, 2011

::Cute Baby/Kid Contest::

*****Entry melekat sampai 31 march 2011******
Entry baru sila scroll kebawah.

Salam.. nak minta tolong kawan2.... tolong click 'like' pada picture amir di facebook.saya masuk kan picture amir dalam contest ni myBBSTOP Malaysian Cute Baby/Kid Contest



Cara-cara nye:
1) click profile facebook fan myBBSTOP dan click "like"
2) click ini>> myBBSTOP Malaysian Cute Baby/Kid Contest
3) click "like " pada picture amir.

bole click piture dekat atas atau click sini
terima kasih ye kawan2...
1st time amir masuk contest like2 dlm fb ni..moga ada rezeki.amin.







::Bottle Susu Tupperware FREE BPA::

salam.. bottle

nak share ngn blogger smua.. ni tupperware keluar warna baru untuk botol susu ....
dan formula dispenser yang dah lama tak keluar... mai... tgk...

sapa nak order leh email saya..
faryza@gmail.com

saya pasti botol ni habis cepat...
catalog baru ni mula 1 april 2011 sehingga 14 may 2011
nnt picture lain saya upload dlm blog Saga Sonic




Monday, March 28, 2011

::Berat ku naik::

Salam...

sangat tidak ada mood arini ini... betul jangkaan ku berat ku makin naik... terasa diri ni berat. pagi td timbang kat rumah , gie klinik pun timbang sama naik 3 kg... mak aiiii banyak tu...
hhhuhuhuhuhu sangat membimbangkan.. my tummy bila laa nk turun... cam org mengandung 3 bulan je... sob..sob..sob... tak suka nye.. sy dh pakai krim halia hari2 pun tak nampak cam reduce..
ni sy rasa perut makin berat.. dan menyebabkan tempat parut bersalin rasa sakit..
jumaat lepas sy angkut 2 beg pampers ..mungkin sbb berat beg pampers tu menyebabkan parut sy rasa sakit.. doctor cakap otot dlm sy bengkak...

tak da jangkitan kuman atau tisu bengkak, jika nk berlaku dia akan berlaku semasa 2 minggu lps operation.. dan sy pun dah sihat.. period ok maksud nye rahim ok luka dlm pun ok... sangat membahagiakan dengar kate doctor td..

sy mengadu pada doctor berat sy naik.. sy dah makan noriday dalam 1 bulan 1 minggu.. seblum makan saya ada ambik berat sy.. tp skrang sudah lebih dr sbelum makan noriday. patutnya makan noriday tak naik badan..uhuhuhuhuhu tak tau laa sy ni doctor... tp makan rasa cam biasa je tak plak terlebih. dulu mkn kat rumah lg laa bertambah2 skrang mkn kat kedai mana nak tambah nye... :P

ada sesapa petua nak kempeskan perut selepas bersalin operation?? kongsi laa dengan sy....


skrang smu baju pakai besar2... huhuuhhu sob..sob..sob.. takut nak gie tempah baju untuk raya... :p


Wednesday, March 23, 2011

::Wordless Wednesday: Coklat Crispy Rose ::


tak da mood nak tulis arini. pastu tgk semua blog buat wordless wednesday.heheheh join juga la

untuk pengetahuan anda.. coklat di atas adalah hasil buatan tangan saya.ada biskut di dalam nye juga buatan saya.. ada sape minat..leh tempah.hehehe
ehhhh mcm x jd je wordless sy..ekkekeke





Tuesday, March 22, 2011

::BC Tupperware Saga Sonic Wajah Baru::

Salam.... kepada semua rakan blogger yang membaca entry ni jemput hadir ke

Majlis Pembukaan Pejabat Saga Sonic



maklumat lanjut klik sini


Monday, March 21, 2011

::Xperia 1 mama rosak::

salam...

sedih laa dah masuk minggu ke 3, hp mama rosak.. masih di kedai...


xperia 1.

rasa this week nak gie ambik je laa... dah tu dr kedai tu tak leh bt ape kan.. technician dia ckp board rosak..tp tak tau ape yg rosak. klu ganti board rm 400.susah gak tak da hp ni ... susah nk buat entry bergambar.... cam entry senyum tu tak da pic..waaaa!!!!



Samsung galaxy ace

klu beli baru mama ingat nk cari samsung la... mama ni kn samseng skit..hehehe daddy ada suggest hp samsung galaxy ace rm999.00 . tp belum ada lagi duit untuk baiki atau beli baru.hhahaahha...

emmmm beli baru atau ganti board?? emmm dalam dilema.. ape pendapat anda?


