Wednesday, November 10, 2010
Home » ::DuGaAn DaRi IlaHi::

::DuGaAn DaRi IlaHi::

salam... Entry ni adalah masa mama tau mengandung amir tahun 2009.*****

Alhamdulilah....syukur kepada Allah atas dugaan yang diberi,kerna aku tidak mengeluh hanya sedih kerna takut untuk melakukan operation dan masuk hospital..moga dosa-dosa ku pada Ilahi dihapuskan dengan keredhaan aku menerima dugaanNya.

Seperti yang tertulis di entry kawan-kawan,huda,hariza, pudin yang menceritakan kisah hidup aku baru-baru ni..ye..terima kasih..masih ada yang sayang dan perhatin terhadap diri aku..waaa!!! terharu kejapcryBig Smile

Pada hari Ahad lepas tetiba malam aku demam panas...tp biasa je...mmg dalam bulan ni banyak kali perut aku masuk angin...tp biasa la kadang makan lambat ye laa blk kerja masak br makan,tp aku lapik perut dengan makan ape yang ada jugak...tapi nak jadi kan...Isnin, seharian di pejabat aku tak da mood, badan x sedap dan perut keroncong je sampai hariza pun dengar rasa nya nazim pun dengar tp buat dek je...:P

Malam makan diluar mak mertua aku ajak, makan nasi, sup ayam dan telur bungkus..ok la..tp perut aku masih menyanyi...sampai umah cirit birit plak...lepas mandi duk kejap aku muntah...banyak kali semua yang aku makan dr hari Ahad sampai mlm tu kuar blk..minum air pun keluar..x tido malam tu...ulang cirit- birit n muntah-muntah....Johan pujuk xyah keja ambik mc..akhir aku mengalah...pedih perut keliling...Dada aku pun sakit...

Call ofis kate MC..sms dengan huda bertanyakan sedikit kemusykilan..pada yang berpengalaman..pukul 9 pagi aku ke Poliklinik Az-Zahrah...Dr. tekan perut dia cakap aku apendik kena buang jugak..untuk kepastian aku buat ujian darah dan aku sakit dada, so buat ujian air kencing sekali... tak sampai 15 min........

Dr. panggil masuk, apendik dalam darah dah 300 poison dia aku pun x paham sangat...tp peringkat awal..tp kena buang jugak..dan ujian air kencing jugak positif..waaa...baru 2 hari je alhamdulilah rezeki...Oleh sebab itu maka apendik kena buang jugak..hari tu jugak..kena puasa dan buang petang nye..Tp Dr tak bagi harap untuk janin takut dia kena ubat bius..maka..dengan sedih aku di masuk kan drip air dan masuk ke ward Zainab..sakit perut, otak tak tenang tp aku x mengeluh ni la pertama kali dalam hidup admit ward dan kena operate.. hati bercampur sedih dan gembira..betapa Allah maha Penyayang memberi aku kabar gembira dan sedih...apa aku bole buat berdoa...diberi kekuatan dari sms Hariza dan johan..terima kasih Hariza sms awak sangat bermakna buat saya berfikir....nagis je aku...sampai nurse bg ubat tahan sakit...cucuk buntut lg..first time juga..baru la aku jadi tenang tp klu org lain dah tido aku tak leh tido...tp alhamdulilah dah x nagis bole senyum.. hati kat dalam sentiasa berdoa...

Petang Pakar bedah yang ambil kes aku ni Mr Hassan or Dr Hassan..sangat low profile org dia..tp baik..macam seorg bapa...yang mengambil berat ttg anak nya..itu la gaya dia bila berbicara...dia buat check up kat aku...99.99% apendik..harus buang jugak..janin..kita perlu berdoa pada Allah...saat itu air mata mula bertakung....

Pukul 3.30 ptg tak seorg pun datang untuk beritahu ttg operation aku.tp aku kena sign surat mengizinkan diri aku dibedah...tp kate nurse tu banyak kes hari tu..so lambat skit nak operation...pukul 5.30... abg gee dan johan pegi minum, mmy pegi solat, nurse minta aku pergi jumpa dr faz pakar OnG untuk buat scan...

