Thursday, June 17, 2010
Home » ::Kisah Suami, Isteri & Penunggu Telaga ::

::Kisah Suami, Isteri & Penunggu Telaga ::

Salam.aduhai bersawang blog ku ini... jom tambah post baru ..
walaupun tak post new entry tapi hari2 aku akan baca blog list yg ada kat sebelah ni..kekadang jd silent reader je.... so td jejalan ke blog Laila Mazni sahabat lama masa sekolah dulu, dia post tajuk kat atas ni... rasa cam best klu kita kongsi bersama...


Punya kesempatan mendengar ceramah Ustaz Khazim Elias tentang kisah rumah tangga membuatkan saya asyik gelak sorang-sorang. (aish)

Kisahnya begini, dalam sebuah kampung nun...nun...nun..jauh dekat sana....(kata ustaz tu ya) ada la sepasang suami isteri ni..si isteri adalah seoarang yg suka berleter..tiap-tiap hari ada saja yg akan di pot pet pot pet nyer....pantang silap sikit..maka akan membebellah si isteri ini tadi.... satu hari kerana sudah tidak tahan dgn bebelan si isteri..suami ini nekad....mencempung isterinya..dan terus di campak ke dalam telaga buta...

hari berganti hari....makan minum pakai suami ini kian tidak terurus...dia sunyi...segala hidupnya semenjak ketiadaan isteri serba tak kena jadinya...dia mahukan teman utk di ajak berbual....dia terus dgn rasa kebosanan....kerana tidak tahan hidup sorang-sorang..si suami nekad..mahu mengambil balik si isteri. Lantas si suami suakan tali ke dalam telaga buta itu... mahu mengambil balik isteri yg telah dicampak beberapa hari lalu. dgn berhati-hati tali itu ditarik ke atas..namum ALANGKAH TERKEJUTNYA SI SUAMI ITU.........apabila yg naik itu merupakan makhluk besar yg penuh berbulu-bulu badannya... si suami panik.... dgn terketar-ketar...dia bertanya SIAPA KAMU??? makhluk berbulu-bulu itu menjawab...AKULAH PENUNGGU TELAGA..beberapa hari lalu ada seorang perempuan jatuh ke dlm telaga buta ini.....dari hari pertama dia jatuh hingga ke saat aku mahu naik ke atas...perempuan itu tidak habis-habis membebel...AKU TIIDAKKK TAHANNN kata penunggu telaga itu.

sahabat semua yg sudah berumah tangga mahupun yg akan berumah tangga....
Kata ustaz ini tadi.....dalam hidup berumah tangga, mahu tidak mahu..suka atau tidak..yang pertamanya kita harus faham erti redha dan bersyukur dgn apa yg kita ada.... suami mcm mana hebatnya sorang lelaki tu...memang memerlukan isteri......dan apa yg suami hanya perlu faham..org pompuan ni(isteri) fitrahnya memang mcm tu....membebelnya..nak digambarkan dahsyatnya atau tidak..sampai penunggu telagapun tak tahan...... :)


Pengajaran nye pada suami: terima la isteri anda seadanya..dah mmg pompuan ni sifat nye suka membebel tu sbb lambat mati, sbb bila dia tension dia lepas ngn bebel..tp suami suka simpan buat pekasam lama2 skali br nk meletup...

Pengajaran nye pada isteri: agak2 laa nak membebel pun...jgn sampai suami tension campak buang telaga..dh tu..bayangkan la penunggu telaga pun tak tahan ngn bebel kamu wahai isteri.... bayangkan laa... mmg teruk sangat la tu kan...

sekian pengajaran pada diri sendiri dan pada sahabat...Yang baik datang dari Allah Yang buruk dr kita jua ...(betul ke ayat aku ni..ekekkeke)
renung-renungkan dan selamat beramal...(petikan dr ustaz dlm radio..)


4 comments:

mazni namaku said...

fariza...pandai hang ulas...hampir sama mcm ustaz tu ulas... =)
kalau suka dengar lagi..pergi jer kat youtube..search Ustaz Khazim Elias.

Faryza said...

heeheh...mmg best la ceramah ni kan...
igt lec aku pernah citer dulu.ada kedai ni jual 2nd otak... otak pompuan murah otak lelaki mahal..nape murah?sbb pompuan kan banyak pikir multitask , lelaki plak dia pikir..gie keja cari duit.blk makan tido.uhuhuh
betul tak?

Huda said...

best2 aku suka..lelaki kadang2 pikir pompuan yg salah..walhal mereka pun bnyk silapnye tanpa mereka sendiri sedari..

Faryza said...

lelaki bukan ape huda...dia malas nk bebel blk bila kita bebel konon tak nak panjang kan citer..tp dlm hati duk bebel mcm2 simpan dlm hati pastu tetiba bila dia plak marah habis smua dia ungkit...kan..kan.kan...tu sifat lelaki...

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::