Friday, March 18, 2011

::Senyum Azri, Amir dan Daddy::

senyum... tak perlu kate apa2..senyum tak perlu kate apa2.. senyum tak perlu kate ape....

klu 3 buah hati mama senyum.. cair hati ini..... so lagu ini mama cari lirik dia khas untuk 3 org diatas...

Amir bila mama marah.. kekadang senyum terus hilang nak marah.
Azri sangat suka senyum sampai nampak lesung pipit rasa nk cubit2 cam lirik lagu .
Daddy @ abang sayang sangat susah nak tgk dia senyum sangat mahal... bila dah senyum tak perlu kate apa2...

Lirik Lagu Senyum - Malique ft Najwa


Senyum senyum senyum

Senyum senyum


Verse



Kacak luar

Kacak dalam

Kacak dengar sini

Kalau saya senyum


Awak mesti senyum sekali

Kalau kita senyum

Semua orang berjangkit

Bila semua orang senyum

Dunia tiada penyakit


Chorus



Senyum

Tak perlu kata apa-apa

Senyum

Tak perlu kata apa-apa

Senyum

Tak perlu kata apa-apa

Senyum

tak perlu kata apa-apa


Akhirnya sempurna tiga album pertama


Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama

Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka

Kalau habis abjad aku rap dengan angka

Satu dua tiga anugerah diterima

Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua

Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza


Ditertawakan oleh anakku Inca Medina


Oh Inca Medina orang secantik nama


Cantik luar cantik dalam cantik macam mama

Hati macam grandmanya anginnya macam papa

Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana

Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa

Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama

Wanita hari ini jaga sensitiviti

Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini



Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini


Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi

Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit

Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit



Ulang Verse



Ulang Chorus


Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan


Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan

Aku bukan rupawan aku bukan jutawan

Tapi aku punya satu senyuman yang menawan



Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan


Dengar kata hati perasaan jangan dilawan

Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan

Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan

Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian

Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan

Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan

Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian



Tu boleh pun senyum cantiknya gigi


Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri

Wanita hari ini harus pepandai puji

Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini




Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini


Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi

Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit

Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Thursday, March 17, 2011

::Azri 3 bulan::

Alhamdulilah...

hari ini 17 march 2011, permata hati mama yg kedua dah berusia 3 bulan...

pencapaian Azri buat masa ini :

sangat rajin berborak... layan kan aje apa dia borak.. senyum-senyum nampak la lesung pipit , ada 2 tapi nampak 1 je.. seblah lagi jarang2 nk tunjuk diri.hehehe

Minum susu masih 2.5oz belum naik lagi. 1 hari 2.5oz 1 botol x6 botol mama sediakan.

Sudah pandai meniarap dengan laju nye.. siap angkat bontot.. alahai syg.. one by one laa..

suka buat keras badan bila dia megamuk nk tido.. kena goyang badan.. atau pun nak bedung. dah besar dan panjang tapi masih nak bedung.. bedungkan je laa.. kejap je dia tertido nnt dia buka sendiri.

mitten mama dah off tapi pahmy kate di duk jolok mata.. so kedang on kedang off.. mama nak azri explore jari2 dia... dia suka klu buka siap isap2 bunyi lagi.. tp ye laa dia tak pandai control lagi jari dia. klu pakai mitten plak habis basah mitten nye.

satu lagi paling best dia sangat suka daddy dia nyanyi lagu senyum.... macam faham2 je senyum siap gelak mengekek lagi.. jap nak cari lirik dia mama n daddy mmg suka lagi ni bila gie n blk keja selalu drg dekat radio era.. sama2 nyanyi.. tp klu mama nyanyi confirm hancur lirik nye..hehehe



::Pos Parcel Atau PosLaju::

Salam....

anda mesti pernah melalui pengalaman mengepos parcel (bungkusan) menggunakan perkhidmatan pos malaysia kan...

Mana satu anda akan pilih antara PosParcel atau PosLaju???

anda tentu kan sendiri ...
buat persoalan nye...

1) hendak sampai awal atau lambat?

Awal- guna poslaju... tgk kawasan juga mengambil masa 1 hari atau 2 hari.

