Thursday, November 11, 2010
Home » ::Pengalaman bersalin amir 2::

::Pengalaman bersalin amir 2::

sambungan ...

3hb july 2009 - pagi-pagi lagi dr Noriani dah datang bilik aku..check CTG yang diorg buat malam td. Pastu check dilation, masih blum buka..pastu aku mengadu dekat doc, kenapa aku selalu sakit peha kiri..so doc tekan2 dekat ari2.." aik kepala baby u tak da kat bawah ni, u sakit tak I tekan?" aku jawab tak rasa ape pun..bila tekan dekat peha kiri aku sakit.. pastu doc geleng kepala, kepala baby u dah naik pegi peha kiri u ni..tp kontraksi u dah makin kuat..klu baby tak turun dan kontraksi makin kuat u kena operation. sebab rahim makin mengecut tapi kepala baby tolak peha,bukan ada dekat pintu rahim..tu sbb pintu rahim aku tak buka..ok la tgh hari ni kita scan, doc cakap..tp CTG masih buat..dengan rasa sihat..hihihi aku call ofis seblum doc datang rasa nye.."saya mc, kak Mazlina warded..tp tak da ape nnt keluar la.." cewah..confident..Tongue

Lepas doc keluar, Johan ada keja skit nk blk umah n g office kejap kate nye..aku pun tak sakit kan tak pe la pegi la..suh dia bawak air zam-zam.emm duduk la berehat sesorg waa bosan je..tgh hari abg gee datang..doc suh aku monitor kontraksi tapi tak reti la..kejap keras..tp aku rasa cam keras biasa je..sbb tak sakit aku tak reti kira..huhhu pastu baby pun active je..emmm lepas solat jumaat abg gee beli kuih n air buah..ni la benda last aku makan.hehehe..pastu dekat kul 4ptg..(Johan belum sampai lagi ok). nurse ajak aku pegi jumpa doctor nak buat scan...rasa nye sama macam sakit apendik dulu..Johan tak da masa doctor decide..sedih sangat..tp hati tu ckp bawak hp g mana je...sambil tunggu doc, nurse pegang perut aku sambil tgk jam..masa tu kontraksi dah setiap 5 min ok..

Tuhan je tau hati aku..tapi aku tak sakit..bila masuk scan..kepala baby mmg dah naik ke peha kiri..dekat ari2 dah kosong...ada bahu baby je.. " u punya kontraksi dah kuat every 5min, rahim start mengecut..kita tak bole tunggu..I tak mau ambik risiko , nnt u bole bleeding teruk..kita operation..call ur husband datang sekarang dekat je kan." Air mata dah bertakung.." alaa saya tak nak operation.." . "nak buat cam ne klu kontraksi tak da kita bole tunggu.." kate doc, " last makan pukul berape? Makan ape?" " makan kuih pukul 3 ptg" . " ok skrang puasa jangan makan or minum ape2 dah. Pukul 6.30 ptg kita operation ye "..haaaa..aduh ada lg 2 jam lebih je..ape bole aku cakap.." yep ok".

Keluar blk doc terus call Johan, 2 kali tak angkat, sms tak jawab..pastu call lagi baru jawab..dh sedih sangat Cuma mampu ckp.." datang sekrang emergence" ..kalut dia datang bawak kereta..waktu ni mata aku dah hujan lebat dah.. call kak nor...dia ckp kejap lagi dia dtg naik ward..nurse n bidan terus bg ubat, ubat buang air besar la..diorg je la yang memujuk aku..uhuhuhhu..pastu baru Johan sampai..terus peluk aku n nagis minta maaf .uhuhuh sedih n terharu waktu ni..tp aku dah bole terima dah..nurse dah tenangkan aku kn td.Pastu Johan solat asar n solat hajat minta semua nye berjalan lancar..

