Thursday, November 11, 2010
Home » ::Pengalaman bersalin Amir 1::

::Pengalaman bersalin Amir 1::

Salam... seperti di janjikan sebelum ni, aku nak citer pengalaman bersalin..

2hb july 2009 - seperti biasa aku pergi kerja...dalam pukul 10 pg aku g toilet ada cam lendir coklat, macam org first day period...relax lagi.. pastu aku g lagi toilet masih bertambah. Call kak nor (kakak aku) dia ckp tak da ape.pastu dia call balik, kate kawan dia ada yang mcm tu.. macam cacing kepanasan aku duk kat ofis.dah la server down untuk EM development tak bole nak buat keja. Aku search la tanda2 awal bersalin..tp tak da pun tanda mcam aku ni..emm aku x rasa sakit..cam biasa je baby gerak n mengeras. Petang aku tanya kat kak Q, officemate aku, dia suh g klinik..tp aku relax lagi huhuh..klu byk ptg tu aku akan pergi..lagi pun 4 hb ni ada check up, tp aku igt nak g 3hb jumaat tu pagi..masuk keja lambat la kan..ptg johan dtg lambat skit..sempat la borak dengan kak Azlina, dia pun mengandung gak..anak ke 4.so mesti byk pengalaman..tanya dia ttg aku nye tanda dia ckp, anak dia no 2 dulu macam tu.waaa!!! cuak la aku, datang plak boss en Nordin.. " u tak da history baby first, I nasihat u pegi check , klu tak da ape balik, la."..bertambah la cuak nye..hehehe

Kad merah mmg sedia ada dalam kereta Cuma beg hospital je tak buh lagi..ye laa aku baru 35 minggu 5hari mcm tu.dah plan bila masuk 36 minggu baru nak letak beg dalam kereta.hihihi..bila naik kereta borak2 dengan Johan, pastu aku try call Az-Azaharah, nurse tu nasihat aku datang check..dr tol sg besi direct k bangi..sampai dah 7.30 malam..

Terus g tempat emergence, tp aku rasa cam tak emergence pun..ehheheh..tunggu doctor pompuan datang check..scan , n check dilation..doctor tu cakap buka skit, suh g level 2 buat CTG ( cardiotopograph ) untuk check kontraksi dan jantung baby..

Selama mengandung aku tido mengiring tak bole nak telentang..aku akan penat bila telentang..bila buat CTG aku telentang..baby punya jantung tak normal..mungkin baby tak selesa aku telentang..Kebetulan O&G aku da dekat hospital, doctor Noraini datang tgk aku, bila bt CTG aku mengiring jantung baby normal..doc cam tak puas hati jantung baby macam tu, tambah plak aku punya kontraksi 15 min -10 min.doctor cakap warded, nak monitor baby punya jantung..Klu bersalin awal kandungan tak cukup 36 weeks, ada lagi 2 hari macam tu, maka doc decide bagi 2 dose untuk kuat kan jantung baby.klu baby dah 36 minggu jantung baby dah matang. Dengan sehelai sepinggang aku masuk ward malam tu jugak..blum dinner lagi lapor tau..uhuhuh tukar baju hospital, masuk air..dah la kali ke 3 baru jarum masuk..tu pun dr Noraini yang buat, nurse buat tak masuk..

Dah masuk ward, minta johan tapau makan..takut nnt bersalin so aku pesan nasi goreng USA ..hahhaha selera tetap besar..Tongue lepas makan baru johan balik rumah mandi n ambik beg datang hospital balik.. every 2 hour nurse datang buat CTG n ambik BP.

bersambung.....

ni sticker adek arini.....

psst..masa amir dulu mama dh warded arini..hohohoho takut2




ni masa mengandung amir




ni pic last week mengandung adek.


2 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

pengalaman yang tak mungkin dapat dilupakan...betul cakap2 orng2 tu aSyurga di bawah tatap kaki ibu, setelah kita menjadi ibu bau tahu bertapa bermaknyanya ungkapan AYAT tu

Faryza said...

yee.... saya setuju sangat...tp blum ku rasai bagai mn sakit bersalin tu.huhuhu rasa sakit operation je.tp perasan tgk anak n drg tangis dia 1st time sgt pilu..bercampur gembira.

Blog Widget by LinkWithin

::Mama jadi penaja contest::