Monday, April 25, 2011
Home » » :: Kek Karamel ::

:: Kek Karamel ::

Salam.. aduhai lama x update...

Hari rabu tu tetiba petang kena terlibat ngn UAT tentang data archiving. sambung sampai hari khamis.. tak sempat nk bt wordless Wednesday pun . hhuhuhu..
jumaat pulak saya cuti jaga anak2 di rumah MIL ada hal kat kedai dia.

So sambil jaga anak.. sambil buat project.. bercita2 nak buat lama dah.. geram tgk org lain buat cantik n sedap sangat.. maka sy cari2 la recipe kat internet buat kek karamel ni. nyum3..
ramai bg testi yang sama.. mengunakan recipe sama yang di kongsi di FB kongsi resepi. resepi asal kek karamel ni adalah dari kak Munira Baharum.

dah siap smua.. tgh buat part last tu.. pukul telur putih so saya dah masuk kan sekali karamel ke dalam gula.. dan esen vanila terlebih rasa nye patut 1/2 sudu je tp sy dh terlajak letak 1 sudu kecil.. tu laa gelap je karamel sy nipis plak tu..huhuhuuh.. tak pe 1st time kan..

lepas tu...telur putih sy tak nak jd pekat.. lama dah kacau.. telur plak tak cukup.. hari jumaat dekat area rumah sy kedai melayu tutup..time solat jumaat.. merapyap cari telur plak. lama laa adunan kek n karamel terbiar...agak nye laa tu sbb kek sy cam kurang lembab.. n karemel dh jd warna gula.hahaha... jom tgk picture nye. guna hp je tak clear..


lepas beli telur pukul balik baru jd merique nye.mungkin sbb sy guna spatula yg sama untuk pukul kek. klu nk pukul telur putih je tak leh campur dan tak bole ada air nnt tak jd.
cantik n kagum je.. sbelum bakar ye.. dah bakar belum tentu ok kan.hehee



dah masak.. tp cam frust.. karamel cam tak jd sgt.. sobbsobb..


bila rasa sedap laa.. tp sy pernah makan kak yong sy beli dkt kg kek dia patut lg lembab..
terlebih bakar kot.
tp MIL n kawan2 ofis ckp. sedap..lalalala
ni yg semangat nk bg diorg test lagi ... tgu 2nd trial plak.heheh






6 comments:

yatie chomeyl said...

nanti nk try buat jugak ah..nmpk cantik menarik kek mmg da bomb! eheh

EiJa ZaQuaN said...

tgk pun cam sedap jerk..colourful gitew..

Farra Dhelina said...

alahai..ctknyaaa...

CuTeMiUt78 said...

colorful la.... menarik n tertarik tu

Zura said...

sedapnye...

Elin said...

wah pandainyer buat..meleleh air liur tgk caramel cake ni..nyum3.

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::