Thursday, December 10, 2009

::Amir Demam::

9 dis 2009... amir demam, dalam perjalanan g keja dapat call dari mmy kate amir batuk tak berhenti n selesema meleleh..hati risau terus call sekali lg tanya..pastu decide call ofis minta EL.dah dekat nak sampai ofis dah pun.lepas tu terus patah blk.masuk umah g tgk anak mama tido dlm playpen muka mcm tak bermaya sangat.check suhu badan dekat 36 c. tapi tak pe la bawak je gie klinik.

doc ckp dia kena demam 38c..paru2 ok selesema je..tekak dah merah..sbb tu dia batuk org kaya cam tak lepas tu.perut dia angin skit.waaa rupa nye anak mama mmg tak sihat ni..sedih rasa hati..masa nk g keja dia bgn bg susu n g keja tgk dia senyum2 tp mcm lemah ..tp biasa la br bangunkan.

ohh lupa..last week ada check up ngn doc pasal kaki amir..tp still sama je..jd mama risau minta surat doc jumpa pakar kanak2. kaki amir bila dia kayuh basikal alaa dia lonjak2 tu kan berbunyi dekat peha, tp this week dekat lutut pun bunyi mcm kita kepak jari bunyi tu..risau kan..tp dia relax je mcm tak sakit.

g jumpa pakar dekat az zahrah..doc bt x-ray...alhamdulilah both legs ok.cuma tulang rawan dia tak hbs bentuk lagi bentuk C cam tu..tulang dia lembut la tgh develop. so bila dia gerak tulang tu duk kuar masuk la berbunyi...risau ok...selama hari jaga anak buah sampai berbelas org tak pernah pun ada kes mcm ni...doc cadangankan suruh pakai double diapers utk support tulang dia.lepas tu no waker until 1 year or until dia dh start nk berdiri.doc suruh amir bersedia sendiri tanpa bantuan..mcm sedia utk merangkak berdiri duduk..biar smua natural.

mama dah start bg jus kat amir..yg heinz perisa apple bg skit je sblum dia demam aritu.amir buat muka pelik.uhuhuhhu doc suggest beli apple merah kisar n tapis.bg amir minum lagi elok.

kisah makan ubat...aduh sangat la susah amir nak makan ubat.mcm kena pukul.tp sebab sayang kan anak org ckp sayang anak pukul2 kan..hehehe mama paksa dia makan ubat juga..walaupun nagis 1 taman bole drg...yeker..tak tanya pun jiran dgr ke tak hehehe.. smlm siap muntah blk ubat dekat baju daddy tp kuar kahak la banyak. lepas tu ptg n malam ok tak kuar dah.

Amir sangat baik tak meregek pun cuma kekadang megerang je..sambil tido.sian sedih hati seorg ibu tgk.hehehe lepas mkn ubat tido sampai kejut utk minums susu.takut angin blk perut tu.mlm tadi amir tak bole tido idung sumbat berkali bangun mama sedut idung dia guna mulut br lega n tido.sampai mama bgn lewat.daddy kejut mama, daddy yg kena marah.sorry ye daddy mama penat jaga amir mlm td.bagi amir pakai koolerfever dia tarik buang ..ish3 cerdik sungguh.emmm pagi tadi nk g keja badan amir mcm panas blk.tp hari ni dia dh senyum skit.lega hati skit nk g keja.

ok la doa kan anak mama sihat cepat ye.....tq friends..

Monday, December 7, 2009

::Luahan hati::

Tetiba hati rasa nak meluahkan perasaan...
hati memberontak ingin bercuti.
ingin keluar dari keriuhan ibu kota.
ingin dengar bunyi angin pantai.
ingin bermain di tepi pantai.
ingin merasa bagaimana cuti bersama suami dan anak..
ingin merasa cuti honeymoon.

ingin menenangkan otak yang berserabut.
ingin merehat kan otak dan badan yang bekerja.
kesimpulannye Aku nak g cuti laa.....
abang, bini abg ni dh lama sangat nak gie bercuti bersama abang dan amir.

sape ada idea nak g mana...
dalam msia dh la...
nak g dlm msia pun tak pernah sekali pun ni nk g kuar msia.
bln ni mungkin tak bole ye laa hujan je kan..
klu bole nk tempat yg ada pantai..
budget tak lebih dr rm1000
3 hari 2 malam jadi la.