Dr Faz sangat sweet orang dia..membahasa kan diri dengan panggil doctor...memula confiuse aku doctor mana ni...Scan abdomen...tp janin baru 4 week mmg tak nampak ape...rahim je dah tebal...bila ke kanan nampak ovari cantik seperti buah kacang, tp bila sebelah kiri ovari tak nampak..tp tiub fallopian aku bengkak...dr suspect etopic pregnancy atau kandungan luar rahim.. kemungkinan tiub fallopian tu pun kena potong dan ikat.maka ada 1 ovari untuk pregnant lagi..dr suruh aku buat keputusan..aku buntu bertambah sedih..dr faz call dr hassan...tanya pendapat dia..dr hassan ada dekat KPMC masa tu, dr hassan cakap dia bole buat cara laparoskopi...tp aku hendak berbincang dengan johan dulu..

Setelah aku menerang pada semua nurse datang tanya keputusan...laparoskopi ni kita buat 3 lubang masuk kamera pastu bole tengok tiub fallopian di kiri dan apendik di kanan..tp dekat KPMC je alatan cukup semua..dr hassan nasihat pegi sana dia yang akan buat dekat sana..setelah biling semua selesai dan Ambulance datang...sakit aku pun datang blk ubat dh hbs...mak aiiii..

Ni pun perkara pertama dalam hidup gak...naik ambulance...bertambah sakit jadi nye goyang2..dengan bunyi lagi..cakap lagi " beri laluan".."beri laluan"...masa baring dalam ambulance membuat aku insaf... memikirkan tentang Mati..bila mati kan naik van jenazah..macam tu la bergoyang2 agak nya kan....SESungguhnya sakit mengingatkan kita pada mati...betul tu...

Sampai di KPMC aku dimasukkan ke ward kecemasan dan kebilik Topaz. level 2.masuk drip lain cucuk buntut lg...kali ni aku kalah...terlelap gak...siap pakai baju untuk masuk bilik bedah..GL tak siap tapi terima kasih pada dr hassan..dia nak buat jugak wlaupun GL tak keluar..yelaa.aku sakit dan dah puasa separuh hari...dekat pukul 11 aku turun ke bilik bedah..tp dh lalok ngn ubat..kan.. baring kejap tunggu interview untuk bius...pastu lalok-lalok kena sign surat izin bedah...pastu aku terlelap kejap.beberapa minit kemudian...nurse ajak aku pegi masuk...selawat dan istifar je bermain dimulut...first time kaki melangkah masuk bilik bedah....tuhan aje yang tau.. baring..kemudian dipasang segala macam wayar kat jantung..kepit jari untuk nadi...bg oksigen yang bercampur ubat bius...(sebelum i tgk dlm tv je) masa tu aku mengucap n ingat Allah je..tak mustahil nyawa kita ditarik..itu aku sedar...pakar bius suruh baca bismilah dan mengucap bila dia pasang oksigen..tp kena buka mata..sampai situ j aku sedar....

Dalam pukul 12 aku separuh sedar...lepas tu aku sedar...tp penat banyak bercakap, johan cakap semua ok janin pun ok nurse tunjuk apendik yang di buang nak bawak kemakmal kata nya.terus aku berdoa supaya dia kuat tahan ubat bius ..perlu bantuan oksigen..nadi kejap bunyi tittttt.............. johan cepat2 suruh aku tarik nafas...aku penat sangat..kecik dulu ada penat...masa sek rendah..tp percaya la bila operation kita akan kena penat blk ...sekrang pun kekdg aku penat..nafas laju....

Bila dah rasa sedar sepenuhnya...aku penat baring di katil keras nak naik ward..aku bangun tp muntah ubat bius agaknya...Ya Allah tuhan saje tau sakit sangat..bila batuk..muntah.. bersin..

tak leh minum ape sampai kul 8 pagi esok..mak aiii..first time lg aku pose 24jam...mmg tak bermaya sangat...bila dah bole minum n makan aku muntah je..tak leh terima langsung sampai magrib nurse tanya dr ..dan dr hassan bg kebenaran aku diberi ubat tahan muntah..dr klu bole tak mau aku makan ubat sangat coz pregnant...malam br dapat makan...sampai hari ni aku tak muntah dah..Alhamdulilah..baru la kuat skit.. hari khamis dr hassan datang melawat tgk semua ok..bole keluar tp pegi scan dulu dengan dr mimi OnG di KPMC.. pastu bole balik..

