Friday, February 26, 2010
Home » ::Sel-KL-Perak-Penang-Kedah-Perlis::

::Sel-KL-Perak-Penang-Kedah-Perlis::

CNY pegi mana cuti panjang...jalan pun panjang..hehehehe..umah kat selangor nak blk perak kena lalui Kuala Lumpur kan..betul kan..heheheh....

perjalanan bermula pada pukul 7pg 14 feb. sampai umah mak dekat pukul 1 tgh hari..siap2 mandikan Amir terus ke kenduri kamsiah..tahniah kamsiah...dapat jumpat salihin..woowww dah kurus kawan aku..perut dh ilang.. tak sempat bergambar salihin dh nak blk. dh lepas makan jumpa mishwan..rindu gila nk jumpa hang mishwan..anak pun dh setahun lebih..gegurl..hehehe tahniah mishwan bercapai cita2 jadi nurse....
ok kat perak panas amat..ptg g pasar malam je..esok pagi nak jalan jauh.



pepagi dalam kul 8.30 pg kot kami 4 buah kereta bergerak ke seberang jaya untuk transit (ambik nyah n anak2 , abg yob tak dapat cuti ..cuti kena beku..ketuk ngn tukul pun tak pecah...hahahha). terus kan perjalan ke Perlis menghadiri majlis perkahwinan Yati anak kak niza..

waa lama sungguh tak pegi perlis...last masa sek rendah kot.uhuhuuh
perlis mmg panas sungguh dekat 37 darjah celsius panas..ada satu area kami lalu tu padang rumput dia kuning..agak nye klu baling putu rokok terbakar habis kot..
sampai di Dewan sivik Arau jam 12 tgh hari...
seronok jumpa adik beradik sanak saudara jauh dekat..bukan selalu dapat bersama...berbunga hati rasa nye....



tp bila terkenang kan abah hati jadi sayu...mana abah...kekadang aku rasa ohhh abah buat ape kat umah ye..tak ikut kita ...tp mustahil abah tak ikut klu abah ada ni kan kenduri anak abang abah...rindu hati..tambah plak tgk pic ni..adik beradik abah berkumpul smua..tapi abah tak da...rasa nye klu abah ada lagi meriah ....Al-Fatihah untuk abah tersayang...

selesai bergambar dengan pengantin semua kami bergerak ke kangar pegi homestay....tukar baju..mandi solat..besar juga homestay tu..sesuai la dengan kami 4 buah kereta penuh ni.hehehe

dah lepas penat...keluar pegi mana
*
*
*
*




hehehe...dulu2 masa kecik ada la kot pegi...bole tahan gak..tp ramai orang kate cuti..beli ape je..baju skit n bantal upin ipin..anak nak ke mak dia yang sibuk nak..wahahahah pepandai la korang pikir...


malam nye igt nk kena laksa perlis..mak aiii penuh smua kedai...pegi makan seafood ada laa dekat sejam baru sampai order..penat menungu..blk homestay bebduk dah selamat tido..Alhamduliah Amir ok no problem..ni first journey Amir yang jauh tau.. ok dia tak meragam.
tapi kami adik beradik duk berborak..waa lama2 skali kan nk dpt bersama....

alhamduliah dapat buat mak gembira..dapat tgk senyum mak .... kali ni air mata mak kurang kelihatan tapi yang nampak senyum manis mak...Terima kasih smua buat mak tersenyum kembali..

pagi2 lagi mak dah bangun masak nasi lemak..sambal sotong yang aku n abg gee beli malam td..abg gee beli 1 kg aku tak tau g beli lg 1 setengah Kg..kenduri sotong laa...***cameraman mana pic nasi lemak ape laa...

lepas sarapan siap2 gerak pulang..tetapi sebulum itu kami singgah di Pekan Rabu Alor Star Kedah..johan Tanya aku..
johan: hari ni kan hari isnin, ada ke pekan rabu tu
aku: heheehehe (gelak pecah perut....hampeh nye bini gelak kat laki dia) pekan rabu ni tiap2 hari pun ada..dia cam bazar panggil pekan rabu...wakakkakaka



dapat la 2 pasang baju melayu utk Amir dan kasut capal cute sangat..hehehe ****( sape nk order leh kasi tau...nyah leh tlg beli kan..kan...heheheh)





dah siap smua mari pulang ke kamunting..penat...jugak laa.tp petang tu gie pusara abah jap dan pegi cari murtabak fav arwah abah.. waaa akhir nye sejak arwah abah tak da kami duk pegi kedai pak syed mutabak ni asyik tak da je..kali ni pakcik tu ada..aku pun blasah beli 8 keping..then
aku: lama nye pakcik tak da niaga...pakcik nak tau abah saya pakcik kenal kan..dah tak da..
p.c Syed:inalilah...
aku : dah lama kami cari pakcik igt nk bt mkn murtabak masa bt kenduri tahalil tapi asyik tak da je
p.c Syed:tak pe ambik no pakcik..tadi pun ada orang datang dia ckp abah dia pun baru meningal
aku: ohhhh yeker...
dalam kereta nak blk aku terpikir blk entah2 abg gee ada datang beli mutabak juga kot....
ckp ngn johan dia ckp...emm orang lain nye abah pun ada gak yg suka makan mutabak..
bole terima laa...



aleh2 bila sampai umah..abg gee tgh potong mutabak...emmm abah kita sama laaa ...pakcik syed...abah kami orang sama la pakcik...abg gee beli 7 keping = 15 keping dah laa tebal..
sekejap je habis jangan tak caya tak sampai 1 jam...uhuhuhuhu



hari selasa pagi..gerak ke parit buntar umah mak ngah johan...melawat mak ngah n tgk bengkel kak ieda..dapat laa pekena laksa dekat sini..hehehe..best2....

kul 3ptg kami gerak pulang..jem kejap2 sampai umah kul 8 mlm lebih kurang kot.penat..aku mmg ambik cuti rabu...saje rehat basuh kain kemas2 sana sini situ..heheheh

sampai sini je pengembaran geng kami...:P

5 comments:

Mask-roll said...

weh jgn la gelak kan johan tu..aku pon ingat pekan rabu tu ari rabu jer..wakakak. sengal la ko.

Faryza said...

hahahha..aku gelak sbb korang org malaysia..klu org luar mungkin bole timbang rasa laa hahahaha :P

Mask-roll said...

erk...itu bermakna..kami ni not pure malaysian...kami mix! ngah3....

Faryza said...

yo..yoyo ooo laaa korang...sangat...jumaat ptg aku singgah umah ko.tq..jumpa capal comel tak?heheheh

Johan said...

aiyoyo bini, itu bukan baju melayu la...pijamas la, baju tido ade gmbr ultramen dgn hape tah lagi satu, x igt...kuikuikui...

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::