Lambat - posparcel..... tgk negeri klu dekat2 sekajap je kurang dr 1 minggu. klu KL - terengganu ambilmasa 1 minggu baru sampai.. ye mmg lambat. tapi sekarang parcel akan dihantar sekali dengan poslaju jika ada penghantar tempat yg sama. contohnye... ada barang yang perlu dihantar ke terengganu menggunakan poslaju..maka barang posparcel akan jalan sekali.. kira nasib laa kan.huhhu

2) nak bayar mahal atau murah?
poslaju minimum rm 6.00 gitu.. tp poslaju akan timbang berat, klu ringin dia akan ukur plak kotak tu besar tak? klu besar dia akan ikut harga besar kotak..
lagi besar kotak lagi mahal, walaupun tak berat. maka.. jika barang anda tak berat, cari kotak kecik je tau. klu kotak kecik tapi berat dia kira berat kotak tu. contoh nye semalam, saya nak hantar barang ke terengganu.. sy pergi ke kaunter poslaju , kotak kecik tp berat nye 3.56kg bersamaan ngn rm 28.00 waaaa mahal, tp kelebihan nye sampai cepat dlm 1 or 2 hari akan sampai.

posparcel... minimum rm 7.00... nampak mahal kan.. sy pernah hantar bekas kecik tp johan guna parcel igt kan lg murah..ohhh tidak...
tp kotak sy yg berat nye 3.56kg tadi bila di timbang di posparcel kaunter, cuma perlu bayar rm 10.00 sahaja... tp kekurangan nye sampai lambat skit la kan. dlm masa 1 minggu gitu.

anda juga bole check dimana parcel anda berada dengan mengunakan Track and trace
disini : http://www.pos.com.my/pos/appl/service.asp

oleh terpulang pada anda untuk membuat pilihan...



Tuesday, March 15, 2011

::Tips Banyakkan susu ibu::









salam....

ada yang nak tau cam ne mama nye susu banyak?? tak da pun org tny sibuk je nk bgtau hehehe...


ni hasil perahan hari ahad. hari kedua.
bersyukur sgt. ni br bole duduk nak pam.

ni hari selasa.hari ke 4 pagi.

tak tau laa setiap org lain cara nye. tp alhamdulilah untuk mama tips ni sangat berkesan.

Tips nye:
1) tanam semangat dan niat dlm hati utk fully BF baby bila lahir, jangan lupa minta pada yang ESa.
2) bila baby lahir terus bf baby walaupun susu tak keluar.. nnt breast akan simulate bila baby isap insyaAllah susu akan keluar.
3) bila baru bersalin salur2 susu anda masih baru.. belum kembang cewah ni pikir sendiri je.. so bagi dia jln lancar kita sikat breast kebawah...
4) pam susu walaupun hanya keluar 1- 2 titik... untuk simulate breast.
5) kena minum air masak dan makan. klu makan byk tp minum kurang pun susah gak makanan nk jd susu kan.so minum perlu banyak. tp org tua2 marah minum byk.. nnt kembang kate nye.. tp minum air suam laa buka air mineral yg sejuk , klu sejuk sila tambah air panas ok.
6) no more diet klu nk bf. nnt susu tak da. diet laa lps 2thn nnt. tp bf adalah salah satu daripada tip unutk menjadi langsing kembali. tak percaya tny kak e-car.
7)sentiasa bersyukur setiap mana susu yg kita dpt.
8) klu dah bf baby kanan..dia tido nnt kiri kita pam.. pastu dia baby bangun bagi kiri pulak kanan kita pam. masa dlm pantang baby tak isap byk lagi kan.
9) bila rasa breast bengkak dan start meleleh basah2 baju.. pergi laa pam susu tu. rugi susu keluar membazir.
10) jgn tension. klu gaduh or merajuk ngn hubby pun kejap2 dah la.. nnt production down. huuhhu.. tak percaya cuba la.


laci bawah adalah hasil perahan bulan 12 sahaja. ada dekat 40 botol kot.
atas hasil bulan 1.
semalam 13.3.2011 saya dah susun ,
laci bawah dah digunakan dan diganti dengan bulan 2 dan 3.
laci kiri kecik ada hasil bln 12 yg blum habis. skrang bg 2 botol frozen ebm tp 2 oz lagi digunakan utk basuh muka.huhuhu

peti sejuk bawah ni. hasil hujung bln 1 dan awl bln 2 dan bln 3. dah bercampur. ni tak sempat susun lagi. setiap botol ni ada 5 oz.
peti sejuk 2 pintu hanya tahan 3 bulan sahaja.. ada pulak org mandi susu nnt.huuhu

tips2 ni di kumpul sendiri.. oleh saya dr dlm hospital lagi. mmg sy tak ambik jamu ape2 lg or mengurut.sbb saya operation lambat skit ambik jamu dan mengurut. tp lepas 3 minggu sy dah start mengurut , ambik jamu ..maka susu pun makin meriah.. sampai tak tempat nk simpan.huhuhu

skrang saya akan pam 4 kali 1 hari... sebelum subuh, pukul 10 pagi pukul 2 ptg dan pukul 5 ptg. tp kekdg terskip laa kul 2ptg tu. huhuhu.. hasil nye dapat la 20oz... tp skrang ni tak tempat nk simpan. ok la nnt sy citer plak cam ne sy manage susu utk azri minum masa saya pergi kerja.