tlg bagi cadangan..heeheheh


Friday, December 4, 2009

::Amir masuk 5 bulan::



salam..yeaah sekejap masa berlalu.. sudah 5 bulan anak aku skrang.eheheh
yeyeye...lagi 1 bulan amir bole mamam bubur ....opss mama yg over excited anak tak tau ape pun.heeheh

so ape perkembangan amir utk 5 bulan
1) sudah laju menirap pantang baring..
2)tido menirap lg lama
3)sudah mula angkat buntut n dada..dh nak start belajar merangkak...beware daddy..
4)klu dah menirap selalu keluar dr kawasan yg dihad kan..tgk2 dekat kerusi dh kepala.
5) bole tido sendiri bila menirap.
6)gusi sudah keras..smua benda nk masuk mulut..bf pun kekadang mama sakit kena gigit.
7)pandai sembang gelak mengegek2
8) suka daddy nyanyi twinkle twinkle dia pun nk bt tangan star berkelip juga
9)sangat suka bila org baca buku tambah buku tu warna warni excited je amir..tak caya nnt mama tunjuk picture dia kat bawah..
10)dh pandai bagi tangan nk suh org angkat...

apa lagi..cukup la 10 dulu..eheheh
berat amir dah 6.9kg..daddy dh ada bunyi kate amir ni semangat kena gilir dukung klu g jln bila dia ngamuk..or minta beli kan carrier.dh beli dh..amir macam suka sgt duduk dlm carier.ehhehe so lps ni bwk storler kena bwk carrier sama..huuhuhu
Align Center
macam faham je...

dihujung tahun ni byk YES nye sale sungguh menghabiskan duit..tp agak jimat utk masa depan.heehehe dh tu dengan kenduri kawin nye dh ada dekat 8 jemputan...waaa dh la musim hujan plak tu.minggu ni 2 hari aku driver..penat beb..sbb jem giler plak tu..cuti sek tp ganti ngn hujan..perrrhh dh la kereta manual..tercabut kaki ni. **baru 2 hari bising mcm 2thn..**

Alhamdulilah Raya Haji lepas kami sekeluarga buat kenduri untuk arwah abah..semoga abah tenang,selesa dan dirahmati Allah.rindu pada abah...bila aku buat lawak ngn sedara...ada yg kate waaa tak hilang lawak en yacob ada tinggal kat anak dia..heheehe alhamdulilah.Mak pun dh nampak ok..sekarang. Abang gee ada buat video tribute tp aku tak dpt copy lg la nnt aku ambik.tak jemu walau di ulang tayang...hilang skit rindu pada abah..tp air mata tak pernah kering setiap kali tgk video tu.banjir sungguh aku 1st time tgk...uhuhuhuhu. Ya Allah sampaikan salam rindu kami sekeluarga pada abah tersayang disana....amin..


Hadiah untuk tetamu dari keluarga kami.


Tabahkan la hati ibu ku Ya Allah..



raya ni tokwan tak da amir,so kita bergambar dengan tok chak(abg arwah abah)



nak jugak kawan amir ni beraya.ehehhe


love this picture..nak buat frame la..

Buat mas...banyak sabar..bila mengandung..igt la dugaan ko lebih ringan berbanding org lain.
buat huda...tahniah anda seorg isteri yang solehan bertahan la disana disamping suami tercinta.
tahniah buat epull..akhirnya sahabat aku seorg ni grad dan dapat kerja yang hebat..tp terkilan aku...sbb dia tak bgtau pun..
Tahniah buat Akmar dan Syima yg akan menikah 4hb dan 5hb..
Tahniah buat Fawwaz, fazli, syida,masitah dan kak min office mate untuk hari perkahwinan akan datang.

Tuesday, November 24, 2009

:: Jejalan ::

Salam...

lama nye tak berblog..heheheh..ni penangan FB la ...mengenai entry yg pening kepala tu..aku dah ambik keputusan akan terus berkhidmat utk POS Malaysia,stelah buat solat istikarah hati ni berat dekat POS lagi..maka surat resign ditarik kembali..banyak benda dah aku pikir macam2 hal perlu dipertimbangkan..

ok..Amir sekarang dah bole angkat buntut n kedepan skit dh..alhamdulilah.susu pun dah makin banyak minum..entah la berat dkt 7 kg kot.tak timbang lagi.tinggi dh 2 kaki tak caya tgk picture bawah ni..