Dah dekat pukul 6 kak nor n abg shuk sampai...masa ni aku senyum je la..dlm hati duk baca doa nabi yunus dalam perut ikan...selawat semua..Kejap pastu nurse ajak pegi operation teater...Kena interview dengan pakar bius dr rose..pastu borak2 dengan bidan n seorg nurse ni..best dia ni sampai aku lupa nk sakit operation asyik buat lawak je..kena tunggu ada seorg patient ni tgh operation dr noraini punya patient ..dekat magrib baru habis..doctor decide nak solat magrib dulu..aku pun solat magrib nurse tolong...habis solat terus masuk OT jab untuk bius dekat belakang..bius separuh badan..sakit..tp dr noraini bagi semangat n pegang tangan aku kuat..supaya aku tak gerak..klu gerak sakit la..ni alhamdulilah tak rasa sangat la..kena peluk bantal n tunduk..masa ni Johan tak bole masuk lagi..pastu baring dah start kebas separuh badan..tp rasa doc pegang kaki tp mcm sesemut je..masa ni dh pukul 8mlm..dh belah skit perut baru Johan bole masuk..dia nak tgk tapi doc tak bagi..suh duk sebelah aku je...sambil borak..baca selawat smua..Johan bagi semangat..pastu drg bunyi doctor sedut..aku tny..kate nye sedut air ketuban..hbs pastu dengar doctor noraini cakap..." Alahai saying, doctor nak cari kepala awak..nape pegang tangan doctor.." cute nye..dah buka perut pun baby gerak ngn active nye..hihhi..

8.25mlm - Masa ni air mata dh bertakung..pastu dengar bunyi skit je baby nagis..pastu berhenti kejap..waaaaaaaaaarhhhhhhh!!!!!!!!!! kuat...sampai keluar OT , mummy n papa Johan n kak nor n abg shuk yang duk tunggu kat luar..diorg ckp tu transformer dah keluar..heheh...pastu acik bidan bawak baby yang masih berdarah dah potong tali pusat la..tunjuk kat aku muka dia..rambut banyak..pastu dr ckp tunjuk jantina anak dia..walaupun tau lelaki hhihihi..Alhamdulilah semua sempurna..sempat usap kaki baby yang masih darah...dengan air mata gembira..tgk 1 nyawa yang baru keluar dari perut aku..macam tak percaya je...lepas tu pakar bius masuk ubat tido kat dlm drip.terus tido...sedar dh nak keluar OT sejuk gila sampai 3 helai selimut..naik lift masuk ward...tak leh tido..


baru keluar OT

hari kedua


Org pertama selain parent Johan n Kak nor n abg shuk...yang datang melawat ada la PnMastura n suami..sempat beli hamper..tq mas..tq buat huda menyebarkan berita.. hehehe..Tak leh tido selagi tak tgk baby..minta nurse hantar baby...dh tgk tangkap gambar..dh puas baru hantar masuk nursery balik..baru la tido...


dh sebulan kot masa ni.heheh


pic terbaru bdk yg sangat aktif.huhuhu


8 comments:

*azni* said...

alala,bam bam nye dia..

Faryza said...

dulu laa skrang kurang dh..active kan..uhuhu susut.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sure seram kan dalam OT
sy dulu takut gigil2 campor sejuk OT haihh
rsa tamo dah lalui..takuttttt

Faryza said...

mmg seram.dah la lama kena tunggu. lg laa suspen pastu doc kate kita solat magrib plak dulu.elok la tu.uhhuhu
tu laa hope kali ni dpt masuk blk labour room.

Mask-roll said...

heheh..ala dkt la syg...dpt msg huda..trus aku pg... ko x msg aku pon..huhu tp aklu phm..mase tu mane nk ingat sume...

aku pon ade x gtau member baik aku...lg dahsyat harith dah sbulan br teringat dia...ngajuk smp skrg..tp oklah dh pujuk....ngajuk2 ayam lg tu....hehe

nnt biler time adik..ibu n harith nk dtg awal gak..kalo sempat nk g sepital gak....huhuhu

Faryza said...

dtg2 jgn tak dtg. mama tunggu.huhuhu nnt i sms u.ok.

chekna said...

dalam perut lagi dah aktif, sama ngan my ziyad.. doc check, tengok2 kepada dah ilang.. rupanya dia pusing ke atas.. nasib baik lepas doc tu kasi 'manoeuvre' skit, baru kepala dok bawah.. tu yg trus kena induce tu...

Faryza said...

waaa bagus nye ziyad nk gak betul.amir doc tunggu sampai ptg tak mau pusing pastu contraction kuat..mama plak sakit peha..huhuhu

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::