::Diskaun Saman masih ada::

salam..

Anda tak sempat bayar saman...??
anda nak saman ada diskaun lagi??


cepat bayar saman anda di pos malaysia. walaupun notice kate sampai 10hb 3 2011, tapi diskaun saman masih ada belum tutup lagi..... cepat2... gie byr saman.. ambil kesempatan ni.. ramai yang tak tahu.. saje je nak tolong kawan2....


ok.. selamat bayar saman...


Monday, March 14, 2011

::Azri Dalam Nursery part 2::

Salam..

nape ye ada part 2 plak.. kan part 1 dah balik rumah, dah sihat alhamdulilah... jom kita sambung.
setelah pulang ke rumah, Azri sangat selesa pikiran mama, asyik tido je...
tapi yang buat mama rungsing dia tido 3-4 jam tak bangun. ajak minum susu pun tak mau. mmg kurang nak minum susu. menangis pun kurang. klu nak dengar dia menangis masa basuh berak dekat sink air sejuk baru dia menangis itu pun kejap sangat.

Amir suka adik balik. sayang2 dia dekat azri.... Amir sering batuk2 main2.. heran gak mama. tapi igt dia lawak2 je.. macam ajuk org batuk tu. Azri pulak baru balik kecik lagi antibody kan low lagi.

Hari ahad, Azri masih perangai sama, suhu badan pulak turun naik... aduhai.. igt nk bawak gie klinik, pastu turun blk suhu dia. emm tp dia mmg kurang aktive. tido je. susu tak minum sampai mama terpaksa pam ... 1 hari dekat 6-7 botol 5oz 1 botol. ebm frozen bln 12 ada lagi 6 botol. bulan 1 usah kate la.. byk ..entah bila nk habis. daddy cakap mama buat mandi susu je la yg bln 12 , start la guna bln 1 pun.. entah sayang plak tak habis kan.. poning den.. huhu.. ehh out of topik plak..


ni peti ais mama dekat atas.
dalam laci bawah tu smua bln 12.atas tu bln 1

ni peti ais bawah, tumpang MIL nye peti sejuk tak muat dah kat atas.
ni susu bln 1 dan 2.

Malam nye mama tak leh tido, asyik ambik suhu azri setiap jam... risau sgt, pagi isnin tu kami bawak azri ke az- zahrah ... tp doc nik tak da... so refer ke doc nazim. doc risau infection yang memula haritu datang kembali, doc timbang berat, naik tp susu kurang.. emmm....
masa ni suhu badan azri 39.1 C. tinggi tu.. terus call bahagian emergence. doc bawak azri ke emergence . ambik darah lagi si kecik mama... masa ni mama tak tgk. tp doc ckp kena warded, air mata mama mula berderai.. aduhai masuk ward lagi sayang mama. doc kate kena ambik antibotik lagi. hari tu kaki kanan, cari dekat tangan susah... cari urat dekat kaki kiri plak. masa ni azri dah menangis kuat... mama tak tahan gie masuk tgk. aduhai sian tgk kaki azri kena cucuk ngn drip lagi. kaki kiri plak kali ni.. mmg air mata jatuh tanpa bole di tahan2 lagi. bayangkan kita yang besar ni masuk jarum drip tu pun dah terkujat sakit.. ni kan baby yang umur 10 hari.

adik je warded.. tapi daddy suh mama tunggu azri dekat ward. azri masuk nursery mama , masuk ward.hahahahhha... tp kali ni ambik bilik 2 orang. daddy blk rumah ambik baju n pam.
bermula laaa kehidupan mama n azri dekat ward buat kali kedua.huhuhu..