Amir tunduk plak..
ok berdiri tegak nk ukur..

ok la ada keja ni layan picture je la ye..hehehe



mkn chiken hunt dekat sunway piramid

ohhh besar nye mata..


mas ngn aku g makan secret recipe.ehheehe.nk mkn kek je.mas ambik aku keja terus g jj balakong..tp lapar order curry puff..mkn berdua besar kn. best kan sekali sekala bt cam ni.tq to mr johan.muaaaahhh..
akhirnya tahniah bt mas pernantian 1 thn berakhir apabila mas disahkan mengandung.insyaAllah bln 5 thn dpn amir dpt kawan baru lagi.hehehe "baby lahir 27.5.10 ye sama besday dgn mama fariza,ok.."hehehe


yummmy...sedap nye kek ni akmar...tahniah buat akmar yg akan melangsungkan perkahwinan pada 5 disember ni...maaf tak dpt g terenganu..hope kenduri awak nnt tak ujan or banjir..amin...sy dah doa kan ni..hehehe jgn lupa bwk blk doorgift ye...

Amir nak g JJ balakong pahmy dia nak makan dekat Jonny's



pepagi dh bangun nk tgk mama g keja..



hari ahad ...bangun pagi kena buli ngn mama n daddy.. pelik je amir pakai benda ni..comel plak tu..suka dia main jilat mask ni..hehehe



muka kecik leh tutup ngn muka sekali package.hehehe..



"aduh penat laa kena buli",kate amir..hehehe

ps/ esok genap 1 tahun appendix dibuang....25hb nov thn lps juga aku disah kan mengandung..2 in 1..jangan memain..alhamdulilah kuasa Allah sape sangka..kan amir tak da ape2 effect dr operation appendix..masa tu amir baru 4 minggu dlm perut.Terima Kasih Ya ALLAH..
Saturday, November 14, 2009

::Confiuse..pening...mana satu tolong!!!::


Aduh....sesapa yg baca blog aku ni..tlg laa bagi pendapat anda..huhuhh

Sekarang aku bekerja di Pos Msia Berhad berjawatan System analyst mengunakan degree yang aku ada.tugas aku adalah seorg programmer untuk SAP or ABAPER. aku akan maintain SAP system dekat Pos ni or klu ada project baru aku kena join la...buat program..dah setahun 2 bulan aku kerja kat sini alhamdulilah ok..dengar hangin ada nak pelarasan gaji plak..waaa best tu...
seronok keja kat sini dapat belajar benda baru SAP lepas tu kan dayabumi ni kan tgh2 bandaraya Kuala Lumpur...klu hari jumaat je aku panjang kaki la ..jln TAR, Sogo, KLCC heheeheh (menghabiskan duit je kan..but i'm happy..shopping seseorg duit sendiri...)

ape yang tak seronok dekat sini...emmm ape yee.....dengar kate kami yg duduk di dayabumi level 34 ni kena pindah..aduh kat mana la kami nak merempat kan...dekat sini tak da senior ABAPER so kami yang 2 org ni la junior ABAPER perlu belajar sendiri ....main belasah je laa kan...tp boss kami paham...keja susah yg kami x tau buat dia x da la paksa buat...tq boss..

Semalam dapat panggilan dari bibik kak nor.."mak su ada surat pos laju dari perkhidmatan awam..sampai.."mlm nye kak nor call ckp...dapat keje dengan kerajaan..tak silap nye kementerian kewangan kot.jawataan Penolong pegawai Teknologi maklumat F29....
aku g temuduga jawatan ni tahun lps bln 11.thn ni bln 11 br dpt panggil.uhuhuh dia dah bagi smua surat untuk medical check up smua...aku apply jawatan ni masa aku tgh duk buat last year project degree so guna diploma la apply. klu ikut aku layak utk jawatan F41. tapi klu ambik ni nnt slowly naik la kan...keja ngn kerajaan byk la benifit nye.tp Pos pun byk gak benifit nye..lg pun POS ada lah GLC company...

