Monday, March 14, 2011
Home » » ::Azri Dalam Nursery part 2::

::Azri Dalam Nursery part 2::

Salam..

nape ye ada part 2 plak.. kan part 1 dah balik rumah, dah sihat alhamdulilah... jom kita sambung.
setelah pulang ke rumah, Azri sangat selesa pikiran mama, asyik tido je...
tapi yang buat mama rungsing dia tido 3-4 jam tak bangun. ajak minum susu pun tak mau. mmg kurang nak minum susu. menangis pun kurang. klu nak dengar dia menangis masa basuh berak dekat sink air sejuk baru dia menangis itu pun kejap sangat.

Amir suka adik balik. sayang2 dia dekat azri.... Amir sering batuk2 main2.. heran gak mama. tapi igt dia lawak2 je.. macam ajuk org batuk tu. Azri pulak baru balik kecik lagi antibody kan low lagi.

Hari ahad, Azri masih perangai sama, suhu badan pulak turun naik... aduhai.. igt nk bawak gie klinik, pastu turun blk suhu dia. emm tp dia mmg kurang aktive. tido je. susu tak minum sampai mama terpaksa pam ... 1 hari dekat 6-7 botol 5oz 1 botol. ebm frozen bln 12 ada lagi 6 botol. bulan 1 usah kate la.. byk ..entah bila nk habis. daddy cakap mama buat mandi susu je la yg bln 12 , start la guna bln 1 pun.. entah sayang plak tak habis kan.. poning den.. huhu.. ehh out of topik plak..


ni peti ais mama dekat atas.
dalam laci bawah tu smua bln 12.atas tu bln 1

ni peti ais bawah, tumpang MIL nye peti sejuk tak muat dah kat atas.
ni susu bln 1 dan 2.

Malam nye mama tak leh tido, asyik ambik suhu azri setiap jam... risau sgt, pagi isnin tu kami bawak azri ke az- zahrah ... tp doc nik tak da... so refer ke doc nazim. doc risau infection yang memula haritu datang kembali, doc timbang berat, naik tp susu kurang.. emmm....
masa ni suhu badan azri 39.1 C. tinggi tu.. terus call bahagian emergence. doc bawak azri ke emergence . ambik darah lagi si kecik mama... masa ni mama tak tgk. tp doc ckp kena warded, air mata mama mula berderai.. aduhai masuk ward lagi sayang mama. doc kate kena ambik antibotik lagi. hari tu kaki kanan, cari dekat tangan susah... cari urat dekat kaki kiri plak. masa ni azri dah menangis kuat... mama tak tahan gie masuk tgk. aduhai sian tgk kaki azri kena cucuk ngn drip lagi. kaki kiri plak kali ni.. mmg air mata jatuh tanpa bole di tahan2 lagi. bayangkan kita yang besar ni masuk jarum drip tu pun dah terkujat sakit.. ni kan baby yang umur 10 hari.

adik je warded.. tapi daddy suh mama tunggu azri dekat ward. azri masuk nursery mama , masuk ward.hahahahhha... tp kali ni ambik bilik 2 orang. daddy blk rumah ambik baju n pam.
bermula laaa kehidupan mama n azri dekat ward buat kali kedua.huhuhu..

masuk je nursery nurse tukar baju dan mandi kan azri ngn air sejuk.. supaya demam dia cepat turun. alhamdulilah petang nye dh turun 36 c. tgh hari dah start antibiotik dan ubat demam jika perlu. baby yang berumur bawah 6 bln tidak di galak kan mengambil ubat demam, jika suhu badan nye melebihin 38.2c baru diberi ubat demam. jika tidak bf dan ambil suhu nye setiap 1jam... haaa mama pun dah pandai jd nurse dekat nursery.. mana tak nye 2 minggu kawan ngn nurse je kan.huhuhu...

malam nye dapat tau amir tak leh tido. suhu badan dekat 38 c. demam panas sgt badan. batuk dan selesema. pagi nye johan bawak gie klinik rupa nye amir sakit tekak. infection tekak dah pergi ke telinga merah dah telinga.. bila dah kuat sgt badan tak tahan baru dia demam. kuat jugak dia lambat demam. selalu dah infection dekat tekak budak2 akan demam dah. ni laa kuasa BF , walaupunn fully bf amir 9 bln dan campur fm sehingga ke 1tahun. alhamdulilah. kuat juga antibody dia, dan otak pun berjalan seiring ngn kaki dia.

mama bagi tau doctor pasal amir, mama rasa bila amir batuk virus tu dah berjangkit ke azri... mmg betul laaa rasa nye.adik plak lemah baru baik sgt senang kena jangkitan.ikutkan doc nazim nak kasi 3 hari je antiobitik. blk je doc nik dr bercuti terus dia ambil blk kes azri. sbb mmg dr lahir azri bawah jagaan doc nik. doc nik ni mmg particular skit.. tp kita puas hati kan.. dia buat lagi test urine culture . even dlm blood culture normal tak da infection. huhuhu.. maka perlu di tunggu lagi sehingga 5 hari dan perlu habiskan antiobiotik selama 5 hari.