masuk je nursery nurse tukar baju dan mandi kan azri ngn air sejuk.. supaya demam dia cepat turun. alhamdulilah petang nye dh turun 36 c. tgh hari dah start antibiotik dan ubat demam jika perlu. baby yang berumur bawah 6 bln tidak di galak kan mengambil ubat demam, jika suhu badan nye melebihin 38.2c baru diberi ubat demam. jika tidak bf dan ambil suhu nye setiap 1jam... haaa mama pun dah pandai jd nurse dekat nursery.. mana tak nye 2 minggu kawan ngn nurse je kan.huhuhu...

malam nye dapat tau amir tak leh tido. suhu badan dekat 38 c. demam panas sgt badan. batuk dan selesema. pagi nye johan bawak gie klinik rupa nye amir sakit tekak. infection tekak dah pergi ke telinga merah dah telinga.. bila dah kuat sgt badan tak tahan baru dia demam. kuat jugak dia lambat demam. selalu dah infection dekat tekak budak2 akan demam dah. ni laa kuasa BF , walaupunn fully bf amir 9 bln dan campur fm sehingga ke 1tahun. alhamdulilah. kuat juga antibody dia, dan otak pun berjalan seiring ngn kaki dia.

mama bagi tau doctor pasal amir, mama rasa bila amir batuk virus tu dah berjangkit ke azri... mmg betul laaa rasa nye.adik plak lemah baru baik sgt senang kena jangkitan.ikutkan doc nazim nak kasi 3 hari je antiobitik. blk je doc nik dr bercuti terus dia ambil blk kes azri. sbb mmg dr lahir azri bawah jagaan doc nik. doc nik ni mmg particular skit.. tp kita puas hati kan.. dia buat lagi test urine culture . even dlm blood culture normal tak da infection. huhuhu.. maka perlu di tunggu lagi sehingga 5 hari dan perlu habiskan antiobiotik selama 5 hari.

wahhaaahah... sangat la bosan mama di ward bila time azri tido, daddy tak dtg lagi ke.. mama gie lepak ngn nurse... lagi baring mcm lagi sakit.. walaupun dh kurang sakit.huhuhuh..
mama masa ni mmg sakit belakang sgt.. yelaa tak urut apa pun lagi tak sempat masuk ward blk kan. setiap 2 jam atau 1 jam lebih mama akan gie bf azri. walaupun mama direct bf mama kena pam juga. setiap session plg kurang 5 oz.. klu tak 10 oz. alhamdulilah rezeki azri.

penuh laa peti ais nursery ngn susu mama. malam mama sedar mama gie nursery klu tak nurse akan bg ebm je..lg pun mama tak kuat sgt lagi.. tp mama dpt pujian dr doc nik.. kate nye mama azri ni kuat semangat betul la..alhamdulilah doc.. diberi kekuatan dari Allah, hati ibu nak tgk anak dia sihat dengan cepat.
1 hari tu nurse suh mama ambik susu bwk blk nnt takut rosak bwk blk dan beku kan. mmg mama dah suh daddy bawak beg utk isi susu bwk blk n beku kan... sbb bekas dah tak cukup.uhuhu.. ada la dekat 10 botol gitu.. ada org tu pelik je tgk johan ambik susu dr nursery.. dh macam pengedar ambik susu dr pembekal plak..ehehehhe...

masa 2nd time ni juga doc nik dtg jumpa mama sendiri dan nasihatkan mama sunat azri bila dia dh sebulan atau lps pantang nnt. sbb salur kencing nye kecik. senang kena jangkitan. bertambah runsing hati mama ni adik... huhuhu tabah itu perlu, tak bole tension nnt production susu down.

mcam2 benda mama belajar dlm nursery.. kekadang tgk baby baru lahir... ada yg kecik.. ada yg muntah air ketuban.. baby yg minum air ketuban dlm perut perlu di isap sampai ke tekak dia.. masuk kan tiub kecik ke mulut dan guna mesin isap air tu keluar.. agar baby tak muntah bila minum dan dah senang kena kahak atau jangkitan apa2. bila br lahir mmg nurse dh terus buat. tp kekadang ada lg dlm teka diorg.. haa benda ni mama tgk sendiri ngn mata kepala mama.. pergghh agak kesian.. nurse yg berani , tangan tak mengeletar je bole buat..tak bole ada perasaan kesian.. kena ada perasaan nak tolong baby utk kebaikan. klu tak lepas je minum, baby akan muntah. tambah pulak minum fm kan.

ada kes 1 ni pulak anak no 4, tp nak fully bf.. bila nurse bg baby utk bf.. nnt dia panggil blk nurse suh ambik baby, kasi kan fm laa.. sy dah lupa cam ne nk bf baby.. aduhai sian baby tu mama dengar.... blk la baby tu ke nursery dan mimum la dia susu fm.

