Tuesday, March 15, 2011
Home » » ::Tips Banyakkan susu ibu::

::Tips Banyakkan susu ibu::









salam....

ada yang nak tau cam ne mama nye susu banyak?? tak da pun org tny sibuk je nk bgtau hehehe...


ni hasil perahan hari ahad. hari kedua.
bersyukur sgt. ni br bole duduk nak pam.

ni hari selasa.hari ke 4 pagi.

tak tau laa setiap org lain cara nye. tp alhamdulilah untuk mama tips ni sangat berkesan.

Tips nye:
1) tanam semangat dan niat dlm hati utk fully BF baby bila lahir, jangan lupa minta pada yang ESa.
2) bila baby lahir terus bf baby walaupun susu tak keluar.. nnt breast akan simulate bila baby isap insyaAllah susu akan keluar.
3) bila baru bersalin salur2 susu anda masih baru.. belum kembang cewah ni pikir sendiri je.. so bagi dia jln lancar kita sikat breast kebawah...
4) pam susu walaupun hanya keluar 1- 2 titik... untuk simulate breast.
5) kena minum air masak dan makan. klu makan byk tp minum kurang pun susah gak makanan nk jd susu kan.so minum perlu banyak. tp org tua2 marah minum byk.. nnt kembang kate nye.. tp minum air suam laa buka air mineral yg sejuk , klu sejuk sila tambah air panas ok.
6) no more diet klu nk bf. nnt susu tak da. diet laa lps 2thn nnt. tp bf adalah salah satu daripada tip unutk menjadi langsing kembali. tak percaya tny kak e-car.
7)sentiasa bersyukur setiap mana susu yg kita dpt.
8) klu dah bf baby kanan..dia tido nnt kiri kita pam.. pastu dia baby bangun bagi kiri pulak kanan kita pam. masa dlm pantang baby tak isap byk lagi kan.
9) bila rasa breast bengkak dan start meleleh basah2 baju.. pergi laa pam susu tu. rugi susu keluar membazir.
10) jgn tension. klu gaduh or merajuk ngn hubby pun kejap2 dah la.. nnt production down. huuhhu.. tak percaya cuba la.


laci bawah adalah hasil perahan bulan 12 sahaja. ada dekat 40 botol kot.
atas hasil bulan 1.
semalam 13.3.2011 saya dah susun ,
laci bawah dah digunakan dan diganti dengan bulan 2 dan 3.
laci kiri kecik ada hasil bln 12 yg blum habis. skrang bg 2 botol frozen ebm tp 2 oz lagi digunakan utk basuh muka.huhuhu

peti sejuk bawah ni. hasil hujung bln 1 dan awl bln 2 dan bln 3. dah bercampur. ni tak sempat susun lagi. setiap botol ni ada 5 oz.
peti sejuk 2 pintu hanya tahan 3 bulan sahaja.. ada pulak org mandi susu nnt.huuhu

tips2 ni di kumpul sendiri.. oleh saya dr dlm hospital lagi. mmg sy tak ambik jamu ape2 lg or mengurut.sbb saya operation lambat skit ambik jamu dan mengurut. tp lepas 3 minggu sy dah start mengurut , ambik jamu ..maka susu pun makin meriah.. sampai tak tempat nk simpan.huhuhu

skrang saya akan pam 4 kali 1 hari... sebelum subuh, pukul 10 pagi pukul 2 ptg dan pukul 5 ptg. tp kekdg terskip laa kul 2ptg tu. huhuhu.. hasil nye dapat la 20oz... tp skrang ni tak tempat nk simpan. ok la nnt sy citer plak cam ne sy manage susu utk azri minum masa saya pergi kerja.

4 comments:

Huda said...

tak perlu risau badan gemuk sbb bile bf insyaallah badan akan kurus semulajadi :)

Elin said...

wah, bagus2..chaiyok2 bf sampai umur 2 thn. Akak dpt fully samapi 1 thn 1 bln...tapi smpi skrg still bf. :)

kakyong said...

tahniah.. terus kan usaha... gigih ibu2 yg mengepam ebm ni... kakyong dah biasa baca semanngat yg ada mcm ni... terus kan faryza,...

kakyong hanya direct bf jer.. ni pun dah 2 tahun 7 bulan.. susah betul nak wean off... :p

Sharifah Khadijah said...

Banyak susu awak...tahniah....hehe

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::