yang mana satu pilihan daku...!!! baca ikut intonasi lagu ..hehehhe

kemungkinan aku kerjaan dekat putrajaya..dekat la jugak nk blk umah dan ape yg aku faham mas pernah citer kerajaan ada 3 masa nk masuk keja....klu masuk awl leh la blk awal kan..sekarang ni g keja kul 7.30pg sampai umah 7.15 org 7.30 mlm.so aku ada masa 12 jam utk amir..tp kul 10 dh tido..uhuhuhu brape jam je kan...Putrajaya ada Alamanda..hehehe...pastu kena bawak kereta sendiri la g keja....sian suami ku nak hantar n ambik.sekarang 1 jalan..nnt dh jd 2 jalan :P......

kakak2 ku yg tersayang ckp buat la solat istikarah...wahaaa....mcm kena bt gak ni dh pening dh..lupa plak hari ni besday kak nor...wait for the suprise ye kak nor..jap lagi sampai kat ofice u...love u semoga panjang umur n murah rezeki dan senyum selalu....ni haa cantik kan...hehehe


suprise..makan beras..ehh nasi laa..

ohhh yee..aku kena lapor diri pada 1/12/2009. mengikut pandangan sahabat ku mak buyong.. (gelar ni susah nk dpt mas..aku suka) dia ckp tahniah fariza..bukan senang nk dapat jawatan ni.klu dia dpt pun dia ambik..coz skrang ni dia masih lagi kontrak..aku nye ni tetap..mas kate terima la...gaji pun ok.slowly ko naik la nnt..keja pun xda la susah sangat..itu bukan aku kesah...heehehe..suka tgk ko ada je update pasal keja.so kesimpulan mas suh ambik la...

tp aku ada kurang dr 1 bulan utk bt keputasan ..dengan nk bt surat letak jawatan lg...ape ye kate boss aku puan J..klu tau aku nk letak jawatan...uhuhuhuh..poning den...plz...help me!!!

:..CUTE BABY WITH CD CONTEST..:

Stick mode..entry biasa sila scroll kebawah..tq


Salam...waa lama sungguh tak update...2 giveaway dah away..tak de rezeki.meh kita cuba ni plak Amir. Contest ni ditaja oleh ibu pada twin darwishes.. dr blog stylobubble.
Dari Amir dalam perut lagi mama dah berkenan dengan CD ni. masa dalam pantang kak nor plak buat suprise bg hadiah dekat Amir CD..waa mmg benda paling di idamkan. Dengan penggunaan CD kita dapat menyumbang dalam kempen sayangi alam sekitar anda.Tambah plak CD ada banyak warna dan corak yang menarik..di samping dapat mengelak punggung baby dari kena ruam.
antara syarat untuk sertai contest ni adalah :

1. buat entry khas. boleh letak gambar sape2 je..(anak sendiri ke, anak buah ke, cucu ke...jnji jgn ank kucing etc ye...hehehe) dgn memakai CD..(mokcik baru ubah..sbb deyg salah phm ) done

2. sila copy banner di atas dan letakkn di side bar serta link kn ke blog ini. kt entry anda pn msti ada banner ni ye... done

3. masukn stylobubble dlm blog list anda... done

4. menjadi follower kami.. done

5. hanya 1 gambar utk 1 baby ..(klu 2 baby..boleh letak sorg 1 gambar..) Amir seorang je anak ku..

6. msti ada link ke http://stylobubble.blogspot.com/ tau... done

7. sila tglkn link utk entry anda itu ye (kt bhgian komen) done


ye...gambar Amir yang mama rasa cute..bersama background alam sekitar...*playmat baru beli : P lepas tau ada contest ni..blk keja je sampai umah buka seluar amir..mama snap gambar ni.heheehe..harap2 ada la rezeki..ni CD jenama kasihkusayangku...tak pe k mama qis..kita ada ini je..tp insyaAllah nak tambah CD lagi..nak try jenama lain plak..maybe next time kita beli kat mama qis plak kn..hehehe


mari kawan2 semua kita pakai CD GO.GO..GREEN....


hadiah belum tau ape...Klu CD mama qis bagi bole la Amir tambah collection CD.
Jom mama,ibu umi smua kita join CUTE BABY WITH CD CONTEST cepat..cepat

tarikh tutup contest: 14 Nov 2009
Juri-juri yang akan pilih pemenang adalah si Twins darwishes...