itu kes org.. pastu mlm ke 4.... azri nye ubat dah habis.. tp nurse yg tukar shif tak bg laporan yg ubat habis... hampeh betul .. terpaksa 1 nurse ni shift malam berlari gie klinik lain beli ubat.. aduhai.. nk je belasah nurse tu.. mmg kena marah laa nurse tu kan. pastu doc siap call nursery kul 3 pg tny pasal azri.. haiiii....sangat suka doc nik.heheh tq very much.

lg 1 kes , setiap jam azri akan dia ambil suhu melalui buntot dan akan di pasang mesin utk baca oksigen ke paru-paru cukup atau tidak.. tapi ada skali tu gam selotip melekat pada kaki azri. mungkin nurse cuba tarik dan luka kaki anak mama.sungguh laa..geram je rasa.. bubuh laa ubat tak pun. masa doc nik buat check up mama bgtau, doc suruh nurse ambik antibiotic utk luka... nasib baik mama tak tau mana 1 nurse tu.uhuhhu tp mama tak ambik berat sgt la, sbb diorg dh jaga anak mama siang n malam kn. tp buh la ubat, sian dia. klu kita pun pedih tau tetarik kulit tu. dh la baby kulit nipis lagi.

jumaat tgh hari baru mama n azri pulang.. punya la lambat nak tau keputusan bole keluar ke tak.. mama dh bosan duk kat situ.. sbb buah hati mama amir dekat rumah..sian dia..

Alhamdulilah azri kembali sihat tak da demam, minum pun dah ok.. tp tak la kuat sgt cam awl2 dulu. tp berat still naik.. blk rumah pun mama still monitor suhu badan azri. selasa minggu depan nye ada check up ngn doc nik. ni nak sah kan azri betul2 sihat. dah bole pulang ke kampung.
syukur alhamdulilah.. azri sihat .....
jumaat baru kami pulang ke kampung. kira2 umur azri dah 21 hari la...
sedap nye dpt blk rumah mandi herba dan berurut. walaupun masa ni tak berani pakai bengkung lagi. blk kg br mama try pakai.

Alhamdulilah sehingga hari ini azri sihat. tak da sakit ape.. syukur amat pada Allah.

picture semalam keluar gie ikea.

Saturday, March 12, 2011

:: 84 Hari sudah bole Meniarap::

Alhamdulilah..... Azri dah bole meniarap semalam jumaat 11.3.2011

Lepas pantang aritu dah bole pusing badan skit2 dah.cepat dia.. agak nye dah besor dlm perut kan cepat la skit.uhuhuh klu kita letak bawah je kejap tgk kepala dia dah ke arah lain.

4 hari lepas dia marah2 lepas tu dpt meniarap tapi tangan tak lepas. semalam, mlm mama letak dia dekat bawah, dia cuba meniarap, tangan sangkut.. dia usaha gak sampai tangan lepas.. pastu pantang terbalik kan, mesti pusing blk.

pagi ni dah laju dia pusing.. tangan pun dah pandai control bagi betul... lama tak menangi plak tu.. sian tgk penat mama akan pusingkan dia.. kejap je mama pandang ke lain dia dah pusing blk.uhuuh...

adik cepat besar, senang bole main ngn abang amir.skrang kena buli je.hahahha

Friday, March 11, 2011

::Azri Dalam Nursery part 1::



Salam..

seperti yang dijanji kan nk cerita kisah yg dh agak basi..hehehe

Buat kawan2 yang tertanya2... nursery yg mama maksud kan adalah nursery dalam wad.
lepas lahir kan adik mama rehat dlm bilik jap, minta baby diorg kate baby tgh bg oksigen..berdebar hati dgr cam tu. johan ckp mmg procedure baby br lahir.dia nk check dulu.
jap lps tu nurse bawak azri bagi kat mama.. pertama kali mama pegang azri dan terus mama susu kan dia..waaa nikmat susu kan anak sudah kembali. tp mama dpt tau nurse dh bg fm kat azri skit..so sad........ lps tu nurse ambik azri ke nursery... tido laa mama kat dlm bilik seorg2..

pssstt masa ni sihat leh reply sms smua bius ada lagi.hehehehe..

lepas tu... cerita ni mama dpt tau dr nurse lps azri masuk nursery untuk kali kedua.
nurse tu ckp. lps salin pampers kot.. baby menangis... lps tu dia bedung semua.. tetiba kawan dia ckp cuba tgk baby tu nafas laju sgt la.. muka pun cam nk biru dah.. terus nurse tu buat check nadi dan oksigen ke paru2.. mmg oksigen ke paru2 azri sangat rendah. nurse call doctor Nik.

