Wednesday, August 24, 2011

::Pergi nya Anak Adamsah Yang sulong ::

Salam.....................

Al - Fatihah..

Sayu hati ini....... klu anda ada baca entry ini ::Rindu Pada Pemilik wajah ini::

Entry ini berkait ngn entry tersebut... baru saya cerita pasal Abang kepada Arwah abah saya.
tapi... selasa lepas pada jam 8.10 pagi, pak chak @ Hj Ismail bin Adamsah telah kembali kepada Ilahi..

Dengan pemergian nya....maka habis la sudah anak Adamsah di bumi nyata ini.. Yang tinggal adalah kami waris2 nye....Kubur @ banglo arwah abah ngn arwah pak chak dekat je.. walaupun jarak diorg dekat 2thn.. senang nak melawat nnt.

Anak Adamsah ada 3 orang... masa saya darjah 2, anak yang bongsu pak jang @ Arwah Yusuf bin Adamsah telah pergi..

2 tahun lepas Arwah abah saya pulak yang pergi.... tahun ini arwah pak chak plak pergi..

raya tahun lepas sayu sgt dipagi raya..... nampak airmata mengalir dari celah2 mata abang, kakak dan mak saya.. saya tentu la.. lepas solat kami melawat pusara arwah abah... abah sangat dekat dihati saya... lepas tu kami bergerak ke rumah pakcha.. alhamdulilah.. kembali ceria bertemu pakchak lepas skit rindu terbuku dihati...apabila melihat wajah pak chak yang ada iras2 adik nye....

Tapi tahun ni.. mungkin bertambah sayu......................................................

tambah sayu saya akan beraya di KL dulu.. 1st time raya aidilfitri di KL.. insyaAllah akan pulang bertemu ibunda tercinta pada raya kedua petang...

Mak nanti kan kepulangan anak mu...

Saya sempat berbuka puasa dan bersahur ngn mak masa pulang ke kampung last week untuk memberi penghormatan terakhir pada arwah pak chak..
dalam sedih ada gembira sbb dapat bertemu mak.. dapat makan nasi kerabu , lopes dan murtabak kesukaan arwah abah.paling penting kami smua dapat berkumpul adik beradik berbuka ngn mak... nnt sy upload picture nye.




Friday, August 12, 2011

::Post Card Raya Dari Pos Malaysia::


Salam..
Buat kelainan skit tahun ni.
kita hantar post card raya bukan kad raya.
heehehhe
tapi dah siap ada setem rm 0.30.
klu guna kad raya sendiri kena tampal setem 50 sen - 60 sen.

1packet ada 8 keping.
set 1 : 4 keping atas x 2= 8 keping
set 2 : 4 keping bawah x 2= 8 keping
RM 5.00

Bole di dapati di pejabat pos..
klu nk saya beli kan pun bole.hehehhe


Thursday, August 11, 2011

::Rindu Pada Pemilik wajah ini::

Saya sangat rindu pemilik wajah di atas ini...
bila puasa bertambah2 rindu saya pada dia..

Selepas sahur terdengar2 suara arwah abah membaca niat puasa setiap hari..
sambil suruh anak2 ikut sama..
kate arwah abah baca niat banyak ngn iklas.. insyaAllah puasa esok tak penat sangat.


*satu2 nye picture Arwah abah bersama amir.

Bila petang arwah abah akan bawak tupperware ke masjid ambik bubur lambuk.
saya rindu sangat dkt dia.. bila hari kedua puasa saya mencari2 bubur lambuk di bazaar ramadhan.
tp malang nye tak da org jual.
Alhamdulilah rezeki saya pada hari ke 3 puasa rupa nye. pagi masuk office sy dapat tahu dr staf agro bank,
diorg nak bagi bubur lambuk petang ni...dgn gembira saya jerit " YESSSS" habis officemate pandang.
Dekat Center market pulak kementerian pelancongan ada bagi bubur lambuk kg baru.
saje jalan2 dkt cm org panggil ambik je la..
Alhamdulilah rezeki bubur lambuk saya berganda2..
lepas skit rindu yg terbuku dihati.