Ohh lupa cerita...rupanya bila dah jumpa apendik dr hassan pegi kerahim dan ke tiub fallopian ..dekat situ x da pendarahan atau pun etopic pregnancy tp cecair je...dia dh buang cecair tu..janin duk tempat betul tp berdoa la supaya dia kuat tahan ubat bius.. Bila scan dengan dr mimi..masih xnampak.dia pun x berani tekan kuat baru sangat operation tp tggu 6 week InsyaAllah bole nampak titik hitam dalam karung dan dengar nadi janin..Doa aje la...InsyaAllah....

Petang pukul 4.30 sampai rumah..maka bermula la MC panjang iaitu selama 3 minggu lama nye..mati kutu aku kat umah...uhuhhu

Apendisitis keradangan apendiks:

Apendisitis merupakan keradangan pada apendiks vermiform iaitu struktur kecil berbentuk cacing yang terjulur keluar dari usus kanan.Tiada siapa yang tahu apakah fungsinya yang sebenar. Apa yang pasti, kita boleh hidup tanpa apendiks. Namun, tidak bermakna jika apendiks tidak mempunyai apa-apa peranan di dalam sistem pencernaan kita, ia tidak mendatangkan apa-apa masalah. Rujukan dari Utusan

Ectopic pregnancy :mengandung di luar rahim

Salah satu komplikasi hamil ialah mengandung di luar rahim. Ini terjadi apabila telur yang tersenyawa membuat implantasi di luar rahim. Kebanyakkan berlaku di dalam salur fallopian itu sendiri . Rujukan dari Alam Hamil


Laparoskopi: Sebanyak tiga torehan dibuat yang setiap satunya berukuran di antara 5mm hingga 10 mm sahaja,Ditengah masuk kemera..Utusan



Ni la cara Laparoskopi yang aku buat..cepat baik tapi mahal.aku sakit coz buang apendik.Rujukan dari Wikipedia

Ni gambar print screen video yang dr Hassan bagi..ni la appendik aku.


Ni dalam tiub fallopian, cecair yang di sangka etopic.



:::Ya Allah, Terima kasih atas dugaan yang Engkau berikan..alhamduliah aku dapat menghadapinya..Ya Allah, jika ni rezeki dan amanat yang hendak diberikan kepada aku dan johan, kami menerima dan akan menjaga dia sebaik mungkin..insyaAllah..Ya Allah kuatkan la janin ku agar dia membesar sebaik yang mungkin...semoga dapat kabar kegembira pada minggu ke 6 nanti..insyaAllah..Amin.:::

Sambung : pengalaman lahirkan amir next enrty nnt ye.
tq


7 comments:

✿ EyZa ✿ said...

gerunnya tengok appendix tu fariza.. takott..

Faryza said...

huhuhu.. tu laa tak sanggup gak nk tgk masa doc bagi cd tu. tp dh mmg harta dlm badan sendiri kan tgk gak la.ni pic yg fariza tgk tu video eyza.huhuhu

Huda said...

ngeri tgk pic tu ...mudah2 an dijauhkan..tp penyakit tu pun kire dugaan Allah nak bg kan, supaya kita sentiasa ingat DIA. amin.

Faryza said...

Ha ah maka terhabus laa dosa2 kecik..kecik je kan.hehehe yang Maha mengetahui Dia yang Satu.

armouris said...

lagi info tentang mengandung luar rahim di SIHAT SELALU - Mengandung di Luar Rahim

mohd shah riza said...

Laparoskopi appendiks berapa rm kt kpmc tu... berapa lama sakit appendiks tu elok lepas Laparoskopi dijalan kan,..

Faryza said...

emmmm sy buat masa tu hujung thn 2008. dlm rm 8k.tak lama.. dlm 2 minggu dh baik dh. doc bg mc 3 minggu.

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::