pagi nye doc nik suh buat blood and urine culture . azri terpaksa ambik oksigen.... sedih hati mama. terus mama call daddy suh bawak pam s3 mama... ini la masa nye mama perlu bekerja keras. walaupun susu tak keluar lagi.. tp mama tetap yakin bahawa susu mama adalah ubat terbaik untuk anak mama. breast rasa keras..tp susu keluar skit.. mama tak berhenti sikat breast bagi longarkan salur susu...agar senang susu keluar.. mama operation drip dan tiub urine tak buka lagi.. mama x bole pergi nursery.. tp mama dpt tau nurse bg fm juga.sgt sedih...

mama pam dapat laa skit setgh oz cam tu... (aduh hp rosak...ada pic susu yg mama pam.)
tp mama sangat bersyukur itu adalah colostrum untuk azri.. terus panggil nurse suruh bagi susu dekat baby. stop FM mama akan bg EBM. setiap 2-3 jam mama pam... daddy je bgtau keadaan azri pada mama. ptg nye doc dah start bg antibiotik .. drip dekat kaki azri. mcm pakai kasut bot.kecik2 dh kena cucuk..masih ada bekas sampai skrang. masa lahir tu azri dah terminum sedikit air ketuban yang berwarna hijau macam air tebu. mcm dia dh terberak skit so air ketuban dah bercampur dgn najis. infection telah berlaku.. itu sbb paru2 dia tak cukup oksigen. perlu ambil oksigen. setiap 1jam nurse akan ambik bacaan oksigen, nadi dan suhu badan . azri demam skit. antibiotik tersebut perlu dihabiskan dlm masa 5 hari. 6 hari mama n azri duduk wad. mama dh bole blk masa hari ke 3 tp daddy suh tunggu azri. mama pun berat hati nk tinggal azri. selalu nye baby yg bf akan duduk ngn ibu. tp sbb azri pakai drip dekat kaki.. so procedure hospital, azri tak bole keluar dr nursery.tp mama bole masuk nursery utk bf azri.

mama n azri dlm nursery

petang sabtu mama dh bole pergi ke toilet. drip dan urine tiub dah buka. mlm tu mama minta daddy bawak gie tgk azri dan bf dia... mama tanam semangat mama perlu kuat.. untuk anak mama sihat. anak mama perlu minum susu mama untuk sihat dan mama takut dia lupa cam ne direct bf. mmg sedih... dia refuse memula bg tu... ye laa nurse bg guna sheering ...(alaa benda yang bg ubat kat baby utk) tp ada gak nurse yg malas dia bg botol guna puting doctor baby yg kuning tu....
tgk kaki kanan kena balut pakai sarung kaki.

hari ketiga ahad, mama pam dpt 1 oz alhamdulilah.. lps tu mama pam dpt laa 2 oz gitu.. setiap 3 jam mama akan pergi nursesy direct bf. mama pesan juga kat nurse panggil mama klu azri bangun. kdg panggil kdg tak. kdg tny baby tido td dh minum fm. so sad. mama keras juga. saya xnak anak sy minum fm. susu saya ada. so panggil sy jika dia bangun. kedg mama tak daya mama pam je.

alhamdulilah lps tu susu mencurah2 keluar. sampai kul 3 pg bangun pam sbb bengkak. dan basah baju.bila pam dpt sampai 5 oz...waahh syukur sgt. panggil nurse suh tlg simpan susu dlm peti sejuk dkt nursery. hari ketiga mmg susu dh byk. kekadang tu sampai 10 oz pun sampai kiri 5 kanan 5oz. sampai kekadng mama gie nursery, baby tido sbb dh bg ebm..
sedih blk bilik ..uhuh xdpt nk direct bf.sbb nurse tgk susu kita byk dlm peti sejuk.masa buat 2nd time urine n blood test alhamdulilah dah normal.dlm air kecing ada skit sel darah putih...sebenarnya adalah infection yang dh disikirkan oleh susu ibu. wahhh betapa hebat nye susu ibu kan. tp totally adik minum colostrum bukan direct feeding. tak pe laa azri.. janji dpt.

hari ke 6, bole balik hari khamis. dekat 6 ke 8 botol susu yang perlu dia bawa pulang.lama duk hospital mama dh kenal ngn nurse smua.huuhhu...

kami pun pulang kerumah....bahagia nye blk rumah..

ada part : 2... ada picture tp hp rosak.. lupa plak bawak kat reader.


