Thursday, March 17, 2011
Home » » ::Pos Parcel Atau PosLaju::

::Pos Parcel Atau PosLaju::

Salam....

anda mesti pernah melalui pengalaman mengepos parcel (bungkusan) menggunakan perkhidmatan pos malaysia kan...

Mana satu anda akan pilih antara PosParcel atau PosLaju???

anda tentu kan sendiri ...
buat persoalan nye...

1) hendak sampai awal atau lambat?

Awal- guna poslaju... tgk kawasan juga mengambil masa 1 hari atau 2 hari.

Lambat - posparcel..... tgk negeri klu dekat2 sekajap je kurang dr 1 minggu. klu KL - terengganu ambilmasa 1 minggu baru sampai.. ye mmg lambat. tapi sekarang parcel akan dihantar sekali dengan poslaju jika ada penghantar tempat yg sama. contohnye... ada barang yang perlu dihantar ke terengganu menggunakan poslaju..maka barang posparcel akan jalan sekali.. kira nasib laa kan.huhhu

2) nak bayar mahal atau murah?
poslaju minimum rm 6.00 gitu.. tp poslaju akan timbang berat, klu ringin dia akan ukur plak kotak tu besar tak? klu besar dia akan ikut harga besar kotak..
lagi besar kotak lagi mahal, walaupun tak berat. maka.. jika barang anda tak berat, cari kotak kecik je tau. klu kotak kecik tapi berat dia kira berat kotak tu. contoh nye semalam, saya nak hantar barang ke terengganu.. sy pergi ke kaunter poslaju , kotak kecik tp berat nye 3.56kg bersamaan ngn rm 28.00 waaaa mahal, tp kelebihan nye sampai cepat dlm 1 or 2 hari akan sampai.

posparcel... minimum rm 7.00... nampak mahal kan.. sy pernah hantar bekas kecik tp johan guna parcel igt kan lg murah..ohhh tidak...
tp kotak sy yg berat nye 3.56kg tadi bila di timbang di posparcel kaunter, cuma perlu bayar rm 10.00 sahaja... tp kekurangan nye sampai lambat skit la kan. dlm masa 1 minggu gitu.

anda juga bole check dimana parcel anda berada dengan mengunakan Track and trace
disini : http://www.pos.com.my/pos/appl/service.asp

oleh terpulang pada anda untuk membuat pilihan...



4 comments:

axelida said...

nice info.. tadi pon ada nak htr brg customer, br terkial2 cari info kat pos malaysia tu

Faryza said...

mmg ramai yg blur2..kita yg keja kat sini pun cam tu..hehehe.. lebih baik kita gie kaunter tu timbang tny price dulu.. jgn terus gie je.. terkejut beruk nak bayar nnt..hehehe

W a n i e said...

hehehe... post barang ke terengganu ye.. =)

kakyong said...

pernah guna poslaju hantor brg dr Ipoh ke lenggong.. 1 minggu baru sampai... huhuu

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::