Tuesday, November 3, 2009

::AMir masuk 4 bulan ::

Amir 4 bulan !!!

salam..lama sungguh aku tak update....entah la tak da mood..byk nk cite.tp mas dah complain...asyik contest baby je...uhuhhuu..sori la nk update la ni.heheheh
Amir dah masuk 4 bulan.alhamduliah dah pandai menirap and sebut..ma...maaa..mamaa!!! bila menagis.Amir dah pandai sembang2 bahasa baby la ye kan je laa.heehhe sorri la susah nak sebut daddy...sian daddy... emmm nnt aku update lagi layan picture la dulu.
Raya 2009 bertema grey...
(**sedih tak da gambar 1 family dengan abah orang lain ada :(()


Open house 17 okt 2009 Bdr Tun Hussein onn
4 okt 2009 1st Aniversarry makan di Ikea

Jamuan raya Silat Cekak Hanafi Uniten 2009


Gambar kenangan Amir 46 hari bersama tokwan...


Playmat baru mama beli utk amir
Jalan-jalan ke Alamanda



Tuesday, October 20, 2009

PRINCESS ERYNA’S GIVEAWAY – SI KECIL DAN PAKAIAN RAYA

Stick mode..entry biasa sila scroll kebawah..tq


salam...waaa dah gila plak mama dengan giveaway.hehehe (*huda la ajar ni..:P love u friend..xoxoxo*)

waaa terjumpa kat blog zaikulim giveaway baju raya lagi...Amir ape lagi jom kita meriahkan la Princess Eryna Giveaway. Yang di anjurkan oleh mama Princess Eryna.Hadiahnye sangat menarik...sape nk tau hadiah ape...klik sini Princess Eryna.
Jom ramai2 join giveaway ni...jangan simpan2 gambar anak bergaya di hari raya...

syarat2 peryertaan :

1. Sertakan gambar anak anda sedang memakai pakaian raya dan ceritakan tentang gambar tersebut. done

2. Penyertaan terbuka kepada anak-anak kecil yang berusia 0-3 tahun. Amir berusia 3 bulan

3. Link to blog Princess Eryna in your entry and add my blog in your bloglist : http://akudiazahraa.blogspot.com/ (no link back will be disqualified) done

4. Anda boleh menghantar beberapa gambar yang anda suka tetapi hanya 1 gambar untuk 1 n3. ada seorang je anak..1 je la pic

5. Tinggalkan jejak anda di blog ini sebagai bukti penyertaan. done

6. Pemenang akan dipilih oleh juri-juri yang dilantik… moga2 ada rezeki en Amir

7. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 20 Oktober 2009 tepat jam 12.00 tengahari. Hari ni baru 9 okt 2009..layak2

8. Hanya 3 pemenang bertuah sahaja yang bakal mendapat hadiah utama. ( Mungkin akan ada hadiah extra... bergantung kpd mood penaja bersama) - hadiah2 semua didatangkan dari Sabah. suka laa mutiara ni..cepat Amir baca doa..


"jemput makan kuih raya tu" kate amir..

Salam Aildilfitri...

Nama saya : Amir Adlan Pinto bin Johan pinto

Usia saya : 3 bulan 6 hari.


Waaa cantik bergaya anak mama berbaju melayu johor..gambar ni mama ambil masa pagi raya lepas daddy baru blk solat raya. sebenarnya baju ni mama beli besar..tp anak mama kan badan besar..cuma ketinggian je tak tinggi..heheheh maka kaki dan tangan telah di lipat dan jahit..tu la sesuai je..dapat plak cari warna gray sama baju ngn mama..tercapai hasrat nak beraya sedondon.tgk la Amir bergaya macam orang dah umur 6 bulan je kan..masa raya tu dia baru 2 bulan lebih....hensem kan anak mama seroang ni.heheheh




Monday, October 19, 2009

MANGSA BULI CONTEST

Stick mode sampai 19 okt 2009





Yeah..second contest...ehh sama kan contest n giveaway...ehhehe
duit raya mama buat dapat mama bagi amir.so contest ni mama pertandingkan picture
amir..klu menang hadiah dapat dekat mama..kira adil la kan amir.heheeh
Kebetulan ada picture mama n daddy buli amir bulan puasa baru ni.
ape lagi mari kita join MANGSA BULI CONTEST yang dianjurkan oleh MoMMy Qastalani.
hadiah dia menarik perfurme mahal lagi.


Amir kena buli
Nama : Amir Adlan Pinto Bin Johan Pinto
Umur semasa gambar diambil : 2 bulan

Al- kisah gambar diatas....