Thursday, March 10, 2011

::Anda dah bayar saman?::

aduhai hai... rakyat malaysia suka tau buat benda last minit..

orang dh bg diskaun dan banyak kan tempat nk byr saman, tapi masa awal tak da sape datang bila dah hari last ni laa br semua nk serbu gie bayar..pastu komplain system lembab... 2-3 hari lepas GPO pos malaysia kl kosong je tau..uhsss...

hari ni pagi lagi dah penuh.uuhhu lps tu smua internet down.. 1 hari mama xda internet.. bukan la down tp trafic diberi pada kaunter .... kami nye trafic slow. byk website tak leh masuk... termasuk la email persendirian... aduhaii takpe demi rakyat malaysia kan. harap2 lps ni tak dah yg komplain itu ini ye... hari ini adalah hari akhir diskaun saman..


Wednesday, March 9, 2011

:: Halo En Nuffnang::

Hi en nuffnang..

maaf laa saya cuti bersalin blog saya tak active. lps je cuti keja datang bertimbun2..
skrang saya cuba manage time saya. saya dah kembali aktive blogging.
mari la bagi saya BE baru. lama sudah blog saya sunyi tantap BE.

ohhh tak lupa juga... saya nak mengucapkan terima kasih pd en nuff...

saya punya earnings dah bole cash out..setelah sekian lama. hehehe seronok sgt.. walaupun tak seberapa. saya sgt gembira. tp saya tak cash out lagi.nk kumpul banyak skit.hehehe oleh itu tolong la bg sy BE baru.

hehehe terima kasih...


pssst: mama dh buat entry schedule...pasal azri dlm nursery.. tungguh nk cari pic..

Tuesday, March 8, 2011

::Sunyi di sini::

salam..

Aduhai... sunyi dah blog mama ni.. mama banyak keja kena siap kan smua nye high priority .
sedih tgk blog tak update dah x da org datang.huhuhu

tapi mama ada gak curi2 masa gie tgk blog kawan2.

agak tension ngn structure baru... emm manusia cepat berubah..
rasa berat dah bahu dan hati memikul ni... tp ku tahan kan juga...uhhuhu
tak pe laa langit tak selalu cerah....
ku menanti saat dah ketika nye.....

byk cara baru yang perlu mama belajar...

Azri dah sihat... dia nye anu dah elok cantik dah.. dah besor anak mama...
Amir dah makin tinggi n banyak ragam... huhuhuuhhu..

sekian dulu.... jgn lupa join Aksi si Cilik Berbasikal...
bye..
Tuesday, March 1, 2011

::Azri Dah Sunat!!!::

Salam....

semalam mama MC jaga adek Azri baru sunat sabtu lepas...
Hari ni daddy dah start jadi warga pos malaysia.mmg agak gembira.
tapi pagi2 office-mate mama dah bagi mama hangin..... so hilang mode.. buat keja je..
tp tu pun tak siap.. esok nak kena fokus bagi siap juga. malas nk layan org yg banyak kerenah lagi. lagak nye lebih dari big boss....

ok ok.. dh buat hati bengkak lagi buat ape..

yep... azri dah selamat disunatkan. abang amir belum sunat lagi. daddy kate nk tunggu besar baru buat kate nye.
Atas saranan 2 org doctor mama sunat kan azri. salur kencing dia sebesar carum. kecik sangat. senang kena infection klu ada kencing kotor, penis dia senang bengkak... pendek kate klu dia demam kita tak tau sebab ape. doc bgtau panjang sgt. so pendek kan la. doctor cakap konet dia buta. uhuhuh

so untuk kebaikan doctor saran sunat awal. sian azri kena bius meronta2... nak menistis air mata mama.. huuhhu.. berani mama tgk azri sunat.
dari sabtu sampai la semlm isnin mama yg jaga azri mandi semua.. pahmy dia ngilu kate nye. tp arini mama keja .... sbb tak plan kan tak da la apply cuti. emmm igt jumpa pakar nk buat temujanji dulu. aleh doc tu ckp buat je laa skrang.

emmmm nnt mama sambung lagi ye....
gambar ada tp mama tak mau letak... malu azri nnt besar.. simpan je buat bukti dia dah sunat masa kecik.
nak balik dah ni.. bye..
jgn lupa join contest Aksi si Cilik Berbasikal ...hadiah2 sangat menarik......


Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::