Hari ini saya teringat nasi ulam abah dan mak buat..
pagi2 mak dan arwah abah akan gie cari ulam2.
petang abah akan tolong potong halus sungguh.
pastu siap lg 5 min nk berbuka baru mak gaul bersama ikan masin dan nasi panas.
Allah huAkbar... terliur dah ni.
tahun lepas dapat gak la mak boyong makan nasi ulam..
thn ni mak susu je..tak tau la dpt ke idok. klu blk awl nk request mak cari ulam la..
en johan pandai potong cam arwah abah dia potong ulam.. halus..
johan 1st time makan nasi ulam.. suka dia siap ckp leh bt jual ni.
hahaha...


Al - Fatihah untuk Arwah Abah tersayang lagi dirindui..


ni pusara abah tahun lepas.
tahun ni tahun kedua beraya tanpa arwah abah..
tak ada orang yg ingat kan niat mandi hari raya aidilfitri..skrang.
dulu arwah abah akan ulang2 baca.

Ya Allah ampun kan dosa2 abah ku,
Tempat kan abah ku di dalam golongan orang2 beriman
dan diberkati,
lapangkan kan kubur abah ku
dan teranggin la nur cahaya mu di alam kubur nye.
Amin..



Walaupun abah tak da secara jasad nye.
tp kami tetap bergambar ngn pusara abah..
aku percaya abah pasti senyum gembira.
abang ipar ku yang berbaju biru kiri, masa ni adalah tahun terakhir dia beraya.
dia telah pergi menghadap Ilahi pada disember lepas.
mogo roh nye dirahmati..
Al - Fatihah untuk abang Hashim.



Jika saya rindu abah...
saya akan ingat abang kepada abah saya.
Hj Ismail bin Adamsah.
Bila balik kampung tak lupa nak pergi tengok dia.




tapi...
sudah 1 bulan dia terlantar di hospital.
sekrang masih di dalam ICU.
YA Allah , berikan lah pak chak kekuatan untuk melalui ujian Mu,
Ya Allah berikan la pak chak kesihatan yang baik..
amin..
moga ramadhan ini ada kelebihan bagi pak chak untuk kembali sihat...


Wednesday, August 10, 2011

::Wordless Wednesday #8 ::

Budak hensem dah start memanjat la pulak..
7 bulan 3 minggu.
Sekarang tgh test keseimbangan badan sambil lepas tangan.
aduhai.. cayok3!!!!



::Roti john @ roti mama faryza::


Juadah berbuka puasa semalam.ni idea MIL saya la.huhu sedap ooo daging n telur tebal punya.hehe



Rasa nye saya belum ucap selamat berpuasa pada semua kan..

sy nk guna budak kecik kat bawah ni :


Selamat berpuasa semua kawan2 mama..

comel tak saya..hehehe


Susah betul abang amir nk snap picture dia..

mama suh cakap dekat semua kawan2 mama..
semoga ramadhan kali ni kita semua dapat lebih beramal dari tahun sebelum nye..
Amir tak pose lagi.. br 2 tahun.. nanti mama ckp..

heheheh

Published with Blogger-droid v1.7.4
Friday, August 5, 2011

::Harimau naik LRT ::


(Citer dah basi)

KHamis lepas , johan cuti jadi aku naik LRT.

lupa plak petang tu ada perlawanan bola sepak..

Ni masa dekat masjid jamek.. mai ramai sungguh orang nak naik train pergi bukit jalil..
ganggu org balik keja..
sampai train nasib baik sempat masuk.
Hitam kuning, biru dan oren jersi malaysia diorg pakai.
bangga kejap..
Ni la isi perut train.. Oksigen kurang.. dah macam nak gie stadium jugak rasa nye.
semangat sungguh..
Keluar je dari train ni siap lambai2 bye lagi..heheheh

Tak pe walaupun kita kalah..
tp malaysia menang sorakan.. kan..kan..
Semangat rakyat malaysia tu yg penting.. ada melayu , cina , india , 1 MALAYSIA.

Tahniah buat pasukan harimau malaya.
cuba lagi !!!


::Tempeyek dan Jejari Udang::

Salam.
Hai semua..

Saya ada jual tempeyek dan jejari udang
sape nak leh kasi komen dekat bawah.
memang dijamin sedap..

Jejari udang 1kg Rm 15.00

Tempeyek 1packet ada 50 pc RM 15.00


Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::