Amir klu dah poopoo (buang air besar) mesti nak cepat2 suruh gantikan pampers dia.
amir geli ada najis dlm pampers dia.heheheh...sebelum pergi umah kak nor kami singgah di Guardian cari sabun mandi untuk amir.tengah jelajah dlm guardian dengar vibrate besar dr amir..."aduh amir dah buat kerja la", daddy cakap."nak buat mcm ne nnt sampai rumah kak nor la kita tukar ",mama cakap dekat daddy. alaa dekat sangat je guardian ngn umah kak nor.masuk kereta dia dh start meregek.minta tukar pampers.masuk rumah kak nor je tak sempat ape dah nagis2...sementara nak tunggu daddy amir beg diapers amir..mama buka baju dia..dia nagis. mama dukung amir sambil buka buka baju tak habis td.tetiba dia senyap bila baju lekat dekat kepala.saje mama biar baju tu tergantung dekat kepala dia.terus dia buat muka blur .daddy cepat2 snap picture muka amir blur kena buli dengan mama.lepas tu baru sedar kut..
teriak la dia.hahahah..
macam kejam je buli budak baru kenal dunia.hehehe


Ye..kepada semua bloger yang menetap di Malaysia (antara 2 syarat teratas)
mari kita reramai join contest ni..memeriahkan lagi contest MANGSA BULI CONTEST yang dianjurkan khas oleh MoMMy Qastalani. klu anda tak da anak pun bole join juga guna picture anak saudara, adik kakak di bawah 7 tahun.Hadiah nye sangat menarik iaitu :
Miniature Anna Sui Night of Fancy dan Miniature Anna Sui Live Your Dream.
hebat kan perfurme mahal..sape nk bagi sesenang weit...hehehe
contest ni dibuka sehingga tarikh mati nye pada 19 October 2009 jam 9 am.
Hanya 2 orang pemenang akan dipilih...sape la yang bertuah..mungkin juga anda.ape tunggu lagi..jom buat entry..syarat2 dia anda bole rujuk di sini MANGSA BULI CONTEST.


p/s: moga ada rezeki amir untuk menang contest ni.hehehehe amin..
Sunday, October 18, 2009

@ Si Comel Berbaju Raya Contest

~Update!!! Sticky Mode sampai 18 okt 2009~

waaa..skali join sampai 3 contest..blasah..mana tau rezeki en Amir. Kebetulan plak Amir ada picture pakai baju melayu raya ni.contest Si Comel Berbaju Raya Contest ini di bawa khas oleh BabyIbu ibu Ammar.Hadiah2 untuk Si Comel Berbaju Raya Contest ditaja khas daripada :

Gin & Jacqie,

eoe Online,

leanalittleshop,

Sherry,

TH, Mia

Niko

Syarat Penyertaan

  1. Jadi Follower BabyIbu dan add BabyIbu dalam bloglist anda done
  2. Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini done
  3. Membuat entri mengenai contest ini diblog anda done
  4. Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) done
  5. Sila nyatakan nama si comel dan umurnya done
  6. Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified) done
  7. Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini. done
  8. Klik sini untuk Q &A
Picture Amir yang mama rasa hensem lagi bergaya adalah .... picture dibawah ni.

Amir tunggu daddy bagi duit raya.

Nama saya : Amir Adlan Pinto Bin Johan Pinto
Umur saya: 3 bulan 5 hari

Tahun ni semua gray.heheh berjaya mama cari baju Amir warna gray juga.tp terpaksa jahit tangan n kaki...(anak awk tu kecik lagi mana ada size ..:P)
baju ni size paling kecik..kira2 umur 6 bulan camtu..anak mama masa raya baru 2 bulan lebih.ehehehe...ketayap or songkok tak da la..next year mama cari.

Wednesday, October 14, 2009

MamaTisya Duit Raya Giveaway


STICKY MODE smp 14 oktober 2009




Salam syawal...dah 18 syawal hari ini..maka abah telah tinggal kan kami 14hari.

ini adalah first giveaway yang fariza join.saje menghiburkan hati yang sedih.

mmg dah lama teringin nak join giveaway..so tq to MamaTisya kerna menganjurkan giveaway ni.bole tambah duit amir.lagi pun blk kampung tak pegi mana sangat...menghormati permergian abah tercinta. ok jom tgk syarat2 nye.

syarat-syarat yang perlu dilakukan:


