Friday, March 11, 2011
Home » » ::Azri Dalam Nursery part 1::

::Azri Dalam Nursery part 1::



Salam..

seperti yang dijanji kan nk cerita kisah yg dh agak basi..hehehe

Buat kawan2 yang tertanya2... nursery yg mama maksud kan adalah nursery dalam wad.
lepas lahir kan adik mama rehat dlm bilik jap, minta baby diorg kate baby tgh bg oksigen..berdebar hati dgr cam tu. johan ckp mmg procedure baby br lahir.dia nk check dulu.
jap lps tu nurse bawak azri bagi kat mama.. pertama kali mama pegang azri dan terus mama susu kan dia..waaa nikmat susu kan anak sudah kembali. tp mama dpt tau nurse dh bg fm kat azri skit..so sad........ lps tu nurse ambik azri ke nursery... tido laa mama kat dlm bilik seorg2..

pssstt masa ni sihat leh reply sms smua bius ada lagi.hehehehe..

lepas tu... cerita ni mama dpt tau dr nurse lps azri masuk nursery untuk kali kedua.
nurse tu ckp. lps salin pampers kot.. baby menangis... lps tu dia bedung semua.. tetiba kawan dia ckp cuba tgk baby tu nafas laju sgt la.. muka pun cam nk biru dah.. terus nurse tu buat check nadi dan oksigen ke paru2.. mmg oksigen ke paru2 azri sangat rendah. nurse call doctor Nik.

pagi nye doc nik suh buat blood and urine culture . azri terpaksa ambik oksigen.... sedih hati mama. terus mama call daddy suh bawak pam s3 mama... ini la masa nye mama perlu bekerja keras. walaupun susu tak keluar lagi.. tp mama tetap yakin bahawa susu mama adalah ubat terbaik untuk anak mama. breast rasa keras..tp susu keluar skit.. mama tak berhenti sikat breast bagi longarkan salur susu...agar senang susu keluar.. mama operation drip dan tiub urine tak buka lagi.. mama x bole pergi nursery.. tp mama dpt tau nurse bg fm juga.sgt sedih...

mama pam dapat laa skit setgh oz cam tu... (aduh hp rosak...ada pic susu yg mama pam.)
tp mama sangat bersyukur itu adalah colostrum untuk azri.. terus panggil nurse suruh bagi susu dekat baby. stop FM mama akan bg EBM. setiap 2-3 jam mama pam... daddy je bgtau keadaan azri pada mama. ptg nye doc dah start bg antibiotik .. drip dekat kaki azri. mcm pakai kasut bot.kecik2 dh kena cucuk..masih ada bekas sampai skrang. masa lahir tu azri dah terminum sedikit air ketuban yang berwarna hijau macam air tebu. mcm dia dh terberak skit so air ketuban dah bercampur dgn najis. infection telah berlaku.. itu sbb paru2 dia tak cukup oksigen. perlu ambil oksigen. setiap 1jam nurse akan ambik bacaan oksigen, nadi dan suhu badan . azri demam skit. antibiotik tersebut perlu dihabiskan dlm masa 5 hari. 6 hari mama n azri duduk wad. mama dh bole blk masa hari ke 3 tp daddy suh tunggu azri. mama pun berat hati nk tinggal azri. selalu nye baby yg bf akan duduk ngn ibu. tp sbb azri pakai drip dekat kaki.. so procedure hospital, azri tak bole keluar dr nursery.tp mama bole masuk nursery utk bf azri.

mama n azri dlm nursery

petang sabtu mama dh bole pergi ke toilet. drip dan urine tiub dah buka. mlm tu mama minta daddy bawak gie tgk azri dan bf dia... mama tanam semangat mama perlu kuat.. untuk anak mama sihat. anak mama perlu minum susu mama untuk sihat dan mama takut dia lupa cam ne direct bf. mmg sedih... dia refuse memula bg tu... ye laa nurse bg guna sheering ...(alaa benda yang bg ubat kat baby utk) tp ada gak nurse yg malas dia bg botol guna puting doctor baby yg kuning tu....
tgk kaki kanan kena balut pakai sarung kaki.

hari ketiga ahad, mama pam dpt 1 oz alhamdulilah.. lps tu mama pam dpt laa 2 oz gitu.. setiap 3 jam mama akan pergi nursesy direct bf. mama pesan juga kat nurse panggil mama klu azri bangun. kdg panggil kdg tak. kdg tny baby tido td dh minum fm. so sad. mama keras juga. saya xnak anak sy minum fm. susu saya ada. so panggil sy jika dia bangun. kedg mama tak daya mama pam je.

alhamdulilah lps tu susu mencurah2 keluar. sampai kul 3 pg bangun pam sbb bengkak. dan basah baju.bila pam dpt sampai 5 oz...waahh syukur sgt. panggil nurse suh tlg simpan susu dlm peti sejuk dkt nursery. hari ketiga mmg susu dh byk. kekadang tu sampai 10 oz pun sampai kiri 5 kanan 5oz. sampai kekadng mama gie nursery, baby tido sbb dh bg ebm..
sedih blk bilik ..uhuh xdpt nk direct bf.sbb nurse tgk susu kita byk dlm peti sejuk.masa buat 2nd time urine n blood test alhamdulilah dah normal.dlm air kecing ada skit sel darah putih...sebenarnya adalah infection yang dh disikirkan oleh susu ibu. wahhh betapa hebat nye susu ibu kan. tp totally adik minum colostrum bukan direct feeding. tak pe laa azri.. janji dpt.

hari ke 6, bole balik hari khamis. dekat 6 ke 8 botol susu yang perlu dia bawa pulang.lama duk hospital mama dh kenal ngn nurse smua.huuhhu...

kami pun pulang kerumah....bahagia nye blk rumah..

ada part : 2... ada picture tp hp rosak.. lupa plak bawak kat reader.


3 comments:

Huda said...

isk3..sedih gak aku baca kisah ni..moga jadi panduan utk org lain juga kan ttg susu ibu tu :)

chugie said...

syahdu plak rasa..

tp tu lah.. kalau bersalin kat private ni, dorang jarang nk saran kite terus bg BM terus lepas baby lahir kan? sure dorang bg FM..

kakyong said...

begini rupanya kesah si azri.. dugaan sungguh.. kuat semangat faryza... caiyook.. semoga azri mendapat yg terbaik...

tp di wajah tu tak nampak susah hati langsung.. pandai betul simpan.. ;)

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::