Thursday, April 7, 2011
Home » » ::Teats @ Nipple @ puting botol::

::Teats @ Nipple @ puting botol::




Salam...

Alhamdulilah saya dapat share sedikit info dengan kawan2... dalam entry ::Cara-cara Kendali EBM :: , saya ada dapat komen dari chugie yang baru melahirkan anak kedua nye. info saya sangat berguna untuk dia kate nye.


saya masih belum bagi jawapan pada chugie. so entry ini akan menjawab soalan chugie.

Saya pakai puting@ teats saiz biasa je yg kecik tu tak pakai yg besar mcm Avent, botol pun pakai purren, tupperware ,MLO dan Bumble Bee. MLO dan Bumble bee untuk storage susu. pastu kadang tak salin bottol ambik je teats masuk dlm tutup botol tu. heheh

Tapi saya tak pakai puting bulat biasa. saya pakai yang leper. memula pakai jenama Nuk. tapi mahal skit, saya jumpa fiffy puting leper dan lembut... bentuk ini direka ikut nipple mommy bila baby isap masuk mulut. Amir dan Azri guna puting yang sama.



ni haa rupa nye.. 2 pc rm 8.90 bole dpt dekat butik fiffy , manjaku , OU atau giant .

Picture ni agak gabur atas kegetaran tangan sy. tak pe sy taip balik..hehehe


Puting Susu Orthodonitic dan ventilasi

Puting susu orthodonitic dan ventilasi direka khusus untuk mengawal tekanan udara dan aliran udara dalam botol susu. Lubang udara Puting direka khas untuk mengurangkan pengaliran udara supaya bayi tidak menyedut udara ketika menyusu dan mengurangkan risiko kesakitan perut , muntah dan angin.


ni picture dari depan.


ni picture dari sisi.

lubang udara akan duduk atas. lubang puting akan terletak atas lidah. bila baby isap baru susu akan keluar.tak macam puting bulat biasa susu akan terus direct ke tekak baby.

Kelebihan puting ni.. membentuk rahang baby dan gigi akan cantik..hehehe betul ke? Alhamdulilah Amir punya gigi cantik. daddy dia ckp "nnt adik lahir kita bagi puting sama cam amir pakai .. gigi amir cantik.." depend juga.. klu Allah kate ko nye gigi senget..senget laa juga kan...

Anak saya jarang2 la nk kena kembung perut.. alhamdulilah.

Selamat mencuba...

Pssst 1 puting dah bagi pada akma, untuk haziq cuba.


14 comments:

chugie said...

yeay.. tq dear! sangat2 bermakna jawapan awk ni.. buat masa ni sy just guna teats dari pegion je.. nanti nak cari teats cam awak ni juga lah.

Farra Dhelina said...

unik nya bentuk puting ni ye..

..m@m@ T0meLL.. said...

my dote pon pakai puting camni tp tol ckp sis,klu dh kate gigi nk tumbuh senget,tetap senget gak hehehe

CuTeMiUt78 said...

eemmmm betul..betul..... tak semestinya kerana puting gigi jd senget...

willis said...

cumelnye puting...hehehe.. boleh ek botol storage tu dijadikan botol feeding? 1 lagi, botol storage tu ada jangka hayat x? maksudnya lps 6bln kene tukar ke ape ke..

Faryza said...

kak uji:
ha ah bole jd kan feeding botol. botol storage tu pun bpa free.
emmm kurang pasti sangkat dengan jangka hayat botol tu, ada yg kate 6 bln je, da yg kate klu printer dia dh start hilang kena ganti. huhuhhu

kakyong said...

Anis dulu pun guna puting ni. sbb kalo guna puting biasa, dia asyik muntahkan balik jer, sian kat baby.. sampai umur 3 tahun guna puting ni.. lately jer tukor puting biasa..

beby emma said...

Sis puting ni ade warna kuning dgn putih kn..same je dua2 kn..

Faryza said...

yeap ... yg kuning latex cepat kembang , putih silicon.. biasa tak kembang..

Faryza said...

yeap ... yg kuning latex cepat kembang , putih silicon.. biasa tak kembang..

syiema harun said...

Nk taye klu baby x hisap susu kuar x..

syiema harun said...

Nk taye klu baby x hisap susu kuar x..

Norwatihah Buntar said...

sy ada beli tp tak da lubang..sy tak tahu nak bg lubang kat mana

Norwatihah Buntar said...

sy ada beli tp tak da lubang..sy tak tahu nak bg lubang kat mana

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::