  1. Terbuka kepada smua blogger.
  2. Buat 1 entry & pastikan STICKY MODE smp 14 oktober 2009
  3. MamaTisya Duit Raya Giveaway (hanya tajuk ini yg diterima)
  4. Add banner di atas di sidebar blog anda
  5. Pastikan ada link MamaTisya (no link back will be disqualified)
  6. Seramai 5 org blogger bertuah akan dipilih melalui RANDOM ORG
  7. Sila tinggalkn nama & email anda di sini
  8. hanya yang memenuhi syarat-syarat ini sahaja yg akan layak
  9. Keputusan akan diumumkan secepat yg mungkin
  10. Duit raya tersebut akan di bank-in trus ke akaun bank anda nanti
MamaTisya Duit Raya Giveawaybermula 6 oktober hingga 14 oktober 2009tepat pukul 5.00 ptg.Hanya 5 org yg bertuah sahaja akan terpilih..moga ada rezeki untuk Amir. lagi pun mama tak payah pening nak pilih gambar untuk upload.MamaTisya tak minta gambar..senangkan..jomm ramai2 join...

Monday, October 5, 2009

:: Perginya Abah Tercinta Di Adilfitri ::


4 syawal 1430H bersamaan 23hb september 2009....Kembali la Abah Tuan Haji Yacob Bin Adamsah keramatullah.Abah milik Allah kami hanya pinjam sekejap...Terima kasih Ya Allah kerna kurnia kan kami seorang abah yang periang, bertanggungjawab dan baik hati.. rindu rasa nak dengar jenaka abah...

Allhamdulilah...abah pergi dengan tenang ..semoga abah di tempatkan dalam golongan orang2 yang beriman...Ya Allah lapangkan la kubur abah dan rahmati la roh abah..masuk kan la abah dalam Syurga Mu yang indah..serta berikan la abah keselesaan dan ketenangan dia sana..Amin.

Abah..demam petang raya pertama.hari raya kedua dia rasa sihat skit ..pergi tahlil untuk jiran dah pergi hospital tgk tok teh. petang raya kedua mula demam kembali.malam raya kedua aku sampai rumah abah dah tak sihat..salam cium tangan n cium pipi abah macam sedar tak sedar je.tp dia tahu aku balik..mak cakap. baju raya aku beli abah pakai pada petang raya pertama..tak dapat tgk pun.tp masa bagi baju tu aku dah minta dia try baju tu...kate nye.." awat baju ni tangan panjang".."ehh jaja beli lengan pendek laa" abah jawab.."memamg la lengan pendek, tangan abah yang panjang" aduh terkena aku..hehehe (petang last day pose).
malam tido banyak kali gak aku jaga dengan abah meracau..mimpi.pagi bangun check suhu ok..demam skit..Bp rendah mungkin dh muntah ..minta check darah utk diebatis abah tak mau..
pujuk punya punjuk..mau juga abah ke klinik.doctor masuk air, tp bila buat ECG doctor ckp jantung abah lemah..doctor dah call ambulance dr hospital taiping untuk ambik abah.abah terus masuk wad kecemasan bahagian kritikal..lama duk situ..degupan jantung abah rendah sangat.duk masuk ubat untuk buka injap yang tersumbat.ada 4 injap, 3 dah tersumbat..
pukul 4 lebih baru masuk wad CCU..sedih tgk abah banyak wayar..tangan pun bengkak skit..

aku teringat nak bagi duit raya kat tangan abah sendiri.allhamdulilah sempat aku bagi..kate abah..bagi la dekat mak buat pe bagi abah..tak mau jaja nak bagi kat abah jugak.mak mertua n bapamertua aku yang on da way balik Kl patah balik pergi tgk abah dekat CCU.malam acik dengan izhar jaga abah..tido malam abg gee, abg shuk n anak buah aku jaga. klu aku x da anak kecik..rasanya nak jugak aku tunggu malam jaga abah.maaf kan jaja abah..