wahhaaahah... sangat la bosan mama di ward bila time azri tido, daddy tak dtg lagi ke.. mama gie lepak ngn nurse... lagi baring mcm lagi sakit.. walaupun dh kurang sakit.huhuhuh..
mama masa ni mmg sakit belakang sgt.. yelaa tak urut apa pun lagi tak sempat masuk ward blk kan. setiap 2 jam atau 1 jam lebih mama akan gie bf azri. walaupun mama direct bf mama kena pam juga. setiap session plg kurang 5 oz.. klu tak 10 oz. alhamdulilah rezeki azri.

penuh laa peti ais nursery ngn susu mama. malam mama sedar mama gie nursery klu tak nurse akan bg ebm je..lg pun mama tak kuat sgt lagi.. tp mama dpt pujian dr doc nik.. kate nye mama azri ni kuat semangat betul la..alhamdulilah doc.. diberi kekuatan dari Allah, hati ibu nak tgk anak dia sihat dengan cepat.
1 hari tu nurse suh mama ambik susu bwk blk nnt takut rosak bwk blk dan beku kan. mmg mama dah suh daddy bawak beg utk isi susu bwk blk n beku kan... sbb bekas dah tak cukup.uhuhu.. ada la dekat 10 botol gitu.. ada org tu pelik je tgk johan ambik susu dr nursery.. dh macam pengedar ambik susu dr pembekal plak..ehehehhe...

masa 2nd time ni juga doc nik dtg jumpa mama sendiri dan nasihatkan mama sunat azri bila dia dh sebulan atau lps pantang nnt. sbb salur kencing nye kecik. senang kena jangkitan. bertambah runsing hati mama ni adik... huhuhu tabah itu perlu, tak bole tension nnt production susu down.

mcam2 benda mama belajar dlm nursery.. kekadang tgk baby baru lahir... ada yg kecik.. ada yg muntah air ketuban.. baby yg minum air ketuban dlm perut perlu di isap sampai ke tekak dia.. masuk kan tiub kecik ke mulut dan guna mesin isap air tu keluar.. agar baby tak muntah bila minum dan dah senang kena kahak atau jangkitan apa2. bila br lahir mmg nurse dh terus buat. tp kekadang ada lg dlm teka diorg.. haa benda ni mama tgk sendiri ngn mata kepala mama.. pergghh agak kesian.. nurse yg berani , tangan tak mengeletar je bole buat..tak bole ada perasaan kesian.. kena ada perasaan nak tolong baby utk kebaikan. klu tak lepas je minum, baby akan muntah. tambah pulak minum fm kan.

ada kes 1 ni pulak anak no 4, tp nak fully bf.. bila nurse bg baby utk bf.. nnt dia panggil blk nurse suh ambik baby, kasi kan fm laa.. sy dah lupa cam ne nk bf baby.. aduhai sian baby tu mama dengar.... blk la baby tu ke nursery dan mimum la dia susu fm.

itu kes org.. pastu mlm ke 4.... azri nye ubat dah habis.. tp nurse yg tukar shif tak bg laporan yg ubat habis... hampeh betul .. terpaksa 1 nurse ni shift malam berlari gie klinik lain beli ubat.. aduhai.. nk je belasah nurse tu.. mmg kena marah laa nurse tu kan. pastu doc siap call nursery kul 3 pg tny pasal azri.. haiiii....sangat suka doc nik.heheh tq very much.

lg 1 kes , setiap jam azri akan dia ambil suhu melalui buntot dan akan di pasang mesin utk baca oksigen ke paru-paru cukup atau tidak.. tapi ada skali tu gam selotip melekat pada kaki azri. mungkin nurse cuba tarik dan luka kaki anak mama.sungguh laa..geram je rasa.. bubuh laa ubat tak pun. masa doc nik buat check up mama bgtau, doc suruh nurse ambik antibiotic utk luka... nasib baik mama tak tau mana 1 nurse tu.uhuhhu tp mama tak ambik berat sgt la, sbb diorg dh jaga anak mama siang n malam kn. tp buh la ubat, sian dia. klu kita pun pedih tau tetarik kulit tu. dh la baby kulit nipis lagi.

jumaat tgh hari baru mama n azri pulang.. punya la lambat nak tau keputusan bole keluar ke tak.. mama dh bosan duk kat situ.. sbb buah hati mama amir dekat rumah..sian dia..

Alhamdulilah azri kembali sihat tak da demam, minum pun dah ok.. tp tak la kuat sgt cam awl2 dulu. tp berat still naik.. blk rumah pun mama still monitor suhu badan azri. selasa minggu depan nye ada check up ngn doc nik. ni nak sah kan azri betul2 sihat. dah bole pulang ke kampung.
syukur alhamdulilah.. azri sihat .....
jumaat baru kami pulang ke kampung. kira2 umur azri dah 21 hari la...
sedap nye dpt blk rumah mandi herba dan berurut. walaupun masa ni tak berani pakai bengkung lagi. blk kg br mama try pakai.

Alhamdulilah sehingga hari ini azri sihat. tak da sakit ape.. syukur amat pada Allah.

picture semalam keluar gie ikea.

1 comment:

Mask-roll said...

byk nye susu mama..seronoknye...

azri dah sehat skrg...Alhamdulillah...

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::