Monday, May 3, 2010
Home » ::Sedih + Gembira ::

::Sedih + Gembira ::

uishhh berabuk dah blog ni....
aku membawa diri yang sedih apabila susu amir start kurang...membizi kan diri dengan menyiapkan keja2 dkt ofis....

kita mulakan dengan Sedih....
skrang pam susu bole laa dapat paling banyak 4 botol 4oz..maka amir akan minum susu isomil advance, untuk topup susu amir yang tak cukup..mama berusaha tingkatkan susu amir siang dan malam....tp still sama..sungguh mama frust sgt..tp cuba kawal diri ini.
sudah masuk 6minggu period tak datang..aduhh...ni lagi satu merisaukan mama..
mmg start BF amir setiap 5minggu akan dtg period tp ni dh lewat 1 minggu tak datang juga..
duga mama mmg betul setelah buat 2 kali test sendiri..dan pergi ke klinik...lps je keputusan tu positive mama senyum dan bergenang airmata bila pandang Amir....
sungguh mama tak duga...Rezeki terawal..

Gembira+sedih..
Amir start manja dan sedih nagis meleleh2 air mata..tak mau dekat daddy langsung klu mlm2 mau mama je..nagis nye bagai di pukul2...kekadang mama pun nk join dia nagis..masa tu belum tau lg.bila dah tau..lg menjadi2 amir sedih..manja sgt.tak bole ilang dimata.
Pegi klinik doc suruh stop BF rasa nk marah n sedih sgt masa tu.mama minta ref ke OnG doc Noraini Az Zahrah.Doc yang juga sambut amir masa lahir dulu...
Alhamulilah doc Noraini ckp cont BF takat mana u larat...tak da salah nye BF semasa mengandung.kecuali ada ape2 masalah bleeding atau apa2...doc Noraini ckp Tahniah tak ramai org yg bole BF anak sampai 9 bulan ... nnt amir akan stop sendiri..BF. Tenang hati dengar nasihat Doc Noraini. statement doc Noraini " Susu ibu untuk anak ibu, susu lembu untuk anak lembu"...sorry i tak bermaksud apa2 pada org yg tak BF anak...tp itu yg dia pikir laa kan..ada juga org yg tak mampu nak bt mcm ne kan dah usaha..at least anak tu dpt rasa susu ibu dia itu dah cukup bermakna..itu pendapat fariza... sbb sy pernah baca n3 blog 1 sahabat yg sgt marah bila org ckp pasal BF dan susu lembu..mungkin anak pertama tak pandai lagi..bole cuba anak seterusnya nnt...so doc noraini cadangankan mama cuba campur susu lain dh utk amir..

semalam mama cuba bagi susu Progess Gold step 2... aduh memula mulut dia merah..muntah skit.lps tu da dlm 1 jam amir muntah semua keluar habis baju daddy..amir mengamuk sakan....badan dan mata amir bengkak2..suhu badan tetiba naik..
nampak nye amir tak sesuai dgn susu lembu mama rasa.nk cuba skali lagi tp mama takut amir muntah..lembik sangat anak mama semlm..aduhai..terus pegi beli isomil advance balik..
arini mama dpt bekal amir 2 botol susu EBM dan yg lain amir akan minum isomil advance.

maka mama hanya layak dapat award ni aje ...Alhamdulilah.

Amber 9 months

ada sesapa perasaan dengan stick dekat atas tak
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Lilypie Pregnancy tickers

Hehehe ni laa berita gembira nye...mungkin ada yang dah perasaan masa baca ayat2 awl dkt atas.

Tak disangka rezeki amir nk dapat adik awal rupanye..mama rancang tunggu amir 2tahun..tp Allah yang menentukan kan segala nya kan..Mama bersyukur dan redha dengan rezeki yang Allah limpahkan..amin.......
Sekarang mama masih BF amir bila malam..tp susu kurang sampai kekadang lama dia bergantung..tido mama mmg laa tak cukup...sakit dkt 'tut' usaha kata laa..sampai luka...



Lilypie
Waaa!!!! Amir dah 10 bulan Hari ni...
sekajap masa berlalu..
1)gigi masih 2 batang
2)banyak mulut kaki tangan jalan mulut pun jalan..mama suka nyayi lagu.."membebel hee membebel..."
3)dah laju berdiri jalan sana sini..tp mesti berpaut la kan..
4)menjadi pakar hiasan dalaman dkt umah..konsep semua benda tarik buang..hahahah
5)pandai turun kerusi dan katil sendiri.... reverse..
6) dh pandai isap air guna straw..
7) sangat manja ngn mama....

Sekian...doakan kan mama mampu menjadi ibu yang terbaik untuk anak2 mama...

13 comments:

mama tisya said...

tahniah tklama lg amir jd abglong..take care...

Faryza said...

Terima kasih..cpt nye mama tisya update ye..hehehe

[-suziey-] said...

waaaaa congrates!!! cpeat btl amir nk dpt adik..hehe..rezekiii

Faryza said...

tq...tu laa akak..doakan akak yg menjadi..sy plak yg kena doa tu..hehehe terima seadanya

Huda said...

amir x ssuai susu lembu tu kena minum susu soya, best2 :)

Mask-roll said...

baby gurl!!...baby gurl!! heheheh. cam masin jer mlt en husband aku.. hahah. oklah... amir dah pandai bwk diri pon..amir good boy..nnt ajar adik jd good gurl.. hehe

Faryza said...

Huda: mungkin la begitu...
Mas: amin...masin la plak mulut ko nnt ye..uhuuhhu

~ Sall said...

rezeki2 la, sonoknye...ada bb lg..

Faryza said...

alhamdulilah...moga ada rezeki baru utk baby..amin

Anita, Mummy Adzryl said...

awwww.. alhamdullilah.. bukan Allah stop sementera jer susu tu.. nnt meriah balik sbb nak dpt 2nd baby tu! hiks. CONGRATS ya! take care jugak.. ;)

Faryza said...

alhamdulilah...tq..insyaAllah..itu laa setiap terjd ada hikmah nye..kan..

Pok-Din Inc said...

tahniah dek jaja. wah.. makin bertambah lah ye anak buah aku. hehe

sWeEtdARLiNG said...

terima dgn hati terbuka... mana tahu nanti kuar bb girl, leh sepasang... tp serius, seronok dpt anak umur dekat2 ni... :)

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::