Pagi raya ke 4..aku pergi pasar...mak dah g hospital.pastu ada yang lain plak pergi tgh hari..ptg aku punya shift plak pergi..klu nak pergi mesti ada org lain yg bole jaga amir kan..amir tak leh bawak pergi hospital.mak balik nk solat n mandi..kak yong je ada jaga abah.aku pun bergegas la dengan johan pergi hospital..tp kena g umah mak cik ambik air 7 masjid kate nye.malam td ada minta orang surau baca yassin untuk abah..yelaa untuk bagi abah sembuh..sampai je depan umah mak cik..kak nor call kate abah tak sedar diri..aku pun cari jalan pintas nk k hospital.raya2 ni jem..taping tu.tengah jalan dapat lagi call dari kak nor.." jaja abah dah tak da..." aku tak percaya..meracau2 la aku mcam orang tak sedar...johan pujuk pun dia yang kena marah..maaf kan saya abang..entah...la tak dapat gambar kan apa yang aku buat masa tu..kejap sangat abah dah pergi..adik bawak ubat untuk abah..nape abah tak tunggu adik datang...adik baru balik raya dengan abah..adik tak da gambar raya lagi dengan abah..tahun ni adik raya ada amir dengan johan..adik dah ada family kecik..tgk org lain ada gambar raya dengan abah..jatuh lagi air mata ni. aku sampai tgk abah dah tutup mata..tak gerak dah...lemah lutut nak pengsan rasa nya.

Datang seorg nurse masa aku dengan mak dekat kaunter..dia cakap.."saya ada masa pak cik habis..adik jangan sedih sangat..abah pergi senang je..elok sangat..tak da tarik2. dia minta air dekat saya..saya tanya nk makan roti..dia x mau nak minum je.saya buat 1 gelas susu panas..dia minum sampai habis duduk..pastu dia baring sendiri katil tu guna remote..perlahan2 dia tarik nafas macam org tido..masa tu saya ajar dia cakap Allah ..Allah..dia dah senyap.pastu habis macam org tido je"...Ya Allah terima kasih ambik nyawa abah dengan begitu mudah... Nasib abah dekat muka bumi ni dah tentu..nasib kita yang hidup blum tahu macam mana..mulut ni tak berhenti baca fatihah dan surah al iklas.teman abah pergi lalu bilik mayat..tunggu van jenazah..aku naik sekali van..peluk kaki abah sampai rumah.malam tido kejap..teman abah baca yassin dan Al-quran.

raya ke 5.. mandi kan abah di rumah..usung abah ramai2 k surau ..allhamdulilah ramai yang sembahyang kan jenazah abah..terima kasih semua.dalam pukul 11.30 pg macam tu abah selamat di semadi kan di tanah perkuburan Assam kumbang, taiping perak..

Usia abah 70 tahun..Allhamdulilah..dapat selesai kan tanggungjawab sebagai seorang abah..aku anak bongsu dia sempat dia wali kan hari raya ke 3 tahun lepas.sempat bela aku n amir dalam pantang..sempat tgk cicit sulong anak izhar..sempat ke mekah..dan bergelar Haji.. Allahamdulilah...terima kasih Ya Allah...

Ya Allah panjang kan la usia mak.tabah kan la hati mak untuk meneruskan kehidupan tanpa abah disisi..berikan la mak kesihatan dan kekuatan..mak jarang berpisah dengan abah..tido seorg pun jarang..depan kami adik beradik mak nampak kuat dan tabah..belakang kami..dia duk seorg berlinang air mata..aduh hai..
sabtu lepas aku balik ke KL dengan kaknor..sebelum tu singgah kubur..sempat aku dengar mak mengadu ..."hari ini anak2 semua nak balik dah..tinggal Yang seorang "...cepat yong peluk mak, "yong ada jaga mak..mak..." aduh berat hati aku, kak nor n acik nak gerak...

Amir.. baik..sangat masa jenazah di rumah..macam2 faham2 je dia.. amir demam n selesema skit ..smlm pergi klinik doctor tak mau cucuk lagi..Amir dah 3 bulan..
Johan demam juga..Allahamdulilah sabtu lepas 3 okt 2009 ulang tahun perkahwinan kami..
tapi klu ikut kan 3 syawal..
4 syawal 1429H orang ramai datang rumah kenduri aku kawin..4 syawal 1430 H tahun ni ramai datang rumah berduka...waaa sangat mendalam permergian abah bagi aku..
tak sambut ape2 untuk 1 st anniversary..johan bagi frame untuk bubuh gambar amir..aku belanja johan makan je...tu je..menghormati permergian abah tercinta..

Hari ni 5 okt 2009, aku start kerja..setelah bercuti lama..nak build mood baru untuk start kerja...




- Al-Fatihah untuk Arwah abah Tuan Haji Yacob bin